Care sunt avantajele folosirii calculatorului? De care dintre ele se bucura copilul tau?
Deoarece stim ca majoritatea copiilor petrec mult timp in fata calculatorului, ti-am propus pana acum o serie de materiale despre rolul acestuia in educatia copilului.
Am aflat impreuna ca exista avantaje si dezavantaje ale utilizarii lui. Ne oprim in acest material asupra avantajelor pe care le aduce computerul in educatie si te invitam sa ne spui de care dintre ele se bucura sau s-a bucurat copilul tau:
1. Calculatorul asigura invatarea prin joc. Multe produse educationale transforma invatarea intr-o activitate distractiva. Deoarece copiii invata cel mai usor atunci cand se joaca si deoarece copiilor le place sa se joace pe computer, invatarea pe calculator poate fi solutia ideala. Copilul invata lucruri noi fara sa depuna un efort special si fara sa se plictiseasca sau sa fie distras cu usurinta. De exemplu, ScoalaIntuitext.ro este un produs educational online ce ii ajuta pe elevii din clasele I-IV sa recapituleze acasa, prin joc, materia predata la clasa. Astfel, prin jocuri logice/ matematice/ “de programare”, prin animatii explicative sau experimente interactive copiii inteleg notiunile din programa scolara in timp ce se bucura de atractiile mediului online
2. Calculatorul faciliteaza intelegerea notiunilor noi, de care copilul se apropie mai greu. Ele sunt mai usor intelese prin intermediul computerului intrucat acesta ofera suport vizual si auditiv si face posibila interactivitatea. In plus, copilul nu mai este nevoit doar sa asculte informatiile pe care i le ofera cineva, ci le descopera el insusi si are posibilitatea de a vedea “ce se intampla daca...”.
3. Calculatorul folosit in invatare ajuta la consolidarea informatiilor. Informatia teoretica nu este suficienta pentru invatare, iar copilul are nevoie de situatii in care sa aplice cunostintele pe care le-a invatat. De aceea, cele mai multe jocuri educationale contin o serie larga de exercitii prin care copilul isi fixeaza cunostintele.
4. Un alt avantaj pe care il ofera invatarea prin intermediul calculatorului il reprezinta posibilitatea testarii nivelului de cunostinte la care a ajuns copilul. Rezultatele la test sunt furnizate in cateva secunde, de obicei insotite de recomandari privind felul in care copilul isi poate imbunatati performanta. Astfel, calculatorul te ajuta sa verifici daca cel mic a inteles cu adevarat notiunile noi.
5. Calculatorul face posibile modelarea si simularea fenomenelor care nu pot fi observate in realitate. Copilul tau nu intelege cum au loc reactiile chimice sau nu isi poate imagina cu usurinta cum se produce o eruptie vulcanica? Computerul poate compensa cu succes dotarea insuficienta a laboratoarelor din scoli si poate usura intelegerea proceselor sau fenomenelor care nu sunt evidente. In plus, copilul poate reface oricand si de oricate ori doreste experimentele de laborator, poate vizualiza animatiile multimedia si poate simula diferitele fenomene naturale.
6. Calculatorul faciliteaza rezolvarea de probleme. Prin intermediul testelor cu feedback, care atunci cand copilul greseste, ii ofera indicii de rezolvare (atat indicii teoretice, cat si sub forma unor probleme asemanatoare). In felul acesta, pas cu pas, copilul este ajutat sa inteleaga si sa invete cum se rezolva diferitele tipuri de probleme. CD-urile educationale INTUITEXT transforma notiunile abstracte intr-un continut multimedia captivant, de aceea, merita a fi instrumente de incredere in viata scolara a copilului tau.
7. Calculatorul te poate pregati pentru examen. Desi, poate suna straniu, e 100% adevarat. ExamenulTau.ro este creata pentru a facilita pregatirea pentru Evaluarea Nationala, de la sfarsitul clasei a VIII-a. Limba romana si matematica vor fi parcurse prin peste 100 de filme de predare la fiecare disciplina, exercitii rezolvate in pasi, teste, simulari de examen si sfaturi pentru gestionarea emotiilor sau eficientizarea procesului de invatare.
Alte avantaje pe care le aduce calculatorul in educatia copilului:
A. Atunci cand iti doresti sa ii oferi o pregatire suplimentara ori sa exerseze ceea ce a invatat la scoala, poti sa-i oferi accesul catre site-urile special create pentru copii. Anxietatea indusa de testare scade substantial tocmai pentru ca in mediul online, copilul este cel ce isi poate seta nivelul la care sa lucreze si sa rezolve exercitiile. Atunci cand nu stie ceva, poate relua secventa de cate ori are nevoie ca sa inteleaga si sa rezolve.
B. Spre deosebire de televizor si de diversitatea canalelor pe care acesta le ofera, calculatorul permite interactiunea activa si selectiva cu materialele. A alege informatiile utile, a selecta sursele in care poti sa ai incredere sunt cateva dintre lectiile pe care le invata copiii care folosesc computerul in invatare. Asigura-te de faptul ca, inainte de a-l initia in aceasta lume virtuala, i-ai oferit toate sfaturile necesare si ca vorbesti in permanenta cu el despre cum foloseste internetul si computerul.
C. Produsele educationale pe calculator pot fi meditatorul ideal deoarece sunt suficiente, copilul nu are nevoie de alte materiale, iar in plus, testeaza nivelul initial al copilului, il invata – ii explica, ii fixeaza cunostintele noi, apoi il testeaza. Cu softurile educationale copilul nu „toceste”, ci este ajutat sa inteleaga notiunile.
D. Interdisciplinaritatea. Sunt foarte valoroase produsele educationale care au abordari interdisciplinare, deoarece il ajuta pe copil sa transfere informatiile in situatii si contexte noi, diferite. La fel cum se intampla in viata, cand pentru rezolvarea unor situatii problema apelam la solutii, uneori, atipice pentru genul acela de problema.
Pentru ca educatia copilului sa beneficieze de toate aceste avantaje, este bine sa ai in vedere cateva recomandari generale:
- Supravegheaza-l atunci cand sta prea mult timp in mediul online.
- Invata-l sa selecteze informatia, astfel incat sa nu piarda prea mult timp cu informatii de prisos.
- Aminteste-ti sa-l inveti care este pozitia corecta in fata calculatorului si perioada de timp indicata de a sta cu privirea atintita asupra ecranului.
- Verifica mereu ce site-uri a vizionat copilul tau pentru a sti care ii sunt preocuparile si pentru a evita pericolele online.
Care sunt avantajele calculatorului in educatie de care se bucura copilul tau?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?
-
Invatarea online – dificultatile cu care se confrunta copiii
Din ce in ce mai multe scoli trec in scenariul 3, in care orele se desfasoara online. Pentru multi parinti, aceasta schimbare inseamna o redefinire a vietii de familie si o multime de probleme care trebuie rezolvate. Cum ii putem insa sprijini pe copii in invatarea online? Incepem prin a intelege care sunt dificultatile cele mai frecvente cu care se confrunta.
-
Cum te asiguri ca timpul petrecut in fata ecranului este benefic pentru copil
Cum poti diminua efectele negative ale timpului petrecut in fata ecranului, astfel incat copilul tau sa se bucure doar de beneficiile acestuia? Iata cateva idei care te pot ajuta.
Comentează:9 comentarii
va rog
Bravoo