characters characters

Ce invata copiii urmarind Jocurile Olimpice?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 august 2012    |   3317 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ce invata copiii urmarind Jocurile Olimpice?Anul 1976 este cu siguranta anul de care ne amintim cu totii: fie ca l-am trait cu sufletul la gura, fie ca am trait emotiile transmise de parintii nostri care nu-si dezlipeau ochii din fata televizorului. Vorbim de anul 1976 si Jocurile Olimpice de la Montreal, anul in care Romania a atins o performanta nemaintalnita: prima nota de 10 oferita unei gimnaste, Nadia Comaneci.

Amintindu-ne de acel an, iata ca acum traim emotii similare privind reprezentantii tarii noastre evoluand la diferite probe in cadrul Jocurilor Olimpice desfasurate in aceasta perioada la Londra. Insa Jocurile Olimpice sunt mai mult decat un prilej de emotii, sunt si o ocazie de a-l invata pe copilul tau despre competitie si performanta.

Iata lectiile pe care le invata un copil atunci cand urmareste Jocurile Olimpice:
1. Multiculturalitatea. Pe langa faptul ca la Jocurile Olimpice participa reprezentanti din zeci de tari, copilul tau poate invata atat diferentele fizice ale concurentilor (postura, inaltime, culoarea pielii, forma ochilor, a musculaturii, trasaturile faciale etc.), cat si elemente specifice culturii fiecarei tari. Deseori concurentii evolueaza imbracati in culori specifice tarii din care provin, iar la final, este ancorat steagul tarilor care au ocupat primele 3 locuri in clasamentul la probe.

2. Patriotismul. Jocurile Olimpice si competitiile sportive internationale in general ii invata pe copii ca a fi patriot nu inseamna doar sa iti aperi tara luptand, folosind violenta, ci si sa fii mandru de locul in care traiesti. Performantele sportivilor romani contribuie la formarea unei imagini pozitive a tarii noastre in lume.

3. Importanta muncii pentru a obtine performanta. In spatele unei sarituri perfecte sau a unui scor castigator stau ani intregi de antrenament, de disciplina si perseverenta. Vorbeste-i copilului despre programul de antrenamente al unui sportiv de performanta si despre lucrurile la care renunta pentru a se perfectiona (timpul liber, uneori scoala si familia- atunci cand centrul sportiv este in alt oras decat cel natal).

4. Despre emotii. Bucurie, tristete, durere, regrete, implinire, satisfactie, toate aceste emotii pot fi observate pe fata sportivilor ce participa la competitii. Bucuria primului ajuns la linia de sosire e redata prin imagini apropiate de fata sportivului: zambetul, ochii in lacrimi, toate impresioneaza cu adevarat. Cu aceasta ocazie, ii poti vorbi copilului si despre empatie- despre cum reusim sa simtim si noi bucurie, aproape involuntar, atunci cand sportivul pe care il sustinem castiga o medalie sau despre cum ne intristam cand acesta nu reuseste o performanta suficient de buna.

5. Ce inseamna esecul si succesul. Dintre cei cativa zeci de sportivi, la fiecare proba sportiva, doar 3 urca pe podium, insa acest lucru nu inseamna ca ceilalti participanti sunt invinsi sau ca au avut un esec. Succesul poate fi definit la nivel personal diferit: de exemplu, o performanta care asigura locul 5 unei tari care participa pentru prima data la Jocurile Olimpice este considerata un succes pentru echipa respectiva, chiar daca nu a urcat pe podium. Vorbeste-i copilului despre faptul ca scopul participarii la o competitie este de a-ti da silinta sa ai o evolutie cat mai buna si de a te asigura ca ai facut totul pentru un rezultat cat mai bun. Accidentele se pot intampla oricand, iar sportivii considerati favoriti pot sfarsi competita fara nicio medalie. Este o buna ocazie de a-l invata pe copil ca uneori diferenta dintre esec si succes este facuta de hazard sau pur si simplu,  de starea de spirit in care te afli. De aceea, mai important decat a castiga o competitie este sa stii sa continui sa muncesti pentru acelasi obiectiv dupa ce ai esuat.

6. Cat de importanta este munca in echipa. La Jocurile Olimpice exista si competitii pe pereche sau pe echipa (aminteste-ti probele de inot sau atletism) in care pentru a castiga o pozitie pe podium trebuie sa acorzi incredere partenerului si ajutor. In echipa se pune accentul pe cooperare. In acelasi timp, poate invata si ca important e sa eviti a te pune pe tine ca individ in valoare, ci sa depui eforturi ca echipa sa fie pusa in valoare.

7. Diversitatea sporturilor. Jocurile Olimpice readuc in atentia tuturor o multime de sporturi despre care, din pacate, nu auzim foarte multe in fiecare zi: scrima, polo, taewkondo. Afla mai multe despre sporturile si probele prezente la Jocurile Olimpice aici: http://www.london2012.com/sports/.

8. Modele morale. Sportivi care participa la competitie desi sunt accidentati sau recent operati, care au depasit dificultati financiare sau de sanatate si au continuat sa lupte pentru performanta il pot inspira pe copil sa continue sa depuna eforturi la randul sau, pentru ce isi doreste sa obtina, indiferent de natura obiectivului sau. In plus, ii ofera copilului o lectie nepretuita: aceea ca pentru a obtine ce isi doreste, trebuie sa munceasca. Cati dintre noi nu am vrut dupa 1976 sa avem succesul  Nadiei Comaneci?

Asadar, daca iti amintesti cum te impresionau si pe tine Jocurile Olimpice atunci cand erai copil sau daca si acum astepti cu nerabdare sa vezi daca sportivii romani au mai castigat o medalie, impartaseste aceasta bucurie cu copilul tau.:)

Copilul tau a urmarit Jocurile Olimpice?


Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    12.08.2012 - 14:43
    Imi amintesc de anul 1976, anul in care s-a inventat nota 10!!!Eram fascinata de mica noastra gimnasta iar una din vecine, care avea pe atunci peste 80 de ani, comenta: ”O tine electrica, maica!!!...”.Si am vazut ce inseamna sportul: talent, multa munca si pasiune, sacrificii, nedreptati si uneori, infrangeri... Dar, infrangerea este relativa. Fiecare experienta, placuta sau nu, se aduna intr-nu colt al inimii si ne da putere sa mergem mai departe... Sansa, nesansa...totul este un joc... Trebuie doar sa luam partea plina apaharului si sa vedem in fiecare infrangere, o lectie pe care trebuie sa o invatam...Cred ca este o arta sa cazi, sa te scuturi si sa continui cu capul sus, ceea ce ai inceput!... Felicitari celor care duc numele tarii noastre acolo unde poate multi nu au auzit de ea...
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    10.08.2012 - 05:35
    Performanta daca este apreciata corect are importanta ei asupra copiilor,isi vor dori sa ajunga pe treapta cea de sus. Cum vom explica acele furturi pe fata, acele depunctari incorecte , ramane de vazut...Spiritul competitiei, atmosfera de concurs nu+i vor lasa pasivi. vor participa activ si afectiv din fata televizorului.
  • Utilizator Anonim
    Elena    08.08.2012 - 06:55
    @Razvan: cu "copii" cred ca nimic, pe de alta parte cu "copiii"... :)
  • Utilizator Anonim
    Razvan    08.08.2012 - 06:11
    Felicitari,ati facut un articol excelent despre semnificatia Jocurilor Olimpice.Dar ce legatura are asta cu copii?=))
  • Utilizator Anonim
    Cristuna    07.08.2012 - 14:23
    Da,din pacate se petrec in sport si astfel de momente neplacute,care nu sunt corecte pentru sportivi,dar cred ca copilul trebuie sa intuiasca aceste evenimente neplacute ca pe olectie de viata.Nu intotdeauna suntem castigatori,viata uneori e nedreapta.Eu asa am incercat sa imi educ copilul,care face sport de la 5 ani,iar acum are 13 ani.A trecut prin multe momente de acest gen,dar am incercat sa le luam asa ca o lectie de viata.
  • Utilizator Anonim
    Gelu    07.08.2012 - 06:36
    Din pacate invata si ca de (prea) multe ori nu conteaza valoarea ta, munca ta in fata determinarii de a promova anumiti sportivi, anumite tari. Unora le sunt umflate notele cu pompa, mereu cam din aceleasi tari, si de aceea au de suferit pe nedrept sportivi care lupta doar pe teren. Nu voi vorbi despre cazul Romaniei, anul asta nu am vazut cazuri flagrante, dar o sa intelegeti ce vreau sa zic daca va aduc aminte de cazul impresionant al sabrerei sud-coreene.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe