Cum sa-ti ajuti copilul sa nu uite de temele pentru acasa
Copilul tau pare sa uite cam des sa isi faca temele pentru acasa? Sau, daca le face, isi uita acasa caietele de teme? Sau poate abia incepe scoala si vrei sa il ajuti sa se adapteze cat mai bine clasei intai? Iti recomandam cateva modalitati prin care il poti ajuta pe copil sa se organizeze mai bine, o data cu inceperea noului an scolar.
2. Marcati sonor momentul realizarii temelor. Poate parea ceva neobisnuit, dar este o idee eficace pentru copiii de varsta mai mica. Ii poti oferi un clopotel copilului prin care sa anunte ca a inceput sa isi faca temele. Cu aceasta ocazie, cei din jur vor sti ca trebuie sa faca mai multa liniste si sa il lase sa se ocupe de teme. De asemenea, poate anunta finalizarea lor si punerea caietelor in ghiozdan sunand din clopotel. Creandu-si obiceiul de a suna clopotelul inainte de a se ridica de la birou, copilul nu va mai uita sa isi puna caietele in ghiozdan, deoarece va asocia sunetul clopotelului cu actiunea de a pune caietele in ghiozdan.
3. Realizeaza o lista cu lucrurile pe care copilul trebuie sa faca inainte de a iesi pe usa dimineata. Daca inca nu stie sa citeasca, puteti folosi imagini sugestive. De exemplu: aranjarea patului, spalatul pe dinti, luarea ghiozdanului, luarea caietelor de teme, luarea umbrelei (in caz ca ploua), a cheilor etc. Inainte de a pleca la scoala, copilul trebuie doar sa citeasca lista si sa verifice daca a facut toate aceste lucruri. Daca apar lucruri noi, care trebuie realizate in ziua urmatoare, puteti completa impreuna lista cu o seara inainte. Aceasta solutie poate sa te ajute si pe tine. De cate ori nu ai uitat cheile sau telefonul acasa si a trebuit sa te intorci dupa ele? De asemenea, o lista cu activitatile pe care trebuie sa le realizeze copilul atunci cand ajunge acasa, il poate ajuta sa nu uite sa isi faca temele.
4. Lasa indicii referitoare la activitatile pe care copilul tau trebuie sa le realizeze. De exemplu, la marginea patului, cand se trezeste, copilul tau ar putea gasi un cartonas cu un copil care face patul si altul cu un copil care merge la baie. Dupa ce a realizat aceste activitati, in baie, sub oglinda, ar putea fi plasat un alt cartonas cu o alta activitate (de exemplu, luat micul dejun). La masa, in bucatarie, langa farfurie, poti lasa un cartonas cu un copilas care verifica daca si-a luat toate caietele si cartile. De asemenea, pe biroul sau, ii poti lasa un cartonas care sa ii aminteasca sa isi aseze toate cartile si caietele in ghiozdan, dupa ce termina de facut temele.
Tu ce altceva ai propune ca cei mici sa nu mai uite de temele pentru acasa?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Adauga tu primul comentariu: