characters characters

Copii neascultatori

Cum sa reduci cicaleala in relatia cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 octombrie 2015    |   2331 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copil neascultatorTi s-a reprosat ca esti cam cicalitor? Ca uneori tinzi sa repeti de prea multe ori indemnuri, sfaturi sau cereri in relatia cu copilul tau? Este usor sa ajungem sa repetam lucrurile pe care vrem sa le transmitem copiilor, pentru ca de multe ori acestia refuza sa ne urmeze sfaturile sau sa dea curs cererilor noastre.



Copii neascultatori, parinti cicalitori


Cicaleala iti poate da un sentiment de control, insa starneste reactii negative si efecte inverse decat ceea ce iti propui tu, cand vine vorba de copil. Iata care sunt acestea:

Creeaza resentimente din partea copilului: pot aparea furia si lipsa motivatiei de a mai indeplini sarcina pe care l-ai tot batut la cap sa o indeplineasca.

Copilul va bloca mesajele: atunci cand mesajele se repeta, ni se intampla pur si simplu sa nu le mai auzim.

Copilul tau poate sa iti imite comportamentul. Cat e de neplacut sa il auzi mereu pe copil cand intrati intr-un magazin „Mami, dar vreau jucaria asta. Ia-mi-o, te rog. Te rog, te rog, te rog, o vreaaau!”? Cam la fel se simte si copilul tau cand repeti aceleasi sfaturi sau ii spui de 5 ori in 5 minute sa isi faca temele.

Cicaleala inseamna ca atentia ta este orientata catre ceea ce nu face copilul tau. Atunci cand vrem sa reducem din comportamentele nepotrivite ale copilului este important sa le intarim pe cele pozitive si sa le ignoram, pe cat posibil, pe restul.

Cum sa comunici astfel incat sa nu fii nevoit sa insisti

Specialistii sustin ca ar fi bine sa utilizezi asa numitul limbaj empatic, rational si lipsit de control. Asta inseamna ca prin empatie poti sa ii arati copilului ca esti alaturi de el cand are ceva de facut, intelegand ca exista o logica in ceea ce ii ceri. Copilul trebuie sa inteleaga ca acea sarcina pe care i-ai dat-o i se adreseaza lui in special, ca are anumite reguli dupa care trebuie facuta, este limitata in timp si specifica. In plus, atentie la limbajul folosit. Cand copiii simt ca ceva li se impune si ca tu vrei sa ii arati cine este „seful” in casa si cine dicteaza ce anume trebuie facut si cum, cei mici tind de cele mai multe ori sa se razvrateasca. Iata un exemplu adecvat de a-i cere sa faca ceva, fara a-l cicali: „As vrea ca pana la ora cinei sa termini de facut curatenie in camera ta. Asta inseamna sa iti pui hainele murdare in cosul cu rufe si sa dai cu aspiratorul in camera. Daca intampini dificultati, poti sa imi ceri oricand ajutorul. Ce zici?”.

Descrie ce se intampla in loc sa dai vina pe el. In loc sa spui „Niciodata nu pui la loc jucariile, mereu e dezordine in casa!”, poti spune „Daca nu strangem jucariile, le poti pierde sau poti calca pe ele din greseala si se vor strica.”.

Exprima-ti emotiile si nevoile. La baza comunicarii nonviolente sta exprimarea propriilor nevoi si emotii, fara judecarea celuilalt. Asadar, in loc sa reprosezi copilului ca nu este suficient de rapid dimineata, poti sa spui „Trebuie sa plecam in 5 minute, altfel voi intarzia si voi avea probleme la serviciu. Iar daca am probleme la serviciu, ma intristez si ma ingrijorez.”. S-ar putea sa te surprinda, dar metoda aceasta va da rezultate mai bune decat critica adresata copilului.

Schimba-ti perspectiva. Desigur ca ai dori sa nu fie nevoie sa corectezi comportamentul copilului de zeci de ori pe zi, dar pana la urma, este normal ca un copil sa nu faca mereu ce iti doresti. Daca iti redefinesti ateptarile fata de copilul tau, vei privi cu mai putina incrancenare situatiile dificile si vei simti mai rar nevoia sa insisti ca cel mic sa te asculte.

Asigura-te ca cel mic a inteles ce ii ceri si ca este atent atunci cand ii vorbesti. Il poti intreba daca a inteles ce i-ai cerut sau i-ai explicat si il poti indruma cum sa procedeze.

Desigur, vor exista mereu situatii in care copiul va refuza sa te asculte, pentru simplul motiv ca este o persoana diferita, cu nevoi si dorinte diferite fata de ale tale. Insa alegand sa comunici mai eficient cu el, poti reduce conflictele si insistentele. Tu cum reusesti sa nu il cicalesti pe copil?


*Sursa foto: imagerymajestic, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe