Alina Amza, Producator executiv TVR1: “Un copil cu adevarat fericit este cel care se simte iubit”
1. Ce inseamna un “copil fericit”?
Un copil cu adevarat fericit este cel care se simte iubit. Si cand spun iubit nu ma refer la sacul de jucarii oferit in lipsa timpului pe care parintii ar trebui sa-l petreaca impreuna cu el. Un copil fericit este cel care are incredere neconditionata in parintii lui pentru ca doar ei stiu sa transforme balaurii in jocuri de umbre pe pereti si sa readuca soarele in priviri.
2. Alina, tu esti producator, stii sa manageriezi bine situatiile si sa le pui in scena. Dar cum esti ca mamica? Vrei ca totul sa fie sub control sau crezi ca uneori se mai aranjeaza de la sine?
Nu cred in retetele pe care ni le ofera cartile dedicate parintilor perfecti. Interiorul unui copil este atat de sensibil si de diferit... Ceea ce se potriveste unuia nu functioneaza in cazul celorlalti. Alexandrei ii vorbesc asa cum mi-ar fi placut sa-mi vorbeasca mama la varsta ei. Controlul inseamna de fapt ca, fiind cea mai buna prietena a ei, mie mi se deschide si stie ca poate aborda orice subiect fara teama de a fi respinsa. Si atunci, stiind tot ceea ce o intereseaza, o pot “controla” si orienta, in acelasi timp, cu tact si intelepciune.
3. Ai vreo carte de povesti preferata?
Citim multe carti impreuna, dar cele mai frumoase ii par cele cu pilde pentru ca intelege mai bine mesajul povestirii si il poate folosi in viata. Un exemplu in acest sens il reprezinta “Povestile cu talc ale lui Nastratin Hogea”.
4. Povesteste-ne un moment frumos petrecut cu fetita ta (unul din cele muuuulte).
Sunt multe, intr-adevar si mi-e greu sa ma opresc la unul anume. Cred ca in urma cu un an ne jucam impreuna cu un joc de constructii. Alex improviza tot felul de modele si ma intreba:
- Mami, ce am construit acum?
- Un fluturas.
- Si acum?
- O roata mare, un scranciob.
- Si acum?
- Nu stiu!
- O capodopera! Stii, cand cineva construieste ceva si nu-si da seama ce i-a iesit, atunci o numeste capodopera…
5. Cum te joci cu fetita ta? Si cum te implici in educatia ei?
Daca o persoana inceteaza sa se mai joace, sa rada si sa isi pastreze macar un sfert de suflet de copil, probabil a murit. Impreuna cu Alex, caut un prilej de joaca din orice si cred cu tarie ca nu conteaza cat timp petreci alaturi de copilul tau, ci conteaza calitatea momentelor petrecute impreuna. Am vazut de multe ori o mama-anexa a unui computer care sta ore in sir langa cel mic ce manevreaza cu sarg o tableta. Asta nu inseamna comunicare. Cel mai nou joc al nostru este karaoke la consola WII, ocazie cu care ii pot educa si gusturile muzicale.
Educatia este foarte importanta dar nu fara a-i stimula inteligenta emotionala. Invatam de mici sa ne purtam frumos cu cei in mijlocul carora traim, sa fim politicosi si sa folosim expresii conventionale, dar aflam tarziu sa privim detaliile si sa ne pese. Urmaresc impreuna cu Alexandra clipuri motivationale pentru a lua un prim contact cu viata si altfel decat ceea ce vedem in fiecare zi.
Interviul continua pe pagina urmatoare: Despre iubire, provocari si traditii de familie
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: