characters characters

Prietenii imaginari la prescolari

Propus de: Echipa Intuitext   |   13 octombrie 2009    |   4467 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


Ti s-a intamplat sa-ti surprinzi copilul jucandu-se la masa si vorbind cu cineva aflat de partea cealalta? Sau poate l-ai auzit vorbind in camera lui atunci cand se afla singur inauntru? Nu este nevoie sa intri in panica. Este un fenomen normal pentru prescolari, iar raspunsul la intrebarile tale este urmatorul: prietenii imaginari. Poate ti se pare ciudat si crezi ca asa ceva se intampla numai copiilor cu probleme. Daca il intrebi cu cine vorbeste, ii va fi probabil greu sa-ti descrie prietenul imaginar.
 
De obicei, prietenul imaginar este preluat din viata de zi cu zi, poarta numele unor persoane cunoscute sau ale unor personaje din filme, desene animate sau mass-media. De cele mai multe ori aceste personaje au aceeasi varsta cu cei mici, insa pot sa apara si sub forma unor animale, obiecte sau chiar monstri.

Un psiholog american, Winnicott, considera ca interesul copiilor pentru prietenii imaginari provine si din utilizarea papusilor si a altor obiecte pentru a indeplini anumite functii si suplini diferite lipsuri. Totusi, se pare ca, de obicei, copiii care au prieteni imaginari se angajeaza in diverse activitati de joaca, indeplinesc diverse roluri sociale si au performante mult mai ridicate la anumite sarcini.

Aproximativ 65% din copiii de 7 ani au declarat intr-un studiu realizat pe populatia americana (vezi  articolul aici) ca au avut la un moment dat in viata lor, un prieten imaginar. Se pare ca fetele prescolare au mai frecvent prieteni imaginari decat baietii (citeste studiul realizat dand click aici ).

Ce anume poate sa implice existenta acestui prieten imaginar?
  • Poate sa completeze lipsa de socializare a copilului si sentimentul de singuratate.
  • Sa favorizeze trecerea intr-o lume ireala in care nu mai exista factori stresanti de genul: divortul parintilor, mutarea locuintei, decesul unui membru din familie etc.
  • Sa compenseze lipsa de afectiune.
  • Posibilitatea de a evada din realitate.
  • Explorarea unor medii inaccesibile altora.
  • Curiozitate si creativitate.

Copiii care au un prieten imaginar nu sunt diferiti fata de ceilalti copii. Acestia sunt mai veseli, mai creativi, extrovertiti si participa la activitati familiale mai complexe. Starile lor emotionale, sentimentele si dispozitia afectiva sunt mult mai echilibrate decat ale celorlalti copii.

Asadar, daca observi ca se intampla ceva ciudat cu micutul tau, nu este nevoie sa te ingrijorezi. Daca banuiesti ca ar putea fi vorba despre un prieten imaginar, cere-i mai multe informatii despre personaj: cum se numeste, ce varsta are, ce anume ii place sa faca, de ce il considera un prieten foarte bun etc. In acest mod vei sti mai multe despre nevoile, preferintele si lipsurile pe care copilul tau le are.

De ce crezi ca isi creeaza copiii prieteni imaginari? Lasa-ne raspunsul tau, iar apoi citeste urmatorul articol aici.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • diana mariana
    diana mariana    14.11.2009 - 15:32
    Nu reprezinta o problema a avea prieteni imaginari. Este ceva specific majoritatii copiilor. O data cu trecerea anilor, probabil aici vorbim si de impactul gradinitei/ al scolii, prietenii imaginari dispar si sunt inlocuiti de unii reali:)
  • micsa speranta
    micsa speranta    24.10.2009 - 14:00
    un articol super! el,cand se joaca cu jucariile la el in camera il invita si pe prietenu imaginar,dar nu l-am intrebat de varsta nu mi-a dat prin cap am sa-l intreb de si de la un timp vad ca nu mai vb cu prietenul imaginar.acum are 6ani jumate sa mai marit.cat de cat.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Prieteni imaginari copii
    Prieteni imaginari
    11 aprilie 2016   

    Prietenul asta pe care-l cheama, evident, tot Ionut, vine cu noi peste tot. Noi nu-l vedem, pentru ca e invizibil, dar stim ca exista si asta e tot ce conteaza.

  • Prietenii imaginari. Mituri frecvente
    Prietenii imaginari. Mituri frecvente 1
    25 aprilie 2014   

    Pentru mult timp, prietenii imaginari ai copiilor au fost considerati un semn al unei probleme pe care copilul incearca sa o rezolve folosind imaginati.

  • Din experienta unui parinte: Prietenii imaginari
    Din experienta unui parinte: Prietenii imaginari
    04 noiembrie 2009   

    In afara de faptul ca pentru copii sunt un mod placut de a petrece timpul liber, desenele animate au si un important rol educativ. Urmarind personajele lor preferate, copiii invata comportamente sociale si modele de relationare, despre valorile morale si isi dezvolta umorul si imaginatia. Pe de alta parte, efectele negative ale urmaririi prelungite a desenelor animate nepotrivite varstei copiilor nu sunt nici ele de neglijat: agresivitatea crescuta, oboseala sau tendinta de a imita comportamente

Mai multe