characters characters

Absenteismul scolar

Propus de: Echipa Intuitext   |   16 decembrie 2013    |   23177 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

absenteismul scolar
Copilul tau lipseste de lascoala din ce in ce mai des. Are tot ce-i trebuie pentru ca tu te asiguri de asta zi de zi si totusi te rasplateste intr-un asemenea fel. Ce poti sa faci?

Iti propunem un scurt exercitiu care va va ajuta mai mult decat o simpla blamare si discutie in contradictoriu. Prezinta-i situatia in care se afla. „Esti pe punctul de a nu intra la teze din cauza absentelor. Profesorii te vorbesc de rau si ai ajuns unul din fugarii clasei. Hai sa discutam putin despre avantajele si dezavantajele pe care fuga de la ore ti le ofera.”. Imparte o coala de hartie in doua si realizeaza impreuna cu copilul tau doua coloane cu avantaje si dezavantaje. In functie de rezultatul obtinut,  continua discutia.


Absenteismul scolar
poate fi definit ca o problema sociala explicata din ce in ce mai des drept o caracteristica socio-culturala a mediului din care provine elevul. Este prezent mai frecvent in mediul urban, in cadrul familiilor sarace. Absenteismul mai poate fi inteles si ca un tip de conduita evazionista stabila, permanenta ce reflecta o atitudine lipsita de respect, interes, motivatie si incredere in educatia scolara.




Absenteismul este folosit de elevi ca o forma de agresiune pasiva impotriva scolii, fara a le mai fi frica de posibilele pedepse ce ar surveni atat din partea conducerii institutiei, cat si a parintilor. Absenteismul este primul factor asociat in mod direct cu abandonul scolar. In general, cei care ajung sa abandoneze scoala sunt elevii care invata la scoli profesionale.

Din cei 192.963 de elevi bucuresteni, 3.225 au avut note sub 7 la purtare din cauza absentelor in anul scolar 2008-2009, arata ultimul raport al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Din acelasi total, 282 au abandonat scoala, iar 2.464 au ramas repetenti, in mare parte si din cauza absentelor. (sursa aici).

Si totusi, daca un elev depaseste 20 de absente nemotivate pe semestru, adica daca lipseste la aproximativ 15% din totalul orelor pentru o singura materie, primeste automat preaviz de exmatriculare, iar nota la purtare va fi scazuta. Situatia extrema va fi excluderea elevului din institutia de invatamant, conform Danielei Biolan, inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) (informatii preluate de aici).

Cu toate ca de-a lungul anilor s-au incercat numeroase metode pentru a reduce fenomenul absenteismului, rezultatele nu arata nicio imbunatatire. Daca acum cativa ani elevii erau speriati de faptul ca notele si absentele lor puteau fi accesate pe internet de catre proprii lor parinti, acum nu le mai pasa.  Recent, a fost elaborata o noua propunere in proiectul Legii Invatamantului Scolar de a transforma fiecare absenta nemotivata a elevului in amenda. Cu cat un elev va chiuli mai mult, cu atat amenda va produce pagube in bugetul parintilor. Parintii ar putea fi sanctionati cu amenda intre 500 si 2.000 lei, in functie de numarul de absente. Elevul va pierde dreptul de a beneficia de burse sau alte drepturi acordate de scoala. (sursa informatiilor aici ).

Ce am putea face la nivel de familie, scoala, dar si de comunitate pentru a reduce nivelul absenteismului scolar?

  • Comunica permanent cu copilul tau.
  • relatie de comunicare cu cel putin un profesor de la scoala in care invata copilul. Poti face acest lucru prin intermediul grupului de discutii al clasei copilului tau. Afli care sunt ultimele noutati din viata clasei, ce probleme intampina alti parinti si ce solutii gasesc, dar poti contacta si prin mesaje private profesorii, pentru a afla informatii despre cum se descurca la scoala copilul. Creeaza grupul de discutie al clasei copilului tau.
  • Nu evita sa mergi la sedintele cu parintii doar din cauza notelor proaste si a numarului de absente prea multe.
  • <Nu incerca sa gasesti o scuza fata de altii pentru absentele copilului tau. Accepta realitatea si incearca sa te gandesti de-acum incolo ce poti sa faci pentru ca lucrurile sa se schimbe.
  • Foloseste pedeapsa numai daca este absolut necesar, dar nu ca pe o modalitate de a-ti exprima furia cauzata de sedinta cu parintii sau de aflarea rezultatelor scolare ale copilului.
  • La nivel de scoala putem aduce in discutie lipsa unei securitati foarte ridicate, modalitati  de predare a materiei nepotrivite cu personalitatea copilului, lipsa unei atitudini ferme din partea directiunii etc.
  • Ar fi utile programe realizate la nivel scolar, dar si al comunitatii in care actorii principali sa fie parintii si copiii.Temele dezbatute si pe baza carora ar putea lucra foarte bine ar putea fi din domeniul: influenta prietenilor de aceeasi varsta, abilitati de comunicare, legatura scoala-familie; a vedea scoala mai mult decat ca pe o institutie, o componenta cheie din viata copilului alaturi de familie, parintii si copiii, invatarea unor tehnici de managementul timpului, grupuri de suport pentru cei care au abandonat scoala etc.


Tu ce crezi ca ar mai putea fi adaugat pe aceasta lista?


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Bortaș Corina    29.10.2020 - 09:59
    Nu mi-am invatat si nu am vrut sa iau o notă mică !
  • Utilizator Anonim
    Despina    27.05.2012 - 20:04
    Problema se pne ca nu poti sa exmatriculezi un elev in clasele 1-10, cand invatamantul este obligatoriu. Lucrul acesta il stiu si profesorii si elevii, si parintii asa ca masura de dare a preavizului de exmatriculare doar un nor de fum.
    Despina

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce faci cand copilul tau chiuleste?
    Ce faci cand copilul tau chiuleste? 3
    20 octombrie 2010   

    Chiar daca stim prea bine ca a chiuli de la scoala este ceva destul de obisnuit, fie pentru ca si noi am facut asta odata, fie pentru ca am primit deja plangeri de la dirigintele copilului nostru, fuga de la scoala poate sa devina o problema serioasa. Ea a inceput sa fie considerata un obstacol cu care se confrunta cadrele didactice si conducerea scolii. E un adevarat fenomen, cu atat mai mult cu cat unii copii care chiulesc sunt gasiti prin baruri sau sunt implicati in infractiuni.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe