Proiectul de grup
In ultima vreme, cadrele didactice incurajeaza munca in echipa, atat in clasa, cat si in afara ei, dand copiilor proiecte de grup. Un proiect de grup este o buna ocazie pentru copil sa invete despre negociere, despre comunicare si persuasiune, despre organizare si cooperare.
- Concentrarea scade destul de repede
- Apar neintelegeri intre copii fiindca unii s-ar putea sa gandeasca o anumita structura pentru proiect, in timp ce altii nu sunt de acord cu propunerile acestora
- Componenta grupului poate fi prea mare sau prea mica
- Alegerea unui lider poate deveni mai dificila atunci cand in grup exista mai multi copii care doresc sa isi asume acest rol
- Nu toti membrii grupului se implica la fel de mult in realizarea proiectului si pot aparea diverse intarzieri datorita copiilor care nu au depus suficient efort
- Unii copii pot sa fie nemultumiti de rolul pe care urmeaza sa il indeplineasca in proiectul respectiv
Cum iti inveti copilul sa organizeze un proiect de grup
Daca fiul sau fiica ta urmeaza sa faca un proiect de grup, ii poti recomanda sa aiba in vedere cateva lucruri importante, mai ales daca are rolul de conducator sau lider al grupului:
1. Inainte de a se intalni cu colegii sai, recomanda-i sa le reaminteasca fiecaruia ce resurse trebuie sa aduca sau ce sarcini au de indeplinit. Fiecare membru al grupului trebuie sa stie clar unde, cand si ce scop are intalnirea.
2. Prima etapa a unui proiect de grup este stabilirea de comun acord a persoanei care va fi moderatorul grupului, persoana care la final va pune cap la cap toate partile realizate de catre fiecare in parte.
3. Urmatoarea faza este recitirea cerintelor cadrului didactic pentru realizarea proiectului si impartirea cerintelor la numarul de membri ai grupului.
4. Fiecare dintre participanti isi va alege sarcinile pe care le are de indeplinit. In cazul in care mai multi copii doresc sa realizeze aceeasi sarcina, pot negocia, pot trage la sorti sau pot imparti responsabilitatea.
5. Dupa ce s-a stabilit care sunt sarcinile fiecarui membru, recomanda-i copilului tau sa negocieze termenele limita pentru fiecare dintre ele. Persoana care va trebui sa finalizeze proiectul are un cuvant important de spus in aceasta privinta, deoarece trebuie sa aiba suficient timp pentru a „asambla” informatiile primite de la ceilalti.
6. La finalul intalnirii, este stabilita data si ora urmatoarei intalniri.
7. Se poate realiza si un tabel care sa fie impartit tuturor copiiilor care fac parte din grup. Acesta ar trebui sa cuprinda urmatoarele coloane:
Sarcina 1 Numele copilului care se ocupa de ea Termenul limita Numar de telefon/adresa de email
Sarcina 2 Numele copilului care se ocupa de ea Termenul limita Numar de telefon/adresa de email
8. Daca acest tabel se va imparti fiecarui copil din grup, atunci cand unul din ei nu se va descurca, va putea sa identifice din tabel numele copilului care are sarcina similara cu a lui si ii va putea cere ajutorul formand numarul de telefon sau scriindu-i pe adresa de email.
In proiectele de grup, este de dorit ca intalnirile sa nu fie foarte dese. Este bine ca fiecare sa isi realizeze partea, iar intalnirile sa vizeze doar organizarea materialelor pentru a obtine produsul final.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Avantajele unui partener de studiu
Pentru adolescenti relatiile sociale si prieteniile sunt foarte importante. Pentru parintii adolescentilor, rezultatele lor la scoala sunt si mai importante, deoarece stiu ca de ele depinde viitorul copiilor. Cum te poti asigura ca liceanul tau se va pregati pentru lucrarile de control si va intelege mai bine lectia dificila de fizica? Propune-i sa invete impreuna cu un coleg sau o colega!
-
Recomandari pentru grupul de studiu
Daca observi ca adolescentul tau se plictiseste invatand singur si nu reuseste sa se concentreze foarte bine asupra studiului, ii poti propune o alternativa. Incurajeaza-l sa isi invite cativa colegi cu care sa invete. Uneori, aceasta optiune da rezultate mai bune decat studiul individual, mai ales pentru copiii extravertiti.
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
Comentează: