characters characters

Alternative la „Nu!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 noiembrie 2016    |   5896 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Alternative la nu
De ce nu e bine sa spui prea des „Nu!” copilului? Pentru ca de la un moment dat, nu o sa te mai asculte :).

Este frustrant pentru copil sa auda tot timpul „Nu e voie!”, insa desigur ca este si necesar. La varste mici mai ales, copiii au nevoie de limite si de supraveghere, precum si de reguli care sa il tina in siguranta. Asadar, nu e nevoie si nici recomandabil sa renunti la „Nu” definitiv in comunicarea cu micutul tau, dar poti exprima refuzurile si interdictiile si altfel.

Iata cateva exemple de interdictii, refuzuri sau propozitii negative care pot fi reformulate:

  • „Nu ai voie!” --> „E periculos sa faci asta!”
  • „Nu spune asta!” --> „Foloseste alte cuvinte!”
  • „Nu este al tau!” --> „Este jucaria lui Andrei, vrei sa iti dau alta?”
  • „Nu te aud/inteleg!” --> „Vorbeste mai tare, te rog.”
  • „Nu mai plange!” --> „Spune-mi ce te supara.”
  • „Nu te duce acolo!” --> „Vino la mine, te rog.”
  • „Nu putem vorbi acum despre asta.” --> „Vorbim in 5 minute.”

Alte modalitati prin care poti limita numarul de situatii in care interzici sau refuzi:

Tehnica „Da şi...”

Copilul tau inca nu a scris temele, dar vrea sa se duca la joaca. Cand copilul spune „Mami, vreau sa ma joc pe calculator. ”, ii poti raspunde „Da, si vei face asta dupa ce termini de facut temele.”. Majoritatea copiilor stiu deja regulile cu privire la teme si joaca, iar daca micutul tau isi exprima dorinta de a se juca, este preferabil sa nu incepi o lupta de putere pe aceasta tema, ci sa ii amintesti, ferm si calm, care sunt prioritatile, fara a-i nega dorinta sau indeplinirea ei.

Spune-i care sunt consecintele actiunii lor

In loc sa ii spui de fiecare data „Nu e voie sa faci asta!”, ii poti explica ce se intampla daca va continua comportamentul sau. De exemplu: „Daca arunci jucariile pe jos, se vor strica si nu vei mai avea cu ce sa te joci.” sau „Daca vei continua sa lovesti cu lingura pe masa, o sa ma doara capul.”. Desigur ca tehnica nu va functiona de fiecare data, dar este utila daca vrei sa cresti un copil empatic: ii vei forma obiceiul de a se gandi la consecintele actiunilor sale si la efectele lor asupra celor din jur.

Spune-i ce sa faca

In loc de a-i spune „Nu il trage de par pe Andrei!”, poti spune „Da drumul parului lui Andrei!”. In acest fel, il orientezi clar pe copil catre ce trebuie sa faca.

Reaminteste-i sau intreaba-l care sunt regulile

Astfel, ii dai copilului ocazia sa isi corecteze singur comportamentul, fara a te enerva si fara a-l speria. Desigur, aceasta recomandare functioneaza cand siguranta copilului nu este pusa in pericol. De exemplu, in loc sa ii spui „Nu e voie sa arunci cu mingea in bucatarie!”, il poti intreba „Unde ne jucam cu mingea?”.

Oricat de mult ai reformula interdictiile si refuzurile sau oricat de mult ai alege sa spui pur si simplu „Nu!” copilului tau, in primii sai ani de viata, cel mai probabil, nu te va asculta de fiecare data. Asa ca cea mai valoroasa resursa pentru comunicarea in relatia cu copilul tau este rabdarea :).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe