characters characters

Cum il inveti pe copil despre sinceritate?

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 octombrie 2010    |   7298 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Sinceritatea este o valoare pe care majoritatea oamenilor o apreciaza atunci cand o intalnesc la cei din jur. Desi este destul de greu sa-i formezi anumite principii morale copilului tau inca de mic, a-l invata despre sinceritate este absolut necesar. In relatia pe care voi o construiti este nevoie de sinceritate. Un parinte sincer cu copilul lui va putea sa comunice mult mai bine cu acesta, daca el este la randul sau, sincer. Ulterior copilul isi largeste mediul in care interactioneaza, iar sinceritatea ca valoare va fi un punct definitoriu pentru el, ca ceilalti sa isi castige increderea in el si sa il considere un prieten adevarat.


Iata cum anume poti sa-l pregatesti pe cel mic astfel incat sa ii sadesti aceasta valoare inca din primii ani de viata:

 

1. Intreaba-te in primul rand ce anume sta la baza unei minciuni. De ce mint oamenii? Pentru a evita sa raneasca alti oameni, pentru a nu avea o postura "neadecvata" in fata unei alte persoane, fiindca le este rusine de ceva ce au facut, pentru a evita sa fie umiliti sau pentru a evita o pedeapsa. Daca intelegi motivele celor care mint, vei sti cum anume poti inlatura aceste frici, iar ulterior vei sti ce alternative functionale vor fi mai adecvate pentru a inlocui minciuna cu adevarul.

2. Evita minciunile, chiar si pe cele mai nevinovate, spuse copilului sau la care acesta este sau poate fi partas. Stii bine faptul ca esti un model de conduita pentru copilul tau, astfel ca, atunci cand te va prinde cu minciuna si nu ii vei oferi o explicatie credibila, sunt mari sanse sa iti repete pe viitor propriul tau comportament.

3. Sanctioneaza pana si cele mai nesemnificative minciuni. Este suficient sa ii oferi explicatii si argumente cat se poate de simple si pe intelesul copilului despre consecintele pe care minciunile le pot avea asupra lui, dar si asupra celor din jur.

4. Citeste-i numeroase povesti si fabule care au drept morala sanctionarea minciunii si promoveaza sinceritatea. Incearca sa nu ramai doar la stadiul de a-i citi povestea. Aminteste-ti ca, la varsta pe care copilul tau o are, functiile cele mai importante ale creierului de abia acum incep sa se dezvolte, iar modul de gandire de-abia acum se contureaza. Astfel ca, ideal ar fi sa discutati despre fiecare poveste in parte, sa-i adresezi intrebari si sa-i oferi raspunsuri la intrebarile pe care le are.

5. Inventeaza jocuri prin care sa scoti in evidenta valoarea sinceritatii. Cum anume? Probabil ca iti amintesti de jocul „linistea”. Elementul central il reprezenta acel scaun pe care copilul trebuia sa stea in cea mai mare liniste si sa-l cheme sa-i ia locul pe copilul care a stat neclintit, semn al cuminteniei. Introdu in cadrul mobilierului din camera, doua scaune. Ele vor fi scaunele sinceritatii. De fiecare data cand simti ca nu ti-a spus totul sau iti ascunde ceva, pur si simplu cere-i sa se aseze pe scaun. Fata in fata, puteti sa discutati despre neintelegeri, banuieli etc.

6. In mediul sau social s-ar putea sa intampine dificultati cu ceilalti copii din cauza unei sinceritati debordante. Explica-i celui mic faptul ca unii ar putea sa considere aceasta valoare ca pe o dovada de slabiciune. Ajuta-l sa isi aleaga prietenii si o idee foarte buna pentru el, ar fi sa stai pur si simplu sa discuti despre valorile pe care le-a intalnit la acestia. Ce anume apreciaza la ei? Ce si-ar dori sa schimbe? Ce ar vrea sa preia? In acest mod va invata sa faca distinctia intre valori, dar si sa le identifice cat mai corect.

Poti gasi un personaj de poveste cu care cel mic sa se identifice si care promoveaza sinceritatea ca valoare? Ce parere ai despre fata mosului din povestea Fata Mosului si a Babei? Crezi ca ar putea fi un model de sinceritate si bunatate cu care copilul tau sa se identifice? Dar despre Alba ca Zapada?

Nu uita sa-i prezinti tot prin exemple si personaje care au cam avut de suferit de pe urma lipsei de sinceritate. Comparati modul in care ele au reusit sa isi rezolve situatia si sa treaca peste obstacole, despre cum anume au fost percepute de catre cei din jur, cat ajutor li s-a oferit si care dintre ei a fost cel care a avut mai mult de castigat.

Recomandarile tale:
Tu cum l-ai invatat pe copil despre sinceritate?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    25.10.2010 - 15:41
    Sinceritatea face parte din valorile pe care vreau sa i le transmit copilului meu.Este foarte adevarat ca o sinceritate debordanta este o dovada de slabiciune.Din pacate,cu cat esti mai sincer cu atat esti mai usor de ranit.Pe de alta parte,exista"minciuna sociala" la care multi dintre noi am apelat pentru a iesi dintr-o situatie data.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe