characters characters

Micul bucatar. Astazi gatesti impreuna cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 august 2011    |   6428 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ssicore/2731363200

Se intampla ca uneori din cauza lipsei de timp, a oboselii si a stresului sa nu ti se para o idee buna sa il primesti pe cel mic in bucatarie atunci cand gatesti. ”Ceva bun de mancare si rapid de facut” este deviza dupa care vrei sa-ti organizezi timpul in bucatarie. A-l implica pe copil in pregatirea mancarii are insa cateva avantaje.

De ce este bine sa il implici pe copil in pregatirea mancarii

Iata cateva dintre avantajele implicarii copilului in pregatirea mancarii.
  • Petreci timpul impreuna cu copilul si simultan, realizezi o sarcina casnica.
  • Ii formezi unele abilitati si deprinderi ce favorizeaza dezvoltarea motricitatii.
  • Ii dezvolti sensibilitatea gustativa si mirosul, incurajandu-l sa guste sau sa miroase ingrediente.
  • Invata cuvinte noi- referitoare la alimente, la instrumentele din bucatarie sau la actiunile pe care le realizezi pentru a gati.
  • Il ajuti sa invete concepte matematice de baza: „mai mult/mai putin”, „mai mare/mai mic” sau numaratorile simple sunt cateva dintre conceptele matematice pe care le implica gatitul.
  • Poate fi vorba si de experiente culinare placute care sa starneasca amuzamentul si buna dispozitie a tuturor celor ce participa la activitatile casnice.
  • II dezvolti increderea in sine deoarece felul de mancare pe care te-a ajutat sa il prepari va fi apreciat de mai multe persoane.
  • Implicandu-l in gatit, il faci mai receptiv la a gusta mancaruri sau alimente noi si scad sansele de a refuza mancarea atunci cand sunteti la masa.
  • Il inveti pe copil despre alimentatia sanatoasa.


Cum il implici pe cel mic in bucatarie?

Iata cateva actiuni pe care le poate realiza un prescolar in bucatarie:
- asezarea ingredientelor pe blatul de pizza
- asezarea tacamurilor la locul lor, in sertare
- presararea condimentelor in salate sau mancaruri
- turnarea unor lichide in diverse vase
- masurarea cantitatilor necesare de ingrediente
- amestecarea unor ingrediente
- spalarea fructelor si legumelor
- gustarea diverselor ingrediente
- folosirea unei strecuratori

Il poti incuraja pe copil sa isi prepare singur o gustare atunci cand iti cere tie una. Poti merge cu el in bucatarie, aducandu-i la indemana toate ingredientele necesare si asistandu-l in preparea unei gustari. Este important sa il lasi pe el sa decida cat de mare va fi portia  (cate felii de paine sau cate fructe doreste sa manance, de exemplu). Astfel, il ajuti sa inteleaga ce inseamna responsabilitate fata de propria alimentatie.

Atunci cand folosesti un ingredient pe care copilul tau nu il cunoaste, povesteste-i despre locul de unde vine, despre cum poate fi gatit si consumat (crud, copt, fiert etc), cu ce alte legume sau fructe se poate combina si lasa-l sa il priveasca, sa il miroasa si sa il guste. Cere-i sa iti spuna ce culoare are, cum miroase si daca gustul seamana cu alte ingrediente pe care le cunoaste. Astfel, ii vei trezi copilului curiozitatea fata de legume sau fructe noi si vei avea sanse mai mari ca, la masa, copilul sa nu refuze felul de mancare care contine respectivul ingredient.

Puteti realiza impreuna experimente culinare. Poti incerca un nou fel de mancare, poti amesteca ingrediente pentru a vedea „ce se intampla” sau poti aranja legume sau fructe in diverse modalitati creative. Asemenea activitati trezesc interesul copilului si il amuza, mai ales daca rezultatul este surprinzator.

Tine-l departe de instrumentele ascutite precum cutitul in care se poate rani, dar si de aragaz si cuptor, oale si cratite care sunt pe foc si clocotesc, explicandu-i pericolele pe care le presupun acestea. De asemenea, este recomandat sa ramai in permanenta in bucatarie langa el, pentru a preveni orice incident neplacut.

Tu ai gatit impreuna cu copilul tau pana acum? Daca da, ce „responsabilitati” a avut copilul tau in bucatarie?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Ioana    31.08.2011 - 04:46
    Eu nu prea am gatit cu copiii mei. Unul dintre baieti avea placerea sa stea in bucatarie si sa lucreze cu mine de cand era mic, celalat prefera sa stea intre carti. La fel sunt si acum la maturitate. Numai ca cel mic s-a stabilit in USA si, cu toate ca nu suporta gatitul, acum gateste si prajituri. Asta nu pentru ca are prea mult timp liber. Asa e la ei.
    Baietelul lor , de la 1 an e langa mama la bucatarie si gatesc impreuna. Acum, la patru ani se descurca foarte bine. E adevarat ca nu prea intelegeam eu de ce e nevoie sa faca acest lucru. Am inteles cu timpul. Un copil la patru ani stie multe. El a invatat si acasa si la gradinita prin aceleasi metode didactice: a invatat facand. II incurajeaza mereu, nu le limiteaza posibilitatile. Nu prea folosesc cuvantul Nu. Il invata responsabilitatea de mic.
    Cred ca noi ne obosim si obosim prea mult copiii vorbindu-le mult fara a-i implica mai mult in activitati practice.
    Ma intreb cate familii, cate gradinite si cate scoli au posibilitatea de a educa in stil american sau oricum l-am numi?
    Am lucrat in invatamant si am predat la o scoala buna. Un singur trimestru am beneficiat de laborator, in rest , din lipsa de spatiu lucram in salile de clasa. Vreau sa spun ca teoretic si la noi se poate. Dar practic, mai e de asteptat.
    In familie e la fel. Unele familii au posibilitate dar marea majoritate nu. Educatia costa. Dar merita.
    Parerea mea este ca e foarte bine sa-i implicam pe copii si acasa si la scoala. Mut mai usor isi formeaza deprinderile si invata cu mai luta usurinta si placere.
  • Utilizator Anonim
    paula    25.08.2011 - 12:42
    Gatitul impreuna este o ocazie buna de a responsabiliza si stimula copilul. Fetita mea are aproape 3 ani si ma ajuta sa fac pizza (aseaza cu grija toate ingredientele si chiar imi spune daca mai trebuie ceva sau unde trebuie puse ca sa fie asezate uniform) si sa asezonez mancarea (curata intotdeauna frunzele de pe tulpinile de verdeata, pune sare si piper). De asemenea, stie ca resturile de la bucatarie se dau la iepuri/hamster/pisica si ii place sa ii hraneasca ea. Mai ajuta la gradinarit (imi arata ce capsune trebuie culese, unde au aparut daunatori, culege iarba si frunze uscate, urmareste cum cresc dovleceii si ma anunta cand apare unul nou, uda florile). Evident, nu exagerez si daca oboseste sau se plictiseste, incepem alta activitate.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe