Nicoleta Marin: “Copiii mei ma ajuta sa-mi depasesc limitele”
…din campania “Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite… la infinit.”
1.As vrea sa te rog sa continui propozitia "a fi mama inseamna"…
Pentru mine o experienta extraordinara si o provocare.
2. Ce le-ai spune mamelor, care se “tem” ca nu sunt perfecte?
Inteleg acest sentiment de teama de a nu fi “perfect”. Si eu l-am trait pe pielea mea, impreuna cu sentimentul de culpabilitate si stresul la pachet, dar am si invatat ceva din experienta asta. Am invatat ca presiunea pe care mi-o puneam nu-mi era benefica nici mie si nici copiilor. Am invatat sa ma distantez putin fata de situatiile pe care le traiesc, sa fiu mai zen si mai putin critica fata de mine. Si nu in ultimul rand, sa am grija si de nevoile mele. Sunt in continuare situatii cu copii mei de care nu sunt multumita, incerc sa le accept si sa schimb ceva pe viitor. Copiii ma ajuta sa-mi depasesc limitele si chiar daca uneori nu mi-e usor, simt ca ma dezvolt alaturi de ei.
3. Cum se construieste o relatie armonioasa intre parinte-copil?
In ceea ce ma priveste, petrec destul de mult timp cu copii mei, ne jucam sau ii implic in activitatile mele. Incerc sa fiu cat mai prezenta, sa le ascult nevoile si sentimentele, sa-i responsabilizez, sa cooperam. Sunt momente in care reusesc, altele in care nu si atunci o iau de la capat, mai invat noi metode, mai citesc despre parenting, mai vorbesc cu alti parinti. Si inca un lucru care pe mine ma ajuta sa construiesc o relatie armonioasa cu copii mei este sa ma simt eu insami echilibrata, adica sa lucrez la dezvoltarea mea personala.
4. Ai vreo o amintire draga cu mama ta pe care poti sa o impartasesti cu noi?
Regasirile noastre dupa o perioada mai lunga de absenta.
5. Dar o amintire nepretuita cu copilul tau?
Sunt multe, dar cea care imi vine in minte acum este momentul in care i-am tinut prima oara in brate, cu una dintre cele mai puternice emotii pe care le-am trait pana acum.
6. Ce i-ai spune unei femei care trece prin momente mai grele ca mama?
Cred ca orice mama trece si prin momente mai grele. Stiu ca pentru mine incurajarile de genul “o sa fie bine”, sau gandeste-te ce copii minunati ai” si altele de genul nu m-au facut sa ma simt mai bine. Ceea ce am avut nevoie a fost sa ma simt inteleasa, sa stiu ca am dreptul sa ma plang daca imi este greu si sa pot sa iau o pauza fara sa culpabilizez. Abia apoi am cautat si solutii si resurse sa depasesc momentul.
7. Care e ingredientul cel mai important in a fi o mama fericita sau un copil fericit?
Pentru mine, sa ma bucur de momentul prezent.
8. Realizezi ateliere pentru copii. Ne poti spune mai multe despre activitatile tale la Incubator 107?
Este prima oara cand colaborez cu incubator107, desi ii stiu si ii apreciez de multa vreme, participand din cand in cand la ateliere lor. In cadrul atelierului pe care il voi sustine la ei am dorit sa reunesc mai multe conditii de stimulare si dezvoltare a copiilor: muzica, limbile straine si jocul. In plus, am dorit sa ofer si un moment de complicitate intre parinti si copii. Este prima oara cand organizez un astfel de atelier, deci o experienta inedita pentru mine pe care sper sa pot construi ulterior.
Nicoleta Marin a lucrat ca manager de proiect intr-un mare grup, timp de 8 ani. E mama a doi copii de 2 si 5 ani, pasionata de dezvoltarea personala in general si, mai ales, a copiilor in ultima vreme
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: