Ce stiu adolescentii despre Uniunea Europeana
Iti propunem sa discuti impreuna cu copilul tau despre Uniunea Europeana si din alte perspective, nu doar din cea istorica, asa cum este invatat la scoala. Ocupa-te sa-l informezi si sa-l educi referitor la cat mai multe dintre domeniiile in care U.E. actioneaza in tarile membre.
1. Vorbeste-i copilului despre politicile si reformele propuse de catre Uniunea Europeana. Iata cateva dintre directiile in care actioneaza politicile Uniunii europene: sprijinirea unei societati bazate pe cunoastere, asigurarea libertatii, sigurantei si dreptatii, deschiderea politicii comerciale, protectia consumatorilor, incurajarea competitivitatii economiei europene.
2. Sugereaza-i sa faca voluntariat in cadrul unor ONG-uri care au acelasi obiective ca si cele pentru care au fost demarata actiuni in Uniunea Europeana. Domenii in care poate sa se implice copilul tau sunt lupta impotriva saraciei, imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor din caminele de batrani, combaterea violentei in randul elevilor.
3. Propune-i sa se implice in evenimentele organizate in toate tarile din Uniunea Europeana. De exemplu, in fiecare an, este sarbatorita Saptamana Mobilitatii Europene (intre 16-22 Septembrie), perioada in care sunt organizate evenimente de promovare a mijloacelor de transport neconventionale sau nepoluante. Mai multe informatii despre aceasta campanie poti afla pe site-ul in limba engleza MobilityWeek.eu. Un alt eveniment organizat la nivelul Uniunii Europene il reprezinta Saptamana Europeana a Energiei Durabile. In 2011, aceasta va fi sarbatorita intre 11 si 15 Aprilie, cu scopul de a promova si discuta proiecte care propun obtinerea sau cresterea eficientei energiilor regenerabile. Poti afla mai multe despre aceste eveniment pe Eusew.eu
5. Analizati modificarile produse in Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Cateva schimbari usor de observat: libertatea de a calatori in tarile membre ale Uniunii, posibilitatea angajarii cu drepturi depline in alte tari ale Uniunii, introducerea numarului de urgenta 112, trecerea la sistemul Bologna in cadrul invatamantului superior (durata facultatii de 3 ani si a programului de master de 2 ani) etc.
6. Vorbeste-i despre oportunitatea de a studia in alte tari europene. In multe tari membre ale Uniunii, studiile universitare sunt mai ieftine pentru tinerii europeni decat pentru cei din afara uniunii. De asemenea, exista o serie de burse care se acorda tinerilor din tarile membre ale uniunii. Cautati impreuna mai multe informatii si luati in considerare si aceasta alternativa educationala. Unul dintre cele mai cunoscute programe de finantare a studiilor in alte tari europene este Erasmus. Poti gasi mai multe informatii despre programele care sprijina educatia accesand acest link: Europa.eu .
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Activitate artistico-plastica
Iata care sunt abilitatile si informatiile pe care trebuie sa le detina copilul tau la finalul grupei mici, in ceea ce priveste activitatea artistico- plastica. Ritmul de formare a acestor abilitati depinde de dezvoltarea fiecarui copil, precum si de tipul activitatilor organizate la gradinita. Asadar, este bine sa privesti aceste informatii intr-un mod orientativ.
-
Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Educatie muzicala
Copiilor le place in general muzica. Afla ce informatii si abilitati trebuie sa detina un copil la finalul grupi mici, in cadrul domeniului "Educatie muzicala". Priveste aceste informatii intr-un mod orientativ si nu te ingrijora prea tare daca baiatul sau fetita ta inca nu si-au format toate aceste abilitati. In functie de ritmul de dezvoltare si de activitatile organizate la gradinita in grupele urmatoare, copiii recupereaza usor notiunile pe care nu le stapanesc inca.
-
Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Domeniul Om si Societate
Citeste despre ce trebuie sa stie copilul la finalul grupei mici, in domeniul "Om si societate". In cadrul activitatilor din acest domeniu, copilul invata desrep comportamentele acceptabile in grup, despre familie si prieteni si despre modalitati de interactiune sociala.Copiii invata toate aceste lucruri in propriul ritm, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei constata ca cel mic inca nu si-a format toate abilitatile de mai jos.
Comentează:5 comentarii
http://uniuneaeuropeana.sitestudio.org/institutiile-uniunii-europene.html