characters characters

Prieteniile pe internet

Propus de: Echipa Intuitext   |   04 mai 2009    |   3746 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 

Cati copiii mai vezi acum jucand “Tara, tara vrem ostasi”? Sau cate fetite mai ies cu papusile si presuletele in spatele blocului pentru a-si etala talentul si priceperea la gatit sau in ingrijirea unui ”bebelus”?


Probabil ca adolescentii generatiei actuale sunt amuzati de astfel de comportamente. Astazi ei comunica cu prietenii prin intermediul calculatorului, rapid fara a fi constrans de timp sau distante. Printr-un simplu click si tastand “r u there?” - esti aici? (are you there?) intra in discutie cu prietenii. Nu mai are nevoie sa iasa in oras la suc, sa mearga la fotbal sau la film pentru a socializa.


Copiii din zilele noastre cresc folosind calculatorul, telefonul mobil si televizorul. Ajunsi la adolescenta nu concep viata in absenta calculatorului. Internetul devine mijlocul prin care tinerii cunosc persoane din toate colturile lumii. Distanta nu mai este o problema in legarea unei prietenii pentru ca internetul iti ofera posibilitatea de a comunica direct si rapid pe chat, de a schimba mesaje pe e-mail, de a-ti spune parerea pe forumuri, de a impartasi cu altii pasiunile tale pe un grup de discutii, de a face parte dintr-o comunitate virtuala de prieteni de genul hi5, myspace sau facebook.

 

Chat-ul
Prin chat, fie ca este yahoo massenger sau skype, adolescentii comunica in timp real. Printr-un singur click, calculatorul reuneste simultan prieteni din toata lumea. Tehnologia moderna a evoluat atat de mult incat astazi, pe chat adolescentii se vad si isi vorbesc fata in fata prin intermediul webcam-ului si microfonului. Mai mult, cuvintele se transforma pe chat in simboluri sau abrevieri atat din cauza ca astfel numai ei le pot intelege, dar si pentru ca ii ajuta sa scurteze timpul de scriere al unui mesaj. Intr-o conversatie pe chat “MIC” este codul pentru “mama in camera”, “cul8r” pentru “ - ne vedem mai tarziu (see you later)”, “brb” – “ma intorc imediat (be right back)” iar “10x” inseamna “multumesc (thanks)”.

 

Comunitatile online
Pe hi5 sau myspace iti poti largi grupul de prieteni, facand schimb de mesaje si fotografii. Ai posibilitatea de a-ti crea o pagina personala, oferindu-le celorlalti informatii despre tine, de genul: varsta, hobby-uri, domenii de interes si motivul pentru care te-ai alaturat comunitatii. De asemenea, sunt nelipsite galeriile foto. Adolescentul acorda o mare importanta paginii personale din cadrul comunitatii in care este inscris. Numarul de vizualizarii si comentarii pozitive pe pagina personala creeaza competitii intre ei si stabileste ierarhii de popularitate si acceptare in grup. In absenta contactului vizual direct, imaginea pe care adolescentii si-o fac despre ceilalti poate fi falsa, iar realitatea de multe ori confirma acest lucru. Mai mult insa, exista pericolul ca in spatele acestor imagini sa se ascunda persoane rau intentionate.



 

Forumurile
Forumurile sunt din ce in ce mai populate cu adolescenti care isi cauta raspunsuri la intrebarile care ii framanta. Sutele de mii de forumuri contin informatii care ii pot ajuta cu informatii despre subiectele care ii intereseaza. In plus, pe forumuri pot gasi prieteni care au aceleasi preocupari ca si ei. Dezavantajul este ca nu intotdeauna informatiile gasite pe forumuri sunt potrivite si conforme cu realitatea.

 

Ce facem cu dezavantajele?
Cu toate acestea, nu intotdeauna persoanele pe care adolescentii le cunosc prin intermediul internetului sunt bine intentionate. Multi copii intra in discutii cu persoane care se prezinta a fi de varsta lor, in timp ce acestia din urma urmaresc sa obtina date personale de la copii sau sa stabileasca intalniri cu ei. Poti evita acest pericol instaland o aplicatie de tip control parental care filtreaza mesajele pe care le trimite si le primeste copilul, oprind informatii care contin adrese, numere de telefon, cuvinte obscene sau trimiteri la site-uri nepotrivite.


Internetul izoleaza adolescentul si il tine captiv intr-o lume paralela cu realitatea inconjuratoare. Mai mult, faptul ca el sta ore in sir in fata calculatorului pentru a comunica cu ceilalti ii poate afecta relatiile directe cu cei din jur. Este foarte posibil ca el sa aiba probleme in a avea relatii de durata in viata reala si de integrare in grup. Adolescentul se obisnuieste sa nu fie privit direct de catre ceilalti si devine timid, introvertit. Mai mult, el poate vedea contactul direct ca pe un pericol pentru ca nu se mai poate ascunde in spatele unui monitor atunci cand comunica.

 

Si totusi ...
Internetul reuseste sa aduca impreuna prieteni din toate colturile lumii, depasind barierele geografice. Adolescenti cu diferite pasiuni, interesati de diverse domenii se cunosc si relationeaza in comunitati virtuale. Cu toate acestea, prieteniile pe internet sunt utile in masura in care nu se limiteaza numai la acest mediu de socializare. Comunicarea virtuala trebuie dublata de cea fata in fata. Indeamna-ti copilul sa comunice direct si liber, sa petreaca cat mai mult timp cu prietenii, sa mearga afara, in “fata blocului”, in parc, in curtea scolii si sa comunice direct cu ceilalti.

 

Autor: Echipa INTUITEXT

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

Mai multe