Ce inseamna sa te joci creativ?
Stresul de zi cu zi ne afecteaza viata si functionarea noastra ca indivizi la toate nivelurile. Fara sa ne dam seama, acest lucru aduce consecinte neplacute si asupra modului in care ne educam copiii. Daca pana acum cativa ani, petreceam mai mult timp alaturi de copil jucandu-ne tot felul de jocuri, acum nu mai avem timp.
“Lasa catelul in pace!”
“Nu mazgali pe foaie aiurea!”
“Stai cuminte si nu te mai foi atata pe scaun!”
Ti se par cunoscute imperativele de mai sus? Daca da, atunci putem spune ca parintii de azi restrang foarte mult activitatea copilului. Acestia sunt inhibati sau opriti sa-si mai puna imaginatia si creativitatea la contributie din considerente pe care numai adultii le inteleg. Jocul creativ se dezvolta cu precadere in perioada prescolara si presupune un joc care nu are o structura clara, cu personaje si roluri multiple sau pur si simplu solitar, in care obiectele dobandesc functii simbolice, nu exista un scenariu, iar derularea are loc in functie de hotararile protagonistului. Creativitatea, umorul, deschiderea emotionala, curiozitatea si comunicarea sunt cateva din caracteristicile cele mai importante ale jocului creativ.
Te-ai intrebat cum anume ai putea sa-i dezvolti imaginatia si creativitatea prin intermediul jocului creativ? Iata cateva idei:
1. Dezvolta-ti abilitatea de a fi comic si jucaus. Acest lucru inseamna sa ai momente de tachinare si chef de joaca, de glume si pacaleli in preajma copilului tau. Chiar si atunci cand intampinati o problema, ea poate fi tratata serios sau cu umor pentru a detensiona atmosfera pastrand simtul realitatii in acelasi timp. Poti sa gatesti prajituri in forme cat mai variate, sa-i pictezi camera in culori deschise si tot felul de modele inventate de amandoi.
2. Coloreaza si deseneaza impreuna cu copilul tau fara a impune nicio regula. Deseneaza ce-ti trece prin minte si lasa-l si pe copil sa faca acelasi lucru.
4. Foloseste materialele si obiectele de care nu mai ai nevoie pentru alte scopuri. Creati lucruri "handmade". Din dopuri de sticle pot fi create margele, bratari, lanturi sau adevarati monstri, din bucati de carton si sticla, diverse obiecte decorative etc. Pur si simplu, lasati-va creativitatea sa zboare.
5. Invata-l ca orice problema poate sa aiba mai multe solutii, de aceea incearca sa-i ceri parerea inca de mic in privinta unor aspecte cu care deja e familiar: “Ce facem cu cele doua bluzite albe si cosul de rufe albe? Cum sa le spalam pe toate deodata?”, “Ce sa mai adaugam in salata de fructe pentru a o face mai gustoasa?” etc.
6. Decupati stelute si forme geometrice din carton si decorati un perete din casa cu ele. Puteti crea si o perdea pe care sa o asezati undeva la intrarea in casa ori pe balcon.
7. Daca aveti CD-uri pe care nu le mai folositi, ati putea capta soarele pe balconul vostru. Pur si simplu insirati-le pe o sfoara si lasati-le sa “curga” frumos. Cand soarele bate spre ele va oferi o priveliste foarte draguta si multicolora.
8. Literele si cifrele, atat cat le cunoaste la aceasta varsta pot fi utilizate in activitati creative. Aminteste-ti ca orice ai la indemana in casa, in poseta, pe strada, in debara sau curte poate fi folosit intr-un fel sau altul pentru a-i dezvolta spiritul creativ. Daca inca nu te-ai convins de asta, pur si simplu pune-i la dispozitie niste materiale si intreaba-l: “Oare cu astea ce am putea face?”. Vei avea parte de o surpriza.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Comentează:4 comentarii
Exista multe jocuri si pentru copiii mai mari, adaptate pentru varsta lor. Pentru acestia, sunt potrivite jocurile cu reguli si care presupun o strategie si care presupun competitia - gen Monopoly, sah, jocurile de carti, mima. De asemenea, la varsta scolara sunt adecvate si jocurile didactice - cele care antreneaza cunostintele si abilitatile dobandite la scoala. Exista jocuri didactice care exerseaza vocabularul (jocurile tip Scrabble) sau abilitatile matematice, ce pot fi jucate si in grup. Soft-urile educationale (la fiecare materie - fizica, geografie, chimie) sunt atractive pentru copii deoarece calculatorul este mai stimulativ si pot fi jucate de parinte si copil impreuna. La fel de benefice pentru copii sunt jocurile de miscare, la care parintii pot participa oricand - jocurile cu mingea, badminton, mersul cu rolele sau cu bicicleta, toate acestea sunt activitati ludice potrivite pentru copiii mai mari de 12 ani.
dar cum te mai joci cu ei cand au 12 ani?
(sau si mai mult)
Un alt joc preferat al lui-pe care il jucam pe strada sau in autobuz- este sa intrebe ce culoare au masinile pe care le vede...cu rabdare si multa, multa comunicare acum cunoaste si cateva culori:rosu,verde,gri,galben. Totul este facut in gluma, in joaca si asa reusim sa traim momente minunate impreuna.