10 obiceiuri de invatare eficienta
Ai un copil care se plange ca material e mult prea stufoasa la majoritatea disciplinelor si pur si simplu nu mai are nicio tragere de inima sa invete? Isi face doar temele, cu mare dificultate si pe acestea, iar in rest nu mai vrea sa auda de lectura suplimentara? Atunci, probabil ca inca nu si-a format niste obiceiuri foarte bune de a invata.
Iata ce i-am spune unui elev care are nevoie de cateva recomandari pentru a invata mai repede si mai usor:
1. Redu cantitatea de materie pe care doresti sa o inveti. In general, copiii vor sa termine cat se poate de repede ce au de facut pentru a fi liberi si a se juca ori a face ceea ce doresc. Din pacate, capacitatea lor atentionala este destul de redusa, iar a lucra mai multe ore, a invata o perioada mai indelungata de timp va duce in final la oboseala si la o invatare ineficienta. Pentru informatiile pe care doresti sa le retii vei avea nevoie de mai mult timp si astfel strategia aleasa nu va da rezultatele dorite de tine. Cel mai bine este sa imparti cantitatea de informatie si materie pe bucati pe care sa le organizezi structurat, pe ore, cu pauza intre ele. Va fi mai usor asa, dar si mai util.
2. Alege momentele potrivite pentru a invata. Dupa programul de scoala, este binevenita o pauza pentru masa si relaxare. Este important ca pentru fiecare materie si tema pentru a doua zi sa isi aloce un anumit interval de timp pe care sa incerce sa il respecte. Depinde de copil cum isi organizeaza timpul pe parcursul zilei, dar si in timpul saptamanii si in weekend. Recomandat este ca sambata dimineata sau vinerea, copilul sa-si faca toate temele pe care le-a primit la scoala pentru a ramane cu cel putin o zi, doua de relaxare in weekend.
3. Incearca sa inveti la aceleasi ore in fiecare zi. Daca si-a ales intre orele 15-17.30 sa invete, este bine sa incerce sa faca asta in fiecare zi. Asa se formeaza o rutina si devine parte din viata sa. Vei sti cum sa-ti organizezi restul timpului care-ti ramane pe parcursul zilei, iar prietenii vor invata cand si cum sa il cheme la alte activitati.
4. Seteaza-ti niste scopuri in fiecare zi cand te asezi la masa de lucru. Spre exemplu, “Azi vreau sa inteleg mai bine cum e cu fractiile astea, ori cu ecuatiile cu 3 necunoscute”. Motivatia incepe prin a-ti seta niste scopuri de scurta durata, insa relevante pentru tine si timpul tau de lucru.
5. Incepe sa studiezi atunci cand ti-ai propus asta. Cauta sa inlaturi orice forma de alta activitate care te poate distrage de la ceea ce aveai de facut pentru ca altfel tinzi sa ajungi sa procrastinezi, adica sa amani intruna fara a mai ajunge chiar sa realizezi tema propusa.
6. Incepe cu activitatea cea mai grea. Asa, toate fortele si resursele initiale vor fi directionate catre sarcina cea mai grea. Daca incepi cu cele mai usoare, desi merge mai repede, te obosesti chiar si involuntar, fara sa-ti dai seama. Cand ajungi la sarcina cea mai grea te vei simti lipsit de putere si fara motivatie de a mai continua sa depui eforturi pentru ca “oricum nu voi reusi sa fac asta”.
7. Inainte de a-ti face temele, repeta-ti notitele din caiet. Chiar daca ai impresia ca iti sunt toate proaspete in minte pentru ca tocmai te-ai intors de la scoala, sunt foarte multe detalii care ar putea sa-ti scape. A reciti lectia predata este un obicei care ajuta la gasirea unor solutii mai bune.
8. Aminteste celor din casa ca atunci cand inveti nu doresti sa fii deranjat. Asta inseamna ca telefonul mobil propriu este pus pe silentios, televizorul este inchis, iar usa de la camera, inchisa. In cazul in care exista si frati/surori mai mici atunci ai grija la modalitatile pe care le alegi pentru a-i lua de langa cel ce invata.
9. Cere ajutorul unui elev mai mare pe care il cunosti, a unui parinte, frate sau vecin. Se intampla uneori ca pur si simplu sa nu intelegi cerinta, sa nu stii sa rezolvi problema. Este normal si se intampla la majoritatea elevilor. Daca si dupa ce ai verificat notitele, tot nu stii sa rezolvi problema, atunci e momentul sa ceri ajutorul.
10. Cauta cateva momente in timpul weekend-ului pentru a arunca inca o privire peste materiile si informatiile noi prezentate la scoala. Iti va fi mai usor sa inveti apoi in timpul saptamanii, pentru ca vei avea tot timpul materia “proaspata”.
Recomandarile tale
Tu ce altceva l-ai sfatui pe un copil pentru a invata mai eficient? Cand erai elev(a), cum reuseai sa inveti mai repede si mai usor?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
Esecul productiv in invatare, o metoda inedita de predare
Cand elevii sunt pusi in fata unor probleme dificile, care le trezesc interesul si ii ajuta sa vada care sunt cunostintele sau abilitatile care le lipsesc, motivatia pentru invatare creste.
Comentează:4 comentarii