Parintii au raspuns: Ce inseamna severitatea
Multe dintre comentariile celor care au raspuns la sondaj au vizat definirea notiunii de “severitate”, un aspect esential pentru determinarea influentei sale pozitive sau negative asupra educatiei copilului. Ce inseamna mai exact severitate? Unde se termina severitatea si unde incepe constrangerea? Iata parerile celor care au comentat:
- Depinde ce intelegem prin severitate.Una este sa-i invatam pe copii sa respecte anumite reguli si alta este sa fim ca niste sloiuri de gheata. Daca stim sa modelam copilul, prin comunicare in special, cred ca severitatea nu-si are locul.Una dintre fetitele mele, atunci cand sunt suparata, vine si ma consoleaza. Este destul de mare incat sa constientizeze ca mamei ii sta mai bine cu zambetul pe buze si o vorba dulce-n coltul gurii. Ca de aceea ni i-a dat Dumnezeu:sa le zambim oricand. (Eliza Paraschivescu, parinte)
- Severitate da, violenta si constrangere nu. Severitatea cand este necesara, trebuie explicata si motivata copilului, pentru ca el sa fie perfect constient de toate implicatiile actiunilor luate de parinte sau tutore, pentru a evita repercursiunile negative asupra educatiei si psihicului copilului, pentru ca el sa colaboreze si sa decida ca unele restrictii pot fi necesare in anumite situatii, fara ca ele sa fie categorisite ca punitive. (Nutu)
- A fi sever nu inseamna sa nu dai alternative copilului, el trebuie sa stie ca fiecare lucru pe care il face are o consecinta si daca parintele nu il invata pe copil lucrul acesta il va invata de pe strada sau din anturaj, ceea ce nu il va avantaja. Fiti severi cu copii dumneavoastra dar in acelasi timp imbracati severitatea cu dragoste si MUUUULTE explicatii!!! merge bine!! (vizitator)
- Severitate-NU, autoritate-Da. Copilul are nevoie de cineva pe care sa se bazeze, sa-l ia drept model. Prietenia, respectul reciproc dintre copii si parinti, indiferent de varsta dau rezultate in educatia copilului. (vizitator)
- Daca nu confundam severitatea cu disciplina, atunci severitatea nu are nici un rost altul decat acela de a da nastere viitorilor " despoti"; dar asta nu inseamna ca nu trebuie initiata si educata disciplina si bunul simt in procesul de formare a copilului; este deosebit de greu sa induci constient in mintea lui necesitatea disciplinei la toate nivelele, insa e la fel de necesar; si cu toate acestea chiar si in acest caz, copilul trebuie sa cunoasca limite; e un subiect amplu, dar in principiu stim ca tanara plamada are tendinta de a-si copia parintii, suntem oglinda lor si trebuie sa gandim la ceea ce le arata aceasta oglinda! (serrena)
- In primul rand trebuie definit termenul de "severitate "Daca severitate = militarie - se impune un raspuns .. daca severitate = existenta unui set de reguli unde sa ne incadram copilul din punct de vedere comportamental - este altceva si necesita un alt raspuns . Eu sunt de pararea ca DA .. copilul are nevoie de un set de limite, ce nu trebuiesc depasite, si este sarcina parintelui sa le traseze, cu calm, rabdare si dragoste, si sa fie consecvent in respectarea lor .. (cameliaj2000)
- Severitatea in relatia cu copilul inseamna ca nu stii sa ii arati dragostea; severitatea e diferita de consecventa si fermitate. (vizitator)
- Disciplina o putem considera un mod de viata iar pentru a o implementa copilului tau trebuie sa incepi prin a fi ferm in deciziile adoptate, severitate nu inseamna sa nu stii sa te joci cu propriul copil, sa nu-i zambesti, sa nu te bucuri alaturi de el, sa nu-l asculti atunci cand are o dorinta. Doar el va deveni un adult si exemplul suntem noi parintii. Ce poate fii mai frumos decat un copil sanatos vesel, jucaus, istet dornic de initiativa, cum as caracteriza copilul meu. (aidutasmecherita, parinte)
- Severitatea trebuie diferentiata de seriozitate, care are un efect mai bun asupra educatiei copilului. (vizitator)
- Cred ca este absolut necesara severitatea, dar nu trebuie confundata cu constrangerea si ingradirea, fiindca poate avea consecinte total opuse. (viorel popescu)
- Severitatea nu inseamna neaparat, violenta verbala si fizica ci consecventa in ceea ce faci, nu sa faca lucruri obligatorii, ci sa le faca pentru ca este bine. (July)
- Severitate pentru mine inseamna sa-l inveti pe copil ca are si obligatii, responsabilitati pe care trebuie sa le onoreze! (mariah)
- Severitatea inseamna seriozitate in indeplinirea indatoririlor si respect fata de ceilalti. (Corina)
- Severitatea=disciplina dusa la extrem. (vizitator)
- Severitatea contine o suma de emotii negative! O relatie sigura de atasament cu copilul, se construieste de un parinte calm, iubitor si ferm. (psiholog Adina Codres)
- Severitate inseamna sa fii consecvent in decizii..si sa nu cedezi santajului sentimental pe care cei mai multi dintre copiii nostrii il incearca.. (manuelutza35, parinte)
- Prin severitate inteleg impunerea unei discipline copilului,sa fie organizat in tot ceea ce face ore de masa, program de invatat ,sport, literatura muzica , joaca timp liber. (ginan)
- Severitate: respectarea regulilor impuse atat de copii cat si de catre parintii care de regula le propun-impun. (vizitator)
- Sa nu confundam severitatea cu fermitatea. A fi sever presupune si o doza de raceala si impunere, dar a fi ferm inseamna a-ti educa copilul sa respecte niste reguli clare fata de el si fata de ceilalti. Daca esti ferm, copilul tau te va respecta, daca esti sever, ii va fi frica de tine. (daniela)
- Severitate este atunci cand respecti niste REGULI din societate,familie,grup....Si daca invatam sa le respectam, ne simtim mai siguri pe noi, mai aparati. (Elena)
- Nu este acelasi lucru sever cu riguros. (vizitator)
- Perceptia asupra severitatii este una sinonima cu impunerea fricii. (Gabriel, profesor)
- A fi sever nu inseamna a te impune in educatia copilului cu forta, cu reguli militaresti, a fi tiran, cred ca poti fi un bun prieten dar cu anumite reguli si fara compromisuri, atunci cand copilul greseste sa stie f. clar ca isi va primi pedeapsa, avand o discutie cu copilul pt. a intelege f. f. clar de ce este pedepsit, unde a gresit (sa constientizeze). (vizitator)
- Severitatea este de fapt o forma de frustrare a parintelui care o aplica.(doru)
- Severitatea trebuie mai mult anteleasa ca o rigoare, un echilibru, o ordine, un respect pentru lucru bine facut si insotita de comunicare, de explicatii. (vizitator)
- Severitatea, in analiza mea apare atunci cand dispare orice unda de comunicare intre cei doi sau mai multi parteneri. Severitatea in atitudine, severitatea in comportament, severitatea vestimentara, severitatea verbala, severitatea de respect a regulamentelor de tot felul si oriunde, sunt iata numai cateva segmente care duc spre necesitatea realizarii unei educatii corecte din toate punctele de vedere. (discobolul)
- Severitatea nu presupune deloc violenta si nici insensibilitate ci, dimpotriva, grija prospectiva pentru realizarea individuala. (calota rodica)
- Daca a fi sever inseamna a-ti responsabiliza copilul ferm, dar cu blandete si iubire, atunci e ok, dar daca severitate inseamna mai mult decat un ton ferm, o spranceana ridicata sau pedepse care nu au nimic de a face cu a-i zdrobi visele, sufletul si trupul, atunci, nu. (vizitator)
- Severitatea -a nu se confunda niciodata cu duritatea .Da e bine sa fii sever in limitele bunului simt, mai ales cind vine vorba de educatia propriului copil. Sa nu uitam ca si elevii, evolueaza, daca vine vorba de profesori, iar asta de multe ori nu conduce si la mai mult bun simt din partea lor, deci daca doresti sa te implici cu adevarat atunci trebuie si severitate, in sensul educativ! (nin)
- Severitate? Depinde la cate sensuri ale acestui cuvant ma refer atunci cand este vorba despre copilul meu. Severitatea ma ajuta sa il fac sa inteleaga regulile corect si sa nu uite sa le si aplice. Un mare invatat spunea ca "Un parinte care isi iubeste copilul, il bate la timp." Nu intelegeti gresit verbul "a bate" Pe un copilil bati si cu vorbe si cu puterea exemplului personal.... e o teorie intreaga. (vizitator)
- Daca severitate inseamna reguli ce trebuie respectate, atunci, da, sunt de acord cu ea. (vizitator)
- Severitatea duce adesea spre violenta. Mie imi place mai mult cuvintul fermitate. Copilului trebuie sa-i explici ce este necesar, sa-i argumentezi aceasta iar apoi sa-i formezi un principiu din el. In rest.... totul este doar discutie! (paduretu)
- Sa nu confundam severitatea cu fermitatea. Trebuiesc impuse reguli care sa fie respectate intotdeauna si astfel, nu e nevoie de severitate. (vizitator)
- Trebuie obisnuiti sa-si respecte cuvantul. Promisiunile trebuie onorate indiferent cate cultura ai. Multi copii de oameni invatati, si aproape numai ei comit sau fac cele mai mari boacane. Ne miram uneori, cum de fiica/fiul lui cutare a facut asta, ca parintii sunt ....... Greseli sunt de ambele parti. Respectul si comunicarea cred ca stau la baza bunei intelegeri. Parerile sunt impartite. Se vad si din comentariile de mai sus. A fi sever. Ce inseamna? Cum, daca tin la niste principii corecte care m-au calauzit o viata, asta inseamna ca sunt sever. Lucrez in invatamant de peste 30 de ani, au trecut prin mana mea generatii. Am fost corect, nu sever. Sa nu le confundam! (vasile, cadru didactic)
- Severitatea nu inseamna, persecutare fizica -inseamna respectarea unei conduite corercte si o buna imbinare a conditiilor oferite de noi parintii si nu in ultimul rand monitorizarea copilului in permanenta si corectarea unor tendinte de devieri de comportament. (vizitator, parinte)
- Nu sunt de acord cu severitatea pentru ca "suna" agresiv. In relatia cu un copil as folosi fermitatea, autoritatea,regulile, explicarea consecintelor anumitor fapte. (vizitator)
- Unui copil ii oferim dragoste insa pentru ca acesta sa pretuiasca sentimentul ii stabilim limite. Severitatea nu trebuie confundata cu autoritatea. Sa invatam sa comunicam asertiv fara a ne jigni copiii si atunci vom avea o relatie bazata pe incredere, pe respect si nu pe teama, nesiguranta. (marinela bobe)
- Severitatea implica de fapt rigoare, consecventa in educarea copilului, poate chiar si exigenta. Nimeni nu spune ca prin asta nu dovedesti iubire fata de copil, dimpotriva reprezinta dorinta de a-l forma in asa fel incat sa se descurce in viata. (magda)
- Severitatea trebuie inteleasa mai degraba ca un fel de simt al autoritatii ce imprima o anumita directie in dezvoltarea copilului. In cantitatea, la momentul oportun si cu tact este foarte benefica. Este daca vreti o comparatie cu rolul gradinarului atunci cand pentru a obtine o planta sau un copac dreapta/drept, viguroasa/os si sanatoasa/os trebuie sa mai taie niste crengute crescute la intamplare. (Rodica)
- Severitatea, o percep ca un climat in care exista niste reguli care trebuie respectate, ca sa ne fie bune tuturora, noua ca parinti, lor ca si copii. Exista anumite grade de flexibilitate mai ales cand e vorba de copii mari, depinde si de natura problemei. In general, consider ca trebuie sa fim constanti in decizii sa nu bulversam copilul, sa ne respectam cuvantul, implicit pedeapsa si termenele ca sa ne putem pastra credibilitatea in fata propriilor copii. Mi bine sa dam pedepse mai mici, daca stim ca noi insine nu le putem respecta. (Brindusa)
- Severitate in mod educativ da, in niciun caz nu se confunda cu agresivitate constringere Depinde ce intelegem prin severitate. Fiecare parinte, dascal trebuie sa fie consecvent , trebuie sa, impuna niste reguli, copilul trebuie sa cunoasca consecintele faptelor sale, totodata trebuie motivat, laudat, iubit si apreciat. Daca este tratat cu afectiune si dragoste munca noastra va fi mult mai benefica. Sa nu uitam ca zambetul ne costa mult mai putin decat curentul electric, dar ne da mai multa lumina. (vizitator)
- Severitatea, nu inseamna sa fii ca un soldat.......ci inseamna sa-i explici copilului cu voce calda anumite lucruri care nu sunt bune sau benefice copilului tau. Eu nu sunt parinte, dar lucrez cu foarte multi copiii si incerc sa-i educ si sa le explic cat mai frumos si mai dragut fara sa tip la ei sau sa ii bat. Parintii acestor copiii inteleg foarte bine metoda mea si sunt foarte multumiti. Acum fiecare intelege ce inseamna severitate, dar severitatea este atunci cand ii interzici copilului ca nu are voie dar fara sa il bati si sa il certi pt ca el atunci face intradins. Sper sa fie un sfat util celor care nu stiu sa-si tina copii in "frau".(vizitator)
- Trebuie sa definiti notiunea "severitate", asa cum doriti sa fie inteleasa pentru acest test, domeniile la care va referiti etc. Poate ar fi binevenite cateva exemple concrete pentru fiecare din cele doua raspunsuriNu este un repros, ci doar o sugestie. (Dan Grigoriu)
- Cred ca parintii acestia nu au inteles corect termenul, deci severitate nu e acelasi lucru cu fermitatea si corectitudinea care ar trebui sa existe in educatia unui copil, decat severitatea care nu se preteaza la nivelul lor de evolutie spirituala.Succes si post usor. Doamne ajuta! (mihaela)
- Daca a fi sever inseamna a avea reguli de comportare civilizata, de buna purtare in diferite medii sociale, sunt de acord. Daca a fi sever inseamna brutalitate, violenta fizica si verbala, categoric, sunt impotriva. (Angela Coneac)
- Consecventa este mai eficienta, mai ales daca este insotita de argumente logice si abia apoi severitatea. (Maria Angela Macavei)
- Severitate nu in sens de teroare si in sens de atitudine onesta, constanta, responsabila, echilibrata, fata de faptele lipsite de etica si de echilibru, fata de comportamentele care incalca reguli si norme morale.severitate in sensul atitudinii unui parinte care ii pasa de ascensiunea copilului in viata, care nu lasa copilul sa inteleaga faptul ca-i este permis orice si oricand, indiferent de natura consecintelor faptelor sale. Severitate in sens de implicare in a face pe copil sa inteleaga lucrul mai putin bun, severitate in scopul de a discuta si a negocia cu copilul o ,,interdictie", severitate in ideea insuflarii si cultivarii copilului a respectului pentru adevar si pentru conduita echilibrata. (reliamadur)
- Severitate in sensul responsabilizarii al educatiei in spiritul bunului simtceea ce nu exclude toleranta, iubirea, afectivitatea, comunicarea pozitiva, colaborarea, relatiile democratice. Succesul depinde de arta de a fi parinte, de a sti cand sa fie sever si cand tolerant, pastrand ecilibrul. (vizitator)
- A fi sever nu inseamna numai exigenta, ci si responsabilitate ca parinte, ca educator, pentru a educa un copil care la maturitate sa ne poarte cu cinste numele si sa ne poata aprecia ca l-am ajutat sa aiba " o coloana vertebrala dreapta" si sa fie la randu-i si el un om pentru sine si pentru ceilalti. A-l educa cu dragoste nu inseamna sa fim numai blinzi, dar si fermi, severi, pentru ca numai atunci un copil creste sanatos. Am crescut generatii de copii, si 2 ai mei si stiu ce inseamna...(vizitator)
- Cand ma refer la severitate consider ca trebuie sa fim fermi in respectarea regulilor, a spune clar ce este bine de facut si ce nu. Severitate nu inseamna duritate din partea parintilor, ci trebuie ca acestia sa fie pe aceeasi lungime de unda, sa atraga atentia atunci cand se greseste, sa mangaie, sa laude, sa incurajeze cand copilul o merita. (vizitator)
- Severitate nu inseamna a pedepsi copilul pentru orice greseala ci de ai explica ce a gresit si de a-l face sa inteleaga ca daca nu respecta anumite reguli de care depinde si el , atunci nu-i va fi bine nici lui. Asadar in opinia mea a fii sever cu copilul tau inseamna in primul rind sa fii sever tu insusi cu tine sa-i arati ca respecti regulile pe care-i ceri a le respecta si el . Atunci cand nu respecta regulile elementare si nici nu vrea sa invete din greselile proprii, trebuie sa raspunda pentru ele, ca orice individ din societate. (nicolae)
- Sever, pentru mine, inseamna cu principii, de la care sa nu te abati, sa nu faci concesii, sa fii mereu vertical, fara sa exluzi toleranta in limitele decentei! A fi sever nu inseamna ca esti zbir ci drept, atent, cinstit, gata mereu sa dai dreptate celui care iti dovedeste ca o are! Vorba lui Creanga: sa-ti mangai copilul in somn-dar ii vrei mereu binele! (elena)
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: