Manipularea in relatia parinte copil
Cand copilul incearca sa te manipuleze
Copiii invata destul de devreme, in jurul varstei de 1 an si 3 luni, care sunt comportamentele pe care le pot avea pentru a obtine o anumita reactie din partea parintilor. Este o urmare naturala a procesului de dezvoltare a copilului si este necesara pentru adaptarea sociala a copilului. Partea mai putin neplacuta este ca uneori, parintii se vor simti manipulati de copilul care „apasa butoanele” potrivite sau repeta frecvent un comportament neplacut. Daca te afli in aceasta situatie, nu este nevoie sa te panichezi. Nu cresti un mic tiran manipulator, ci pur si simplu, un copil care incearca sa isi indeplineasca anumite nevoi.
Citeste si:
Cand prescolarii testeaza limitele
Minciuna frecventa la copii – cand ar trebui sa te ingrijoreze
Manipularea in relatia parinte-copil: cum o recunosti
Incercarile copiilor de a-i convinge pe parinti sa le ofere ce isi doresc pot lua numeroase forme. Iata cateva exemple destul de evidente:
- copilul incearca sa te faca sa te simti vinovat („Nu ma iubesti daca nu ma lasi sa fac ce vreau.”).
- copilul iti face un compliment exagerat si apoi exprima o dorinta sau o rugaminte.
- copilul cere acordul unui parinte spunand ca celalalt parinte este deja de acord sau apeland la tactica „Tati e rau, nu m-ar lasa, dar tu esti buna.”.
Dar si exemple mai subtile, precum:
- lacrimile si tristetea extrema cand ii sunt refuzate cerintele sau sunt impuse reguli
- tratamentul tacerii – refuzul de a comunica cu parintele care l-a nemultumit
- insistenta si comportamentele „dragalase”
Desigur, multe comportamente ale copiilor pot fi considerate incercari de a manipula fara ca aceasta sa fie intentia celor mici. Doar pentru ca cel mic iti face un compliment sau este afectuos cu tine nu inseamna ca incearca sa obtina ceva de la tine.
Din nou, este important sa nu uitam ca aceasta pornire a copiilor este inocenta, ca nu inseamna ca un copil nu isi iubeste parintii daca foloseste aceste tehnici si ca parintii pot descuraja incercarile de manipulare inca din primii ani de viata.
Pe termen lung insa, daca parintii nu descurajeaza acest obicei, copiii pot incepe sa foloseasca tehnici de manipulare si in relatiile cu cei din afara familiei: colegi, cadre didactice, copiii de la locul de joaca. Pentru ca nimanui nu ii place sa fie manipulat si pentru ca majoritatea copiilor si adultilor simt cand acest lucru se intampla, copiii cu obiceiul de a mnipula vor avea probleme de adaptare sociala. In timp, neabordata problema manipularii, aceasta se poate transforma intr-o trasatura negativa de caracter care se poate extinde pana in perioada adulta, cand va fi mult mai greu de gestionat.
Manipularea in relatia parinte-copil: cum o poti descuraja
Cum sa reactionezi cand copilul incearca sa te manipuleze?
Incearca sa nu reactionezi, ci sa oferi un raspuns constient. Multi parinti devin furiosi, iritati sau distanti fata de copii cand simt ca acestia incearca sa ii manipuleze. Este important insa sa eviti aceste reactii, pentru a-l ajuta cu adevarat pe copil. Incearca sa intelegi care este nevoia pe care copilul incearca sa si-o indeplineasca si comunica direct despre aceste nevoi.
Constientizeaza-ti propriile emotii. Parintii tind sa se simta vinovati, rusinati si confuzi in legatura cu felul in care au grija de copii, iar cei mici pot observa acest lucru cu usurinta. De exemplu, daca te simti vinovat ca nu petreci suficient timp cu copilul, ai putea fi tentat sa ii oferi obiecte materiale chiar daca esti convins ca e bine sa invete diferenta dintre nevoi si dorinte.
Stabileste reguli si limite in care crezi. Prea multe reguli sau limite vor incuraja incercarile copilului de a le incalca. Asigura-te ca esti convins ca regulile si limitele stabilite pentru copil sunt benefice pentru el si ca le poti sustine fara sa te simti vinovat.
Comunica deschis si frecvent cu partenerul de viata. Este important ca amandoi sa aveti aceeasi atitudine in fata incercarilor de manipulare, dar si sa fiti de acord in privinta regulilor si limitelor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
Adauga tu primul comentariu: