characters characters

Si parintii mint cateodata

Propus de: Echipa Intuitext   |   03 noiembrie 2009    |   3122 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Iti doresti incredere si comunicare pe langa multe altele in relatia cu copilul tau. Urasti minciuna si ai pedepsit-o asupru inca de cand a aparut. Ti-ai invatat copilul ca nu are niciun motiv sa-ti ascunda lucruri sau fapte pentru ca oricum vei afla si atunci va fi mai rau.
 
 Insa te-ai gandit vreodata sa faci o comparatie intre cate minciuni spune cel mic si cate i-ai spus tu? Incepand de la nevinovatul Bau-Bau care “o sa vina sa te pape daca nu adormi mai repede”, pana la creaturi magice si consecinte fabuloase pentru comportamentele lor indezirabile. Pe toate le-ai spus cu scopul de a-i modela comportamentul si emotiile.

In Jurnalul Moral Education a fost publicat un studiu referitor la cat de des isi mint parintii copiii. Studiul a fost sustinut de un grant de cercetare de la Institutul National de Sanatate si Dezvoltare a Copilului realizat la Universitatea San Diego din California. Cercetatorii au descoperit ca parintii sunt dispusi sa isi minta copiii, dar nu sunt dispusi sa le tolereze minciunile. Rezultatele indica faptul ca 74% dintre parinţi au declarat ca si-au invatat copiii ca minciuna este inacceptabila, dar 78% dintre parinti au recunoscut ca si-au mintit proprii copii. "Nu a existat nici o dovada ca parintii care promoveaza puternic onestitatea isi mint copiii mai putin decat alti parinti", a fost concluzia studiului.

Cercetatorii sunt de parere ca parintii isi mint copiii, indiferent de ceea ce cred ei despre minciuna, si de exemplul pe care ar putea sa il dea. Minciuna ar putea sa-i impiedice pe copii sa asimileze anumite reguli. “Daca imi mint copilul destul de des ca sa faca X, Y sau Z, de cele mai multe ori va face insa nu va intelege de ce, neinvatand regula din spatele lui X, Y sau Z.” (Victoria Talwar of McGill University in Montreal).
 

 
 
Minciuna copiilor desi pare nevinovata, mai ales la varste mici, este de fapt si un semn de inteligenta. In primul rand, pentru a putea minti, copilul trebuie sa inteleaga care este adevarul si sa gaseasca o modalitate de a-l distorsiona. Conform aceluiasi studiu, copiii ar fi bine sa fie invatati de mici sa fie sinceri si sa nu apeleze la minciuni. In studii in care copiii au fost observati in mediul lor natural de viata, un copil de 4 ani minte o data la 2 ore, in timp ce unul de 6 ani scoate cate-o minciuna o data la o ora si jumatate.

Si totusi ar putea sa invete de la tine cum sa minta? Stim ca, in general copiii de varste mici copiaza comportamentele, limbajul celor mai mari. Este foarte posibil ca, prin minciunile nevinovate pe care i le spui si de care-si da seama, sa il determini sa apeleze si el la minciuni. Arta minciunii se invata, iar copilul poate deveni un adevarat artist.

Iata cateva dintre domeniile in care parintii ajung sa spuna minciuni copiilor:
  • Protectie: “Daca nu esti cuminte te dau la tigani”, “Daca umbli aiurea pe strada in loc sa vii acasa,  vin banditii si te fura”
  • Sex: “O sa vina barza peste cateva luni si o sa-ti aduca un fratior”, “Baietii toti sunt niste porci si nu merita sa te incurci inca cu ei...mai asteapta”
  • Moarte: “Oamenii rai merita sa moara”, “Oamenii buni ajung in rai, dupa ce mor, iar cei rai in cazane in care fierb sub flacari”
  • Pentru a evita un conflict. De multe ori, parintii aleg sa ascunda adevarul fata de copiii lor daca stiu ca astfel vor evita o situatie dificila. De exemplu, promisiunea ca vor cumpara data viitoare jucaria foarte scumpa pe care copilul si-o doreste mult, pentru ca cel mic sa nu reactioneze violent in magazin.

Inainte de a-ti certa copilul pentru ca l-ai prins cu minciuna, gandeste-te de cate ori i-ai ascuns si tu adevarul. Ar fi fost si el indreptatit sa se enerveze pe tine daca ar fi aflat adevarul? Tu ce minciuni i-ai spus copilului tau, pe langa cea cu Mos Craciun si Iepurasul? In ce situatii preferi sa ascunzi sau sa ii prezinti un adevar "retusat"? 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe