characters characters

Originea bradului de Craciun

De ce impodobim bradul de Craciun si ce semnificatie are acest obicei

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 decembrie 2018    |   4058 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

originea bradului de Craciun
Se numara printre cele mai frumoase si apreciate traditii de Craciun, mai ales in randul celor mici. Impodobirea bradului poate fi un moment special petrecut in familie, o ocazie de a ne exprima creativitatea si bucuria sarbatorii de Craciun. Dar cum a aparut aceasta traditie si care este semnificatia bradului de Craciun?

Citeste si:

Legenda lui Mos Craciun

Cum este sarbatorit Craciunul in alte tari


Daca te-a intrebat acest lucru copilul tau sau daca te-ai intrebat tu insuti, iata povestea bradului de Craciun.

Traditia bradului de Craciun a inceput inainte de perioada crestina, cand oamenii venerau zeul soarelui. Popoarele nordice precum celtii si vikingii considerau ca in perioada solstitiului de iarna, cand soarele se arata pe cer cel mai putin (este cea mai scurta zi din an si cea mai lunga noapte), soarele este bolnav. Dupa solstitiul de iarna, zilele se prelungesc treptat, insemnand ca zeul soarelui isi revine, acesta fiind motiv de sarbatoare. De aceea, acestia acordau o semnificatie aparte plantelor care ramaneau verzi in timpul iernii, precum molizii, pinii si brazii. Aceste plante, verzi tot timpul anului, aminteau oamenilor ca vara urmeaza sa vina si aveau si rolul de a-i proteja impotriva vrajilor si spiritelor rele. Astfel, crengutele de brad erau folosite pentru a impodobi casa in timpul iernii.

Nu doar popoarele nordice aveau acest obicei. Se spune ca egiptenii, care credeau in zeul Ra (infatisat cu cap de vultur si coroana din razele soarelui) impodobeau casele cu frunze verzi de palmier in perioada solstitiului de iarna.

Romanii de asemenea sarbatoreau solstitiul de iarna prin celebrarea Saturnaliei, dedicata zeului agriculturii. Solstitiul de iarna insemna si pentru ei ca primavara si vara se apropie si, in cinstea acestui lucru, isi impodobeau casele cu ramuri de brad sau alte plante verzi tot timpul anului.

Se pare ca varianta moderna a bradului de Craciun a aparut pentru prima data in Germania, unde exista deja traditia piramidei de Craciun, o constructie de lemn in forma de piramida, decorata cu crengi de brad, lumanari si o stea. Pe de alta parte, in Germania si in alte parti ale Europei, pe 24 Decembrie era sarbatorita ziua lui Adam si a Evei. Iar pentru a marca aceasta sarbatoare, exista traditia impodobirii unui brad (care sa reprezinte Gradina Edenului sau copacul vietii) cu mere si prajiturele sau biscuiti. In timp, piramida de Craciun si bradul impodobit s-au transformat in bradul de Craciun pe care il cunoastem astazi.

Traditia bradului de Craciun a luat amploare in intreaga lume in secolul XIX, cand Printul Albert, sotul de origine germana al reginei Victoria a Marii Britanii, a adus bradul de Craciun la Palatul Windsor. Iata mai jos imaginea din publicatia Illustrated London News, infatisand familia regala britanica langa bradul de Craciun in 1848, imagine care a popularizat acest obicei:

bradul de Craciun regina Victoria


In timp, ornamentele de Craciun s-au diversificat in ceea ce priveste materialele si estetica, iar in anii'30 au aparut primii brazi artificiali.

Surse: Encyclopedia Britannica, History.com

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe