characters characters

Activitati care il apropie pe copil de carti

Propus de: Laura Roxana Alexandru   |   28 noiembrie 2011    |   4758 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Activitati care il apropie pe copil de cartiDaca te ingrijoreaza timpul petrecut de copil in fata televizorului sau calculatorului si ai vrea sa ii arati copilului ca si lectura poate fi o activitate placuta, ai nevoie de cateva idei care sa te ajute. Iti prezentam cateva activitati care il pot ajuta pe copil sa gaseasca prin lectura o lume fascinanta.

Cum il apropii pe copil de lectura


1. Lectura de seara- o surpriza.
Daca cel mic are autori sau povesti preferate, poti scrie impreuna cu el pe biletele cate un titlu de poveste. Pune apoi toate biletelele intr-un cosulet. In fiecare seara, cere-i copilului sa extraga din cos un biletel. Veti decide astfel, prin tragere la sorti, ce poveste cititi in fiecare seara. Copiilor le plac surprizele si neprevazutul, asa ca este posibil ca cel mic sa fie mai nerabdator sa afle ce poveste va asculta inainte de culcare daca procedezi astfel.

2. Creeaza atmosfera potrivita pentru povestea de seara.
Poti sa alegi carti cu ilustratii cat mai sugestive, puteti citi povestea pe roluri (tu si celalalt parinte, daca povestea are doar doua personaje) sau puteti citi povestea de seara pe rand (intr-o seara tatal, intr-o seara mama).  De asemenea, lectura poate fi insotita si de un fundal sonor, adecvat. Este important ca lectura sa devina un obicei de neschimbat, care sa produca relaxare, intr-o atmosfera calda.

3. Dimineata- recapitulare!
Pentru a aduce in atentia copilului povestile, poti discuta cu el despre povestea citita in seara anterioara. Dimineata poate fi un moment bun, in timpul micului dejun, pentru a va reaminti despre ce a fost vorba in poveste, despre ce crede copilul tau ca se va intampla in continuare (daca nu ati terminat povestea) sau despre ce alte povesti ar vrea sa ii citesti.

4. Crearea unui alt final.
O modalitate de a-i stimula imaginatia copilului, dar si de a afla mai multe despre cum gandeste copilul tau, este aceea de a-i cere sa creeze un alt final pentru povestea pe care ati citit-o in seara anterioara.

5. “Daca eu as fi Fat- Frumos/ Printesa...”
Un alt exercitiu de imaginatie care poate da rezultate surprinzatoare si amuzante este brainstorming-ul pe tema “Ce ai face daca ai fi in locul unui personaj din poveste?”. Il poti lasa pe copil sa aleaga personajul, incepand cu intrebarea “Ce personaj din poveste ti-ai dori sa fii?” si continuand cu intrebarea  “Si ce ai face daca ai fi in locul lui/ei?”.

6. Citim si desenam!
Intr-o dupa amiaza libera, ii poti propune copilului sa cititi o poveste scurta impreuna si apoi sa desenati sau sa pictati scenele care i-au placut cel mai mult copilului.

7. Recompensa
O modalitate de a incuraja un comportament este recompensa. Evita insa recompensele care seamana mai mult cu “o mituire” a copilului, precum “Iti cumpar o masinuta daca citim o poveste”, pentru ca acestea nu motiveaza in mod autentic copilul sa citeasca. Poti opta pentru recompense de tip emotional, o imbratisare, un zambet, o mangaiere la finalul activitatii sau la recompense materiale care au legatura cu activitatea respectiva: o carte noua de povesti, un set nou de acuarele, o jucarie care infatiseaza un personaj din povestea citita de copil, de exemplu.

Tu cum trezesti interesul copilului pentru lectura?



Alexandru Laura Roxana,
Psihoterapeut, psihopedagog

Am 36 ani si  sunt psihopedagog de 4 ani si prof. inv primar la un Complex Educational din Constanta- Gradinita ,,Casuta cu povesti" si Sc. cu clasele I-IV ,,Petre Ispirescu" . Sunt psihoterapeut in Hipnoza clinica, terapie si relaxare Ericksoniana, avand finalizata formarea de 4 ani cu dl.prof.Ion Dafinoiu. Am urmat 2 ani Dezvoltare personala cu d-na prof. Mariana Costache.
In institutia unde imi desfasor programul derulez cu mare succes un program de dezvoltare socio-emotionala cu prescolarii grupelor mari si pregatitoare, dar si cu scolarii de la clasele I-IV, numit ,,Pasaport pentru succes".
Ma preocupa foarte mult copiii, mai ales ca am o fetita de aproape 5 ani....

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    24.11.2012 - 18:36
    @Anca
    Multumim mult pentru comentariu. Vom pregati si noi in curand un material legat de disciplina fara pedepse si fara recompense.
  • Utilizator Anonim
    Anca    24.11.2012 - 16:41
    I-as recomanda doamnei sa citeasca si cartile Alethei Solter sa vada si o alta parere (foarte constructiva si adevarata) despre cat sunt de nocive recompensele.

    Multumesc,
    Anca
  • Dobre Alina
    Dobre Alina    01.02.2012 - 19:02
    foarte frumos o sa incerc si eu cu baietelul meu pentru a-l apropia mai mult de literatura :el adora matematica dar trebuie sa si citim ........
  • Corina Diana Teleagă
    Corina Diana Teleagă    01.12.2011 - 19:08
    Mulțumim pentru sugestii!
    O față de pernă poate deveni pelerina unui prinț, un fir de beteală coronița unei prințese... Și astfel „costumați” copiii intră mai ușor în pielea personajelor.
    Dacă părinților le place să citească, le vor deschide și copiilor ușa spre această lume minunată care e lumea cărților...
  • Utilizator Anonim
    laura    28.11.2011 - 20:02
    De mic am ales fara sa stim acest mod de a citi povestile baiatului nostru.Am ales personaje precum Mr Gready,Mr Bump,Mr Brainy,Miss SkatterBrain,Miss Bossy,Little Miss Star.Am citit in engleza,desenele din carticele fiind sugestive si ne-au permis sa ne indentificam cu fiecare din aceste momente in diferite momente ale zilei.A fost distractiv si instructiv.Cred ca trebuie sa reluam in momentul cind va invata sa citeasca pentru a-l motiva.Multumim pentru sfatul dumeavoastra atit de argumentat.Ovidiu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe