characters characters

Copiii si desenele animate

Cand pasiunea copilului pentru desene animate devine excesiva

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2019    |   1656 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

copiii si desenele animate
Sunt palpitante, colorate, vesele, dinamice si relaxante: desenele animate pentru copii pot deveni cu usurinta modalitatea preferata de petrecere a timpului liber, din motive pe care le intelegem usor. Ce poti face cand copilul vrea doar desene si vorbeste „doar despre desene”?

Citeste si:

Fascinatia fetitelor pentru printese

Fascinatia copiilor pentru supereroi


Copiii si desenele animate: ce sta in spatele pasiunii pentru ele?

Care este motivul pentru care copiii dezvolta pasiuni puternice fata de anumite desene sau programe pentru copii? Pentru ca acestea sunt create tinand cont de 3 nevoi umane de baza: nevoia de conexiune, de competenta si de control. Copiilor le plac desenele despre care si alti copii vorbesc si care sunt foarte populare pentru ca ii ajuta sa se conecteze si sa relationeze cu ceilalti copii. Ei dobandesc competenta in momentul in care reusesc sa gaseasca desene similare, iar controlul il au schimband canalele si luand singuri decizia cat sa se uite la desene. In plus, fiecare desen animat inseamna adrenalina pentru copil: ce va aduce nou urmatorul episod? Cei care creeaza desenele se asigura astfel ca ii lasa pe cei mici in suspans, ca ii surprind din cand in cand prin evenimentele imprevizibile la care iau parte personajele, iar noutatea este o necesitate pe care o avem cu totii, indiferent de varsta. Efortul cognitiv este minim pentru copiii care stau in fata televizorului, ceea ce e un motiv in plus pentru copii sa aleaga sa petreaca in continuare timp vizionand desene.

 

Ce poti face pentru a gestiona timpul dedicat desenelor animate?


Mai ales in primii 3 ani de viata, copiii nu vor decide singuri ca nu se mai uita la desene pentru ca nu este bine pentru ei sa faca acest lucru, asa ca va fi nevoie de interventia parintelui in situatia in care „pasiunea” pentru desene animate devine excesiva.

Limiteaza timpul petrecut de copil la televizor si calculator. Pentru copiii obisnuiti sa mai primeasca „inca 10 minute” si „inca un episod” doar pentru ca au insistat, schimbarea va fi dificil de acceptat, dar nu imposibil.

Seteaza televizorul sa se inchida dupa un timp stabilit de tine. Daca stii ca un desen al copilului incepe in mod normal la o anumita ora si se incheie dupa o jumatate de ora, seteaza televizorul sa se inchida automat dupa terminarea desenului.

Alege impreuna cu copilul desenele la care se va uita, in limita timpului pe care il poate petrece in fata unui ecran. Daca vrea sa se uite la patru seriale de desene animate, iar acest lucru inseamna cate doua ore pe zi in fata televizorului, va fi nevoie sa aleaga dintre cele
patru doar doua.

Incurajeaza cartile de povesti si lectura. Citeste-i copilului tau seara inainte de culcare si incurajeaza-l sa se uite pe carti cu desene cand nu mai stie cu ce sa se joace.

Extinde aria de interese a copilului. Ajuta-l sa descopere lumea animala, lumea insectelor, petreceti timp in natura sau explorati gradinile zoologice, cele botanice si muzeele din apropiere.

Profita de pasiunea copilului tau pentru a-l intelege mai bine. Daca cel mic iti povesteste toata ziua despre desenele lui animate preferate si aduce personajele preferate in joaca voastra, orienteaza discutia catre subiecte care te pot interesa si pe tine. De exemplu, poate fi interesant sa afli ce calitati admira copilul tau la personajele preferate? Ce parere are despre actiunile lor? Cu care personaj ar vrea sa semene? Etc. Chiar daca raspunsurile sale nu vor fi intotdeauna cele mai complexe sau cele mai clare, faptul ca iti manifesti interesul fata de ce il intereseaza pe el si fata de ce gandeste ii va indeplini nevoia de atentie si afectiune.


Interesele intense la varste mici sunt un aspect normal al dezvoltarii copilului tau si, desi uneori pot deveni obositoare pentru parinte, ele il pot ajuta pe copil, daca ii ofera energie sa exploreze si sa invete mai multe lucruri.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Experientele pozitive din copilarie
    Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
    26 iulie 2024   

    Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.

  • 10 activitati distractive de vara pentru toddleri
    10 activitati distractive de vara pentru toddleri
    15 iulie 2024   

    Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.

  • Parentingul constient
    Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
    14 iunie 2024   

    Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.

Mai multe