Sportul in viata copiilor
Mens sana in corpore sano - proverb latin
Practicat cu masura, adaptat varstei copilului, sportul este o necesitate. Mai mult chiar decat noi, copiii nostri au nevoie de activitate fizica constanta, pentru a se dezvolta armonios. In functie de varsta si de personalitate, ei au diferite preferinte in materie de sport.
Trebuie sa intelegem aceste preferinte si sa-i lasam sa practice sportul care ii atrage. Nu ezitati sa mergeti cu copilul in sali diverse de antrenamente, pe stadion, la concursuri sportive.
De la bazinul de inot, fiul meu, cu toate visele si staruintele mele a invatat sa inoate bine pentru el, dar atat; la sala de judo a refuzat sa mai mearga a doua oara; karate a incercat vreo 2 luni; dans de societate, tot atat; dans popular, mai putin chiar; atletismul a fost bun pana a descoperit poarta terenului de fotbal, din care „nu mai iese” de vreo 6 ani. A devenit organizat, ordonat, punctual, se ocupa bine si de scoala pentru ca asta este si conditia noastra si a antrenorului de la club, are o constitutie fizica atletica, sanatate de invidiat, verificata amanuntit din timp in timp, pentru ca asa sunt regulile oricarui club sportiv, o gandire sanatoasa de echipa.
Sportul nu trebuie sa fie practicat neaparat intr-un cadru organizat: o plimbare zilnica cu rolele sau cu bicicleta; fotbal si baschet in spatele blocului, sau orice alt joc cu mingea, cu fratele sau cu copiii vecinilor; o prinselea, ascunselea sau saritul coardei; sunt suficiente pentru o crestere armonioasa. Dar care este masura potrivita – antrenamentele zilnice sau jocurile sportive din curtea scolii si din parc ? Nu trebuie sa fie prea mult, ci trebuie sa fie cat mai variat si amuzant, iar ce este cel mai important, constant.
Toate statisticile arata ca aceasta generatie de copii este expusa sedentarismului inca de la varste mici, televizorul si calculatorul inlocuiesc mult prea mult si prea devreme miscarea si joaca afara, contactul cu aerul curat si soarele.
Citeste articolul in continuare:
Sporturile la copii:Ce? De ce? De la ce varsta?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/rimuhosting/4884304797/
Sporturile la copii: Ce? De ce? De la ce varsta?
SPORT ...De ce?
Pentru: o mai buna circulatie a sangelui, un efect benefic asupra metabolismului, stimularea cresterii, prevenirea de malformatii si reducerea riscului de obezitate, dezvoltarea armonioasa a sistemului muscular si a celui osos, dezvoltarea psihica, consum benefic de energie, prevenirea agitatiei, cresterea randamentului scolar, efect benefic asupra comportamentului social al copilului (exercitiu de comunicare care il ajuta sa descopere propriile limite).
Un copil care face sport este sanatos, optimist, mananca si doarme bine, creste armonios, nu are timp sa se lase atras de „tentatiile nesanatoase” ale epocii in care traim.
SPORT ...De cand?
- pentru bebelusi, anumite exercitii fizice, in scopul unei mai bune coordonari a miscarilor (evident, medicul va face recomandari in functie de starea de sanatate a copilului), apoi, mai tarziu, prima minge, tricicleta, trotineta, jucarii de tras sau impins, toboganul din parc cu scari de urcat, plimbarea pe jos.
- intre 4 si 6 ani, diverse succesiuni de miscari. Exista numeroase pareri ca ar fi varsta optima pentru a incepe un sport de performanta, abordat ca un joc deocamdata, urmarind interesul copilului, amuzamentul, evitand oboseala.
- la varsta scolara, profitati de ochiul format al profesorului de educatie fizica pentru a descoperi eventuale aptitudini sportive deosebite ale copilului. Potrivit expertilor, 10 ani este varsta cand copilul are o mare capacitate de invatare motorie, cand se poate incepe un sport la un club, in cadru organizat
- inceputul pubertatii, 12 ani, marcheaza o crestere a vointei copilului si, concomitent, a rezistentei organismului, facandu-l apt pentru antrenamentele mai dificile si performante sportive mai mari.
SPORT?... Atentie la... SUPRASOLICITARE-inima copiilor e mai putin rezistenta, pulsul creste mai repede. DESHIDRATARE-sa bea suficiente lichide, sa nu se expuna irational soarelui. DURERE-ne asiguram la medic ca nu e nimic grav, plansul nu inseamna neaparat ca e lenes. REFACERE-dupa o boala sau un accident sportiv.
Regula de aur: NU obligam si fortam, ci motivam, stimulam, felicitam, ne jucam.
SPORT?... Care?
Jocuri cu mingea (fotbal, handbal, volei)-preferate de copii, dezvolta rapiditatea de reactie, rezistenta la efort, indemanarea, gandirea tactica si spiritul de echipa; Atletism-doar la alegerea copilului, stimuleaza circulatia sangelui; Bodybuilding-nu inainte de pubertate, fiindca muschii nu sunt formati; Gimnastica, patinaj artistic, balet-de la varste mici, necesita o buna coordonare a miscarilor, dezvolta mobilitatea; Dans sportiv-dezvolta simtul ritmic, sistemul locomotor si capacitatea de a-si coordona miscarile; Inot=sportul tuturor-jocurile in apa si scufundarile dezvolta capacitatea pulmonara si cea de coordonare; Tenis-dificil, de practicat in paralel cu alte sporturi, pentru a se evita suprasolicitarea articulatiilor coatelor si umerilor; Echitatie-practicata corect, este benefica pentru coloana vertebrala si ajuta la formarea unei tinute corecte; Schi-dezvolta forta, mobilitate, vederea periferica, conduita de pe partie; Snow/ Skatebording-sporturi pe care copiii le deprind foarte repede si de care sunt foarte incantati, cu efect benefic asupra echilibrului, indemanarii si sistemului locomotor (nu fara casca si manusi de protectie); Golf-bun ca disciplina « tehnica », dar nu ofera prea multa libertate de miscare; Sporturi de lupta (judo, karate, aikido etc.)-ofera posibilitatea de intrare in competitie si de masurarea fortelor, stimuleaza capacitatea de concentrare si stapanirea de sine.
Conform studiilor de specialitate, varsta marilor performante difera. Inotul poate incepe la orice varsta, sahul de la 4-5 ani, patinajul artistic are varsta de start indicata la 5 ani, gimnastica la 5-6 ani, karate la 5-8 ani, tenis la 7-8 ani, ciclismul poate incepe dupa ce invata sa mearga pe bicicleta, iar la 8-9 ani, ciclism viteza, fotbalul si sprintul la 10-12 ani, iar alte sporturi de rezistenta, la10-12 ani.
Cum ne facem copilul sa fie activ fizic?
1. Iesim afara la joaca cu el, in fiecare zi cate putin, ne miscam, ne jucam cu el.
2. Suntem un bun exemplu, il lasam sa ne vada facand sport.
3. Facem sport impreuna, macar cateva minute pe zi.
4. Incurajam sportul preferat al copilului, il ducem la antrenamente, asistam la concursurile lui.
5. Planificam vacante „sportive” in familie, luam cu noi biciclete, role, mingi, corzi de sarit.
Voi cum stimulati activitatea sportiva a copilului? Impartasiti-ne si noua!
Autor: Nicoleta Marcu
Institutor, consilier educativ Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Resita, Caras-Severin
Presedinta Asociatiei Invatatorilor Caras-Severineni
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/usaghumphreys/6206002016
Comentează: