characters characters

Cand copilul imita un comportament nedorit al altor copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2011    |   7537 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Cand copilul imita comportamentele nedorite ale altor copii“Nu ai voie sa arunci cu jucariile pe jos! Unde ai invatat asta?!”

Copiii invata prin imitatie: privesc in jur si realizeaza actiuni pe care le vad la celelalte persoane, adulti sau copii. Este o modalitate prin care copilul se adapteaza la mediul din jur, dar si una prin care poate invata comportamente pe care nu ti le-ai dori sa le invete.
Cum reactionezi cand copilul vine acasa de la gradinita cu o serie de “obiceiuri” noi, preluate de la colegi mai putin cuminti?

Ce comportamente nedorite imita cel mai frecvent un copil?

O data intrat intr-un grup mai mare de copii, cu educatie si temperamente diferite, este posibil ca cel mic sa preia unul dintre urmatoarele comportamente:
-    iti raspunde obraznic,
-    scoate limba atunci cand ii faci o observatie,
-    se bate cu ceilalti copii,
-    isi loveste fratele sau surioara atunci cand vrea o jucarie sau alta,
-    refuza sa se mai imbrace cu unele haine,
-    incepe sa planga si sa tipe atunci cand isi doreste ceva, iar cererea i se refuza,
-    realizeaza actiuni periculoase, despre care stie ca sunt interzise: se urca pe mobila, sare de la inaltimi prea mari etc.

Cum apare un comportament de imitare?

Pasul 1. Copilul tau se afla in preajma unui copil care are un comportament nedorit: un copil din fata blocului, un coleg de grupa sau personaje de desene animate care au diferite comportamente neacceptate de catre adulti.

Pasul 2. Copilul observa reactiile celor din jur la comportamentul nedorit realizat de primul copil (atentie, entuziasm, mirare) si intelege ca poate obtine si el aceleasi reactii daca repeta comportamentul.

Pasul 3. Copilul tau are anumite nevoi. S-ar putea ca fiul sau fiica ta sa aiba nevoie de mai multa atentie din partea ta, de exemplu. Daca cel mic nu stie in ce mod poate sa isi satisfaca aceasta nevoie, va apela la singurul model de care dispune: comportamentul nedorit observat la alt copil.

Cum reactionezi cand copilul tau imita comportamente nedorite ale altor copii?

  • Reactioneaza calm.
Atunci cand copilul tau a realizat un comportament neplacut pe care l-a preluat de la altcineva, ar fi bine sa nu ai reactii iesite din comun. O reactie exagerata (de furie, de ingrijorare) ii va da de inteles copilului ca prin comportamentul respectiv are “putere” asupra ta. Ori de cate ori va vrea sa ii acorzi atentie, va repeta comportamentul. O posibila solutie este sa ii dai de inteles copilului ca ai observat schimbarea in comportamentul sau si ca ai vrea sa stii de ce a aparut.

  • Discuta despre comportament si aminteste-ti care sunt calitatile copilului tau.
Intreaba-l daca a invatat noul comportament de la alt copil sau adult. Explica-i pe intelesul lui de ce nu este bine sa faca asa (se poate rani, ii poate supara pe ceilalti etc.). Asigura-te ca a inteles de ce nu este bine sa repete comportamentul si ofera-i o alternativa. Daca vrea o jucarie a fratelui sau, i-o poate cere frumos si ii poate oferi o alta jucarie in schimb pentru cateva minute. Pentru cazurile in care copilul vrea sa iti vorbeasca neaparat, puteti stabili o “formula” secreta prin care copilul sa iti transmita ca are nevoie de tine (de exemplu, “Mami, vreau sa vorbim acum!”).

  • Recompenseaza comportamentele potrivite si sanctioneaza comportamentele nepotrivite
Comportamentele acceptate sunt cele pentru care copilul va fi recompensat folosind mai multe tipuri de recompense: activitati care ii fac placere copilului (permisiunea de a juca un anumit joc), recompense sociale (aprobarea ta, o mangaiere, un zambet) si recompense materiale (o jucarie). Comportamentele gresite sunt cele pentru care copilul va fi sanctionat imediat ce le va fi realizat. Asadar, aminteste-ti sa recompensezi imediat un comportament bun si sa-l sanctionezi la fel de repede pe cel gresit.

  • Ajuta-l sa inteleaga care sunt comportamentele “bune” si care sunt cele “rele”
Pentru asta, poti sa realizezi un panou cu imaginile unor comportamente bune pe care le-ai dori ca cel mic sa le realizeze si un alt panou cu imaginile unor comportamente gresite, deasupra carora sa fie un semn mare de exclamare rosu. Poti oferi cate o steluta sau o bulinuta pe care sa o asezi pe panoul cu comportamentele dorite de cate ori copilul realizeaza unul dintre acele comportamente, iar la mai multe stelute primite poate beneficia de o recompensa mai mare, mai valoroasa.

Copilul tau a imitat vreun comportament nedorit al altui copil?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    12.12.2011 - 15:35
    Este adevarat ca imitarea este un proces inconstient si apare la orice varsta, inclusiv la adulti. Daca insa parintele observa respctivul comportament sau limbaj etc. poate vorbi despre asta cu copilul/adolescentul fara sa-l certe ci doar pentru a-i deveni constient ceea ce face. De asemenea, adultul ii poate da sansa sa spuna ce parere are despre comportamentul respectiv, de ce ar vrea sau nu sa-l adopte. Insa atmosfera prielnica unei discutii cu adevarat folositoare este dificil de creat. Adultul trebuie sa fie intr-o stare psihica buna, nu furios sau revoltat.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    08.12.2011 - 10:14
    Imitarea comportamentelor gresite apare si la varste mai mari, din pacate. Mai ales la adolescenta, acest lucru devine o problema. De aceea, este bine ca cel mic sa inteleaga intotdeauna de ce nu este bine sa imite anumite lucruri pe care le fac copiii din jur si de ce este bine sa decida singur felul in care actioneaza.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe