Cand copilul consuma prea multe dulciuri
Este foarte usor pentru un copil sa consume din ce in ce mai multe dulciuri, asa cum probabil stiu multi parinti. Desi este asociat in mod frecvent cu varste mai mici, consumul excesiv de dulciuri poate aparea si in randul preadolescentilor si adolescentilor.
Cand apare preferinta pentru dulciuri?
De ce totusi exista copii care nu prefera dulciurile?
Ce inseamna consumul exagerat de dulciuri?
Cum poate fi redusa dorinta copiilor de a consuma dulciuri?
Exista 3 concepte cheie: invatare, experienta diversificata cu mancarea si controlul din partea adultului.
Invatarea se refera la educarea copilului cu privire la alimentele/dulciurile care fac bine la sanatate si cele care dauneaza. De exemplu, a manca o ciocolata este mai daunator decat a manca o prajitura facuta in casa. La o prajitura gatita in casa, se cunosc ingredientele si exista o mai mare siguranta privind conditiile in care a fost gatita fata de dulciurile din comert.
De asemenea, este bine sa il inveti pe copil despre efectele la nivel emotional ale consumului de dulciuri. Zaharul din sange duce la cresterea nivelului de serotonina, hormon care influenteaza starile emotionale. Asadar, in momentele de stres, multi dintre noi suntem mai dispusi sa consumam dulciuri, pentru a ne regla starea emotionala. Desi aceasta strategie poate da rezultate pe termen scurt, nu reprezinta o solutie. Invata-l pe copil modalitati de a face fata situatiilor dificile si emotiilor negative. In plus, spune-i ca acelasi efect, de crestere a nivelului de serotonina, il au si exercitiile fizice.
Experienta alimentara diversificata. Este bine sa ii oferi copilului o gama variata de alimente dulci si sanatoase din care sa poata alege. Exista numeroase fructe care sunt mult mai sanatoase decat dulciurile ambalate, iar desertul facut in casa este cu mult mai sanatos. Cei mai multi parinti prefera sa apeleze la o ciocolata din magazin, decat sa pregateasca o salata de fructe, de exemplu.
Controlul din partea adultului presupune ca parintele:
- are un bun management in privinta cumparaturilor, asigurandu-se ca are mereu in casa fructe proaspete si nu cumpara dulciuri decat pentru ocazii speciale,
- nu foloseste dulciurile intodeauna ca pe o recompensa ori ca pe o modalitate de a compensa timpul limitat petrecut cu copilul,
- ofera copilului un model de urmat in privinta stilului alimentar: consuma putine dulciuri, prefera fructele si legumele etc.
Aminteste-ti ca parintii influenteaza atitudinea fata de mancare a copilului prin:
1. inlocuirea unor alimente nesanatoase cu unele sanatoare,
2. organizarea celor trei mese zilnice,
3. cantitatea de mancare data copilului
4. contextul sau mediul in care copiii mananca.
Este important insa sa nu elimini complet dulciurile din regimul alimentar al copilului si mai ales, nu dintr-o data. Cu cat ii vei interzice copilului dulciurile cu mai multa hotarare, cu atat va fi mai tentat sa le consume chiar si atunci cand nu ii este foame.
Copilul tau este tentat sa consume prea multe dulciuri?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este bine sa stii despre bulimie
Bulimia este o tulburare alimentara caracterizata prin episoade repetate de consum exagerat de alimente dintr-o data, urmate de comportamente imediate care sa compenseze excesul de consum alimentar
-
Ce este bulimia si cum se manifesta la adolescenti
Bulimia este o tulburare psihica de natura alimentara caree presupune ingerarea unor cantitati mari de alimente intr-un timp scurt si incercarea de a gestiona greutatea corporala prin modalitati nesanatoase.
-
Anorexia in adolescenta - cum o identifici si ce este bine sa stii despre aceasta tulburare
Anorexia este o tulburare de comportament alimentar care poate pune in pericol sanatatea si chiar viata adolescentilor. Este mai frecventa la fete decat la baieti si deseori trece neobservata, putand duce la probleme emotionale serioase pe termen lung.
Comentează:3 comentarii
iar dulciurile ambalate o data pe saptamana!