Cand copilul meu spune “Nu-mi pasa!”
Incerci mereu sa-i atragi atentia copilului tau pentru a face totul cat se poate de bine si pentru a nu repeta greselile. Cu toate astea te intampina frecvent de un dur “Nu-mi pasa!”. Cum se comporta copilul care raspunde mereu cu “Nu-mi pasa”?
- Spune frecvent ca nu-i pasa, indiferent de persoana si subiectul aflat in discutie;
- Poate sa aiba atitudini si comportamente prin care exprima ideea de refuz;
- Nu-si face temele si nici sarcinile de casa;
- Este mereu neatent;
- Manifesta un dezgust vizibil pentru activitatile pe care le are de realizat;
- Adopta atitudinea celui care pur si simplu “a uitat” sa faca ceva atunci cand i se cere.
- De obicei nu face ceea ce i se cere;
- Are creata o imagine proasta la scoala, dar si in alte medii.
O astfel de atitudine creeaza disconfort celor din jur. Ea poate fi foarte usor preluata de copiii cu care interactioneaza, mai ales daca vorbim de fratii mai mici. Copilul care adopta atitudinea de “nu-mi pasa” ajunge sa-si enerveze pana la urma atat parintii, cat si cadrele didactice sau colectivul cu care interactioneaza.
- Razbunarea. Faptul ca a incercat de nenumarate ori sa faca lucrurile bine, dar a avut parte de esecuri il poate determina pur si simplu sa nu mai doreasca sa incerce.
- Lipsa de incredere. Acest copil poate sa aiba o stima de sine foarte scazuta incat efectiv sa nu-i mai pese de ce anume cred ceilalti despre el.
1. Incearca sa nu mentii o atitudine ostila. A spune “nu-mi pasa”, uneori poate insemna “nu vreau sa mai fiu ranit”.
2. Vorbeste separat cu copilul tau si incearca sa afli ce ar vrea sa faca pentru a-i face placere.
3. Descopera ce anume il preocupa. In fond, despre asta este vorba atunci cand vine vorba de modul in care se comporta. El doar incearca sa semnalizeze asa cum stie, faptul ca ceva nu este bine, ca nu se simte in largul lui, ceva il deranjeaza.
4. Afla care sunt preocuparile si problemele pe care le intampina si poti sa-i vii in ajutor cu niste replici de genul: “Pentru ca mie imi pasa de ce ti se intampla tie, vreau si te voi ajuta fie ca tu vrei asta sau nu”.
5. Explica-i de ce o atitudine de genul “nu-mi pasa” poate sa duca la consecinte neplacute, in special pentru copil.
6. Scoate in evidenta lucrurile bune pe care le face copilul tau.
7. Cere-i sa indeplineasca sarcini scurte, din punct de vedere al comenzii, dar si ca perioada de realizare.
8. Incearca sa-i oferi o gama larga de posibilitati de unde poate sa aleaga.
Recomandarile tale
Noi am oferit o serie de sugestii privind imbunatatirea comunicarii cu un copil care adopta atitudinea “Nu-mi pasa”. Acum e randul tau sa aduci completari. Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.
Comentează:16 comentarii
Cred ca ai putea incerca ce anume se afla dincolo de comportamentul baiatului tau: vorbeste urat, se comporta diferit la scoala, refuza sa isi faca temele. Poate fi vorba pur si simplu despre criza pubertatii care la 13 ani isi face simtita prezenta si de aceea poate fi o perioada de refuz si de modificari de comportament. Dar poate fi vorba si despre dificultati pe care copilul tau le poate traversa - poate fi o nevoie de atentie si afectiune manifestata astfel, sau o situatie pe care nu o poate gestiona: incearca sa afli ce se intampla la scoala, cum traieste el relatiile cu colegii si profesorii, daca ostilitatea fata de teme se manifesta si in alte situatii de viata, si de asemenea daca exista in familia voastra schimbari ce ar putea genera astfel de comportamente. De asemenea, incearca sa il valorizezi pentru calitatile si comportamentele lui pozitive, sa il motivezi pentru lectii prin recompense verbale sau materiale negociate impreuna cu el. Poti apela si la consilierul scolar sau la un psiholog pentru a va ajuta in aceasta situatie.