characters characters

Calmarea emotiilor intense

Trei recomandari practice si usor de aplicat

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iulie 2022    |   1652 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

TIP calmarea emotiilor - trei recomandari
Cum poti gestiona situatiile in care esti coplesit de emotii intense? Cum il poti ajuta pe copil sa faca acelasi lucru. Iata 4 pasi care ajuta la calmarea emotiilor puternice.

Citeste si:

Modalitati de a face fata emotiilor negative


Metode de calmare pentru copii


TIP – tehnici de calmare a emotiilor intense


Emotiile intense au o dimensiune fiziologica evidenta, pe care deseori o neglijam atunci cand incercam sa le gestionam. Cand incercam sa reducem activarea fiziologica in momentele emotionale intense, facem primul pas catre a ne recastiga controlul asupra propriul comportament. Aceste tehnici sunt potrivite adultilor, dar si copiilor si adolescentilor.

T – de la temperatura

Cand traim emotii intense, precum furia sau teama puternica, ritmul cardiac creste. Pentru a calma astfel de emotii, care deseori ne pot impinge catre actiuni impulsive daunatoare, o solutie simpla si eficienta este scaderea temperaturii corpului. Apa rece functioneaza deoarece in contact cu ea, ritmul cardiac scade, iar fluxul sanguine este indreptat in principal catre creier si inima, scazand astfel nivelul de activare fiziologica generala.

De aceea, spalatul pe fata cu apa rece sau gheața plasata pe față pentru cateva zeci de secunde pot reduce intensitatea emotionala si pot ajuta la calmare.

Este important ca aceasta tehnica sa fie folosita de persoane care nu au probleme de sanatate cardiaca sau alte probleme fizice.

I de la exercitiu fizic Intens

Exercitiul fizic intens ne ajuta sa consumam energia fizica activata de emotiile intense. Atunci cand simtim furie sau frustrare intensa, o sesiune de 20-30 minute de alergare de exemplu (sau pedalare, exercitii aerobice etc.) poate face minuni.

P de la relaxare Progresiva

Felul in care respiram influenteaza de asemenea ritmul cardiac. Exercitiile de respiratie si exercitiile de relaxare fizica sunt de aceea esentiale in calmarea emotiilor. Cand expiram, ajutam la calmarea fiziologica, de aceea exercitiile de respiratie pentru gestionarea emotiilor sunt bazate pe un timp mai indelungat dedicate expirarii. De exemplu, inspira timp de 4 secunde, tine aerul in piept timp de 7 secunde si expira timp de 8 secunde. Pentru inceput, nu este nevoie sa repeti acest exercitiu de foarte multe ori, pentru ca ai nevoie de un timp de acomodare cu acest tip de respiratie.

Acest exercitiu de respiratie poate fi cuplat cu relaxarea musculara. Stand intins, incordeaza-ti muschii in timp ce inspiri si relaxeaza-i in timp ce expiri.


Cand vine vorba de gestionarea emotiilor coplesitoare sau foarte puternice, o abordare care porneste de la nivelul corporal este cea mai eficienta, pentru ca schimbarile fiziologice care insotesc aceste emotii sunt prea intense pentru a fi gestionate doar cu ajutorul tehnicilor cognitive (de exemplu, reformularea gandurilor sau schimbarea perspectivei).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe