characters characters

Conversatiile dificile dintre parinti si copii

Cum le poti gestiona mai usor

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iulie 2023    |   547 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

conversatii dificile
Conversatiile dificile dintre tine si copilul tau pot sa va apropie sau pot sa ii determine pe copii sa evite anumite subiecte in comunicarea cu tine. Cum poti aborda subiectele dificile astfel incat copilul tau sa se simta in siguranta pentru a adresa intrebari, exprima emotii sau gasi solutii impreuna cu tine.

Citeste si:


Subiecte de conversatii cu adolescentii


Arta conversatiei pentru copii


Cinci recomandari pentru conversatiile dificile cu copilul tau


1. Fii proactiv.

Da dovada de initiativa atunci cand vine vorba de subiecte care pot trezi ingrijorarea, curiozitatea sau teama copilului tau si exprima-ti disponibilitatea pentru a discuta despre ele. Ofera-i copilului tau posibilitatea de a vorbi despre subiecte dificile, daca isi doreste. In unele situatii, este important sa deschizi subiectul tu insuti, fara a astepta sa vina copilul tau la tine, in special cand este vorba de evenimente traumatizante. De exemplu, razboaiele, catastrofele naturale, evenimente violente, decesul sau accidentarea grava a unor persoane apropiate sau cunoscute etc. sunt subiecte care pot fi abordate pe scurt de catre parinti inainte ca cei mici sa isi exprime curiozitatea.


2. Fii dispus sa ai discutii repetate despre acelasi subiect

Deseori, copiii vor avea curiozitati si nelinisti repetate despre subiecte dificile, tinzand sa revina cu intrebari noi sau cu aceleasi intrebari pana cand isi regasesc o stare de calm. Asa ca este important sa fii dispus sa reiei aceleasi conversatii, sa oferi mai multe detalii sau mai multe explicatii despre aceleasi probleme.

 
3. Fii deschis si sincer

Uneori, subiectele dificile pot fi inconfortabile pentru parinti sau raspunsurile pot fi dificil de gasit. Uneori, nu exista un raspuns simplu si clar pentru intrebarile copiilor. De aceea, este important ca parintii sa poata fi sinceri si deschisi fata de copii, explicandu-le ca uneori este nevoie de mai mult timp pentru a gasi un raspuns sau ca, desi sunt adulti, nu au toate raspunsurile pentru toate intrebarile.

4. Informeaza-te inainte de a deschide conversatia

Inainte de a vorbi despre subiecte complexe, este benefic sa te informezi din surse de incredere, pentru a putea oferi copilului tau cele mai corecte si sigure informatii. Educatia sexuala, efectele violentei fizice sau verbale, bullying-ul, discriminarea sunt cateva exemple de subiecte care pot fi acordate cu incredere daca avem toate informatiile necesare. Nu ezita sa citesti, sa urmaresti materiale video sau sa ceri ajutorul unui specialist inainte de o conversatie despre un subiect dificil.


5. Acorda atentie propriilor tale emotii si ganduri

Unele subiecte incarcate emotional (de exemplu, divortul, boala sau decesul) pot fi coplesitoare si pentru adulti. Inainte de a incerca sa il ajuti pe copilul tau sa le inteleaga, este important sa iti reglezi propriul tau echilibru emotional. De aceea, acorda-ti timp pentru a-si exprima emotiile si pentru a-ti clarifica propriile ganduri inainte de a vorbi cu copilul tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe