characters characters

Cinci probleme cu care se confrunta mamele singure

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 noiembrie 2012    |   3440 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Fie ca ai luat decizia sa devii mama singura, fie ca ai trecut printr-o despartire, divort sau decesul partenerului tau de viata, sa cresti singura un copil poate fi mai dificil decat te-ai asteptat. Oricat de mult incerci sa te pregatesti pentru situatiile neprevazute, niciodata nu iti dai seama cu ce ai de a face pana nu esti pusa in fata faptului implinit. Si cand singura perspectiva pe care o ai este cea proprie, totul devine si mai gri. Pentru a-ti veni in ajutor, vom discuta in continuare despre cele mai frecvente dificultati pe care le intampina mamele singure si despre posibile solutii.

Cele mai frecvente cinci probleme cu care se confrunta mamele singure

Trecerea printr-un divort sau despartire. Adaptarea la noua conditie, de mama singura, este destul de dificila. Apar emotii precum teama, indoiala privind capacitatea de a te descurca singura, ingrijorarea ca fiul sau fiica ta va creste fara un parinte, precum si sentimentul de singuratate emotionala. O multime de emotii negative, care te pot destabiliza temporar si carora trebuie sa le faci fata.  Da-ti timp pentru a te obisnui cu schimbarea din viata ta, asteapta-te sa nu iti fie mereu usor, cere sprijinul celor din jur si incearca sa afli povestile altor femei care au trecut prin aceeasi experienta. Vei descoperi din experienta lor ca oricat de greu pare la inceput, nu este imposibil sa fii o mama singura si implinita:).

Relatia cu copilul. In functie de varsta copilului, pot aparea probleme legate de motivele pentru care celalalt parinte nu este prezent in viata copilului (copilul se poate simti vinovat de absenta tatalui sau poate invinovati mama pentru plecarea/lipsa acestuia), legate de respectarea regulilor, de performanta scolara (copiii pot intampina dificultati la scoala in perioada imediat urmatoare unui divort, de exemplu) etc.
Marturia unei mamici singure:
"A avut tendinta de a-l uri pe el, tatal care era numai al lui... I-am explicat ca, de fapt cauza acestei ”rupturi” sunt eu si nicidecum el... Ca il va iubi mereu la fel de mult ca si mine! Sper ca pe viitor lucrurile sa poata fi echilibrate si ca vom lasa fiecare de la el, pentru binele si linistea copilului nostru... Invata foarte bine si voi fi alaturi de el, fara a-l sufoca cu una din acele iubiri de mama posesiva si ...imposibila!”

Nesiguranta financiara. 
In prezent, devine tot mai greu sa iti gasesti un loc de munca sau sa il pastrezi. Slujba si managementul banilor devin preocupari majore pentru mamele singure. Asigura-te ca esti la curent cu cele mai noi joburi disponibile si cu programele de formare profesionala. De asemenea, nu subestima importanta retelei sociale in gasirea unui job mai bun: transmite celor din jur mesajul clar ca esti interesata de un post mai bun si ca esti calificata pentru el.
Marturia unei mamici singure:
  „Dar, acum am inteles ca daca lupti pentru a face cariera, lupti nu numai pentru tine, ci mai ales pentru vremurile pe care nu ti-ai dori sa le traiesti vreodata. Pentru  a le oferi copiilor tai siguranta zilei de maine... Niciodata nu este prea tarziu!”


Timpul liber in care sa poti sa faci ce vrei tu, sa petreci timp cu copilul tau sau pur si simplu sa stai si sa nu faci nimic. Daca este greu oricum pentru mame sa isi gaseasca timp pentru ele insele, chiar si in weekend, pentru mamele singure, va fi si mai greu. Nu ezita insa sa ceri ajutorul celor din jur: bunici, prieteni, alte rude, atunci cand simti ca nu mai faci fata.  De asemenea, programul bine stabilit al copilului te va ajuta si pe tine sa te organizezi mai bine, asa ca asigura-te ca are un program pe care il respecta in fiecare zi.

Relatii sentimentale cu o alta persoana.
Ca mama singura, cand cauti un partener de viata, cauti si un tata pentru copilul tau, asa ca acesta trebuie sa fie compatibil si cu personalitatea copilului tau si sa fie acceptat de catre acesta. Daca iti doresti sa  gasesti o persoana alaturi de care sa fii fericita, este bine sa nu te lasi descurajata de aceste posibile obstacole si sa discuti deschis cu copilul tau despre acest subiect.
Marturia unei mamici singure: „Cred ca singuratatea nu e usoara. Nu am fost bune prietene niciodata! Doar ca, decat singuratate in doi (resimtita de copil), mai bine un copil linistit si... poate o relatie mai buna intre tata si copil. ”

Cu siguranta, acestea nu sunt singurele probleme cu care se confrunta o mama singura, ci doar cele mai frecvent discutate. Daca ai trecut sau treci prin aceasta situatie, te asteptam sa ne povestesti despre experienta si solutiile gasite de tine.  Tie ce ti se pare cel mai greu ca mama singura?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    10.11.2012 - 11:52
    Mama singura... un subiect dureros, delicat dar...de actualitate! Din pacate, uneori, intre ”adulti”, se strecoara nevazuta, raceala... Si nu aceea pe care o tratezi la medicul de familie ci una adanca si neiertatoare... Daca speri ca, tratand- ca pe o ”boala ” obisnuita, trece, te inseli!!! Se instaleaza in casa si inima ta, pas cu pas, nevazuta dar, mereu mai grea... Cred ca, eu, contez mai putin, cu orgoliile si nemultumirile mele de adult ce nu a stiut sa-si gestioneze sentimentele, viata... Dar, orice ar fi, important este sa nu vrei sa te razbuni pe nimeni...Stiu ca am partea mea de vina, mi-o asum dar...e mult prea tarziu... Ce pot face??? Pot sa-mi cresc copilul cu demnitate, incercand sa-l feresc de ura si frustrari, apeland la oameni care stiu cum sa-mi ajute copilul si pe mine in acelasi timp...Si mai pot sa-mi fac copilul sa inteleaga ca este iubit in aceeasi masura de noi, si ca,chiar daca sunt mama singura, nu el este capul familiei, nu el trebuie sa preia conducerea ci...trebuie sa fie doar...copil!!! Un copil care iarta greselile noaste, ale celor ”mari”...daca se poate spune asa...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe