Cum ii dezvolti gandirea critica?
Gandirea critica se refera la un nou mod de a gandi despre situatiile cu care o persoana se confrunta. Vorbim de autoghidare, autodisciplina si oameni care incearca sa gandeasca pe cat se poate de rational.
Gandirea critica presupune mai multe operatii:
- Conceptualizare
- Analiza
- Sinteza
- Evaluarea informatiei adunate
- Reflectare
- Aplicare
Cum anume ai putea sa-i dezvolti si copilului tau o gandire critica?
2. Formuleaza intrebari clare, precise si vitale.
3. Invata-l sa surprinda cele mai importante detalii dintr-o situatie. Cititi impreuna diverse opere literare si analizati critic, precum un observator extern, faptele si amanuntele.
4. Jucati-va diverse activitati in care sa fie nevoit sa observe diferentele. E vorba de acele imagini care la prima vedere sunt identice, insa miciile detalii fac diferenta. Observati aceste detalii. Asa il vei invata sa se focuseze in acelasi timp pe o imagine generala si ulterior pe una specifica.
5. Ofera-i inceputul unei povesti la care el trebuie sa se gandeasca la alternative diferite de rezolvare. Un conflict intre parinti si copii poate fi un inceput. Mama si adolescentul se cearta deoarece copilul vrea sa mearga in weekend intr-o excursie la munte, iar mama nu este de acord. Ce alternative are copilul de a se comporta? Cum ar putea sa o convinga pe mama sa? Prin astfel de exemple iti determini copilul sa gandeasca, sa observe detalii, sa faca o analiza a costurilor si a beneficiilor unei situatii.
6. Utilizati brainstorming-ul in discutiile voastre.
7. Atunci cand nu reuseste sa isi faca tema si devine frustrat din aceasta cauza, cere-i sa se detaseze si adreseaza-i intrebarea: “Ce ar gandi un alt coleg de-al tau daca ar fi in aceeasi situatie ca si tine? Ce crezi ca face diferenta intre tine si colegul tau care reuseste sa-si faca tema intr-un final, fara a se enerva si frustra?” In acest mod il vei ajuta sa observe diferentele de gandire. Gandirea este cea care ne ajuta sa trecem peste orice situatie.
8. Invata-l sa ia decizia cea mai buna. Identifica impreuna cu el care este problema principala, care este scopul si care sunt solutiile posibile. Realizati o lista cu doua coloane pentru fiecare solutie posibila: avantaje si dezavantaje sau costuri si beneficii. Odata completate aceste coloane, deja s-a format in mintea copilului o imagine mult mai clara a situatiei in care se afla, iar decizia va fi cu siguranta una rationala.
Acum, iti propunem un scurt exercitiu pe care il poti realiza impreuna cu copilul tau:
- Gandeste-te la un domeniu (incearca sa cauti unul cat se poate de specific).
- Noteaza urmatoarele aspecte pe o foaie de hartie:
- Ce stii deja despre acest domeniu?
- Prejudecatile tale privind tema.
- Opiniile tale.
- Afla opiniile altora despre acelasi subiect.
- Care sunt resursele pe care le ai la indemana pentru a-ti continua cercetarea in domeniul ales?
- Detalii specifice.
Acestia sunt si pasii pe care poate sa-i urmeze copilul tau atunci cand isi doreste sa foloseasca gandirea critica in realizarea unui proiect la scoala.
Recomandarile tale
Tu cum procedezi pentru a-l invata pe copil sa gandeasca in mod critic?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
-
Nevoia de spatiu personal la adolescenti
Inca din preadolescenta, copiii incep sa isi apere intimitatea si spatiul personal fata de incercarile parintilor de a afla sau cerceta toate detaliile despre experientele, gandurile sau emotiile propriilor copii.
Adauga tu primul comentariu: