characters characters

Banca pentru Alimente Bucuresti inaugureaza un nou hub logistic pentru a sprijini mai eficient lupta impotriva risipei alimentare

Mai multe alimente salvate, mai multe vieti ajutate!

01 octombrie 2024    |   58 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Bucuresti, 30 septembrie 2024.Dupa aproape noua ani de activitate, Banca pentru Alimente Bucuresti, alaturi de Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR, parteneri de incredere si sustinatori, deschide un nou hub logistic modern, in noul parc Logicor Bucharest III Pallady, situat strategic, la iesirea spre Autostrada Soarelui, pentru a facilita desfasurarea activitatilor. Prin aceasta deschidere, Banca pentru Alimente Bucuresti marcheaza o noua etapa in misiunea sa de a contribui la lupta impotriva risipei alimentare.

Acest nou spatiu, un adevarat „acasa al binelui”, raspunde nevoii urgente de a reduce risipa alimentara si de a oferi sprijin persoanelor vulnerabile din regiune, precum si din intreaga tara. În contextul Zilei Internationale de Constientizare a Risipei Alimentare, Banca pentru Alimente subliniaza importanta colaborarii in salvarea hranei si sustinerea celor aflati in dificultate.

Noul hub logistic, de 1.913 mp, ofera un spatiu adecvat, cu facilitati moderne, inclusiv 224 mp de zone cu temperatura controlata pentru depozitarea alimentelor perisabile, precum fructe, legume, lactate, carne si produse congelate. Comparativ cu spatiul anterior, noul spatiu ofera capacitatea necesara atat pentru a face fata cerintelor in crestere din prezent, cat si pentru a raspunde provocarilor viitoare. Aceasta extindere nu doar imbunatateste eficienta operationala, ci si permite un flux mai bun al alimentelor, asigurand o distributie mai rapida si mai eficienta catre organizatiile caritabile partenere.

Deschiderea noului depozit a fost posibila prin implicarea partenerilor si sustinatorilor Bancii pentru Alimente: Lidl Romania si Metro Romania, in calitate de parteneri principali, alaturi de alti parteneri cheie care sprijina in mod curent activitatea Bancilor pentru Alimente: Edenred Romania, PENNY | REWE, Auchan Romania, CHEP Romania, Gebrüder Weiss, Arbomedia, precum si a Federatiei Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR si a Federatiei Europeane a Bancilor pentru Alimente (FEBA).

În contextul noilor reglementari privind reducerea risipei alimentare, acest hub logistic devine o resursa esentiala pentru ca alimentele care se afla la risc de pierdere sau risipa, dar care sunt inca in termen si bune pentru consum, sa-si recapete valoarea, transformandu-le in sprijin concret pentru cei care au mai multa nevoie de hrana. Fiecare aliment salvat in acest spatiu se va transforma in portii de hrana pentru copii din centre de zi, batrani singuri sau aflati in camine, familii aflate in pragul saraciei, oameni fara adapost si multe alte persoane aflate in dificultate. Cu facilitatile extinse si capacitatea de colectare mult imbunatatita, Banca pentru Alimente Bucuresti poate acum sa gestioneze mai eficient un volum mare de alimente, asigurandu-se ca acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie.

„Inaugurarea acestui hub reprezinta un moment decisiv pentru activitatea noastra. Cresterea capacitatii de colectare si redistribuire ne permite sa sprijinim si mai multe persoane aflate in dificultate. Aceasta realizare nu ar fi fost posibila fara partenerii nostri de incredere, carora le suntem recunoscatori pentru increderea si sprijinul primit. Împreuna, ne asumam responsabilitatea de a salva mai multe alimente, de a sustine comunitatile vulnerabile si de a proteja mediul. Împreuna facem Binele mai Bine — acum, cu si mai multa forta.”, a declarat Gabriel Sescu, presedintele Bancii pentru Alimente Bucuresti
Banca pentru Alimente Bucuresti

Fondata in 2016, Banca pentru Alimente Bucuresti a fost prima initiativa de acest tip din Romania, urmand modelul Bancilor Europene. De atunci, a reusit sa salveze peste 11.419 tone de alimente, in valoare de peste 142.000.000 de lei, oferind astfel 22.838.000 de portii de hrana catre 176 de organizatii caritabile din Bucuresti si judetele Ilfov, Dambovita, Ialomita, Giurgiu, Calarasi, Arges, Prahova, Buzau si Teleorman care ofera servicii sociale, educationale si de recuperare pentru 69.430 persoane din categorii vulnerabile. Peste 2.100 de tone din alimentele salvate au fost distribuite catre celelalte opt Banci Regionale pentru Alimente, membre ale FBAR, asigurand astfel un sprijin constant pentru organizatiile din toata tara.

Noul „acasa” reprezinta un pas important in consolidarea capacitatii de a reduce risipa alimentara si de a raspunde nevoilor tot mai diverse ale celor aflati in dificultate. Prin extinderea capacitatilor sale logistice, Banca pentru Alimente Bucuresti isi propune sa isi amplifice impactul social, oferind sprijin organizatiilor caritabile care ajuta persoane vulnerabile — de la copii din centre de zi si de recuperare, la batrani ramasi fara sprijin, persoane fara adapost, victime ale violentei domestice si ale traficului de persoane.

Despre Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR

Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR si cele noua Banci Regionale pentru Alimente membre din Bucuresti, Cluj, Roman, Brasov, Oradea, Timisoara, Constanta, Craiova si Galati formeaza o retea nationala de solidaritate dedicata reducerii risipei alimentare si sprijinirii persoanelor aflate in dificultate. Acestea salveaza de la pierdere si risipa hrana, prin preluarea gratuita a alimentelor de la companiile partenere din lantul agroalimentar si donarea acestora catre organizatiile caritabile, contribuind astfel la reducerea saraciei si a impactului negativ asupra mediului. FBAR se inspira si impartaseste modelul Federatiei Europene a Bancilor pentru Alimente (FEBA) si este recunoscut ca membru asociat al acesteia. În viziunea FBAR si a Bancilor pentru Alimente membre, nimanui nu trebuie sa-i fie foame, iar a oferi hrana este forma de ajutor cea mai concreta si imediata pentru a raspunde la o nevoie primara a carei satisfacere nu poate intarzia. Prin misiunea lor, Bancile pentru alimente contribuie in mod direct la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (SDG) la care si Romania s-a angajat, in special in ceea ce priveste reducerea cu 50% a risipei alimentare pana in 2030, prin promovarea consumului si productiei responsabile, precum si a obiectivelor de reducere a foametei si de combatere a schimbarilor climatice.

De la infiintarea primei Banci in Bucuresti si pana in prezent, Reteaua Nationala a Bancilor pentru Alimente a salvat de la risipa peste 25.000 tone de alimente, in valoare de peste 292.000.000 lei, transformandu-le in aproximativ 50.572.730 de portii de hrana pentru 290.841 persoane aflate in dificultate, aflate in grija a 795 organizatii caritabile partenere. În mod constant, activitatea retelei este sprijinita financiar, operational, logistic si prin donatii constante de alimente de catre 153 parteneri, in principal din domeniul agro-alimentar.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Provocarea lunii Decembrie
    Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
    02 decembrie 2022   

    Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.

  • Parintele - model de rol pentru copil
    Parintele - model de rol pentru copil
    25 martie 2022   

    Copiii invata mai multe lucruri observand si imitand comportamentele celor din jur decat ascultand explicatii si argumente. Parintii sunt primele modele de comportament ale copiilor si le vor influenta dezvoltarea viitoare in numeroase feluri. Cum poti sa te asiguri ca esti un model pozitiv pentru copilul tau?

  • Conceptul Ubuntu – umanitatea fata de ceilalti
    Conceptul Ubuntu – umanitatea fata de ceilalti
    27 noiembrie 2018   

    Unitatea si sustinerea au mai multa putere sa schimbe comportamentul decat rusinarea si pedeapsa. Acest lucru este cunoscut ca Ubuntu – umanitate fata de ceilalti.

Mai multe