characters characters

Intrebarea zilei: Pentru tine temele de lectura ale copilului sunt moment de relaxare sau motiv de nemultumire?

Propus de: Despina Vasile   |   23 aprilie 2012    |   4103 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Intrebarea zilei: temele de lectura ale copiluluiA fost vacanta. Unii au avut mai multe teme de rezolvat, altii mai putine. Dar mai toti au avut de citit, mai mult sau mai putin. Depinde de scoala, de profesor, de dorinta copilului si nu in ultimul rand, de parinti. Si problema incepe de prin clasa a sasea, iar cand ajung la liceu e un dezastru.


Daca ii intrebi pe majoritatea elevilor de liceu cand au citit ultima carte, iti vor raspunde dupa un moment de ezitare ca nu isi aduc aminte sau iti vor spune o data in urma cu patru – cinci ani.

Am spus ca problema apare prin clasa a sasea. Din pacate, ii consideram pe copii de clasa a sasea destul de mari incat sa nu le mai controlam in amanunt temele. Si ei, ca si adultii, cauta calea cea mai scurta in rezolvarea unei probleme. In acest caz, calea cea mai scurta inseamna ca vor cam sari peste citit. Vor alerga repede le calculator sa caute un rezumat, pe care de cele mai multe ori nici nu il trec prin filtrul gandirii lor.

Ii aud pe foarte multi profesori de romana ca renunta a le mai recomanda elevilor o lista de lectura.

Tema de vacanta la romana a copilului meu suna cam asa: „ De citit pentru vacanta (cea de doua saptamani + o saptamana „Scoala Altfel”) cel putin doua carti”. Intrebandu-l pe fiul meu, elev in clasa a saptea, despre tema de la romana, el mi-a cerut doua carti care din punctul meu de vedere nu au nici o valoare.  Si cum generatia actuala este o generatie de buni negociatori, am negociat: una ca el si una ca mine. Dar mai intai sa o citeasca pe cea sugerata de mine. De fapt, nu i-am impus o anumita carte. Am mers la biblioteca din sufragerie si i-am recomandat mai multe carti. El avea o singura intrebare: „Tu ai citit-o pe asta?”. Din cele cateva carti recomandate, si-a ales „Caderea Constantinopolului” – de Vintila Corbul si, culmea, chiar i-a placut. Cea de a doua carte citita a fost „Un volum de povestiri SF cu tusa horror a maestrului mondial al literaturii fantasy,  G.R.R. Martin, Zburatorii noptii.” (descriere preluata de aici). Aceasta carte a castigat premiile Hugo si Locus. Intr-o discutie cu profesorul de romana, plangandu-ma despre anumite carti pe care le citeste fiul meu, acesta ma linisteste zicandu-mi: ”Lasa, e foarte bine ca citeste. O sa isi schimbe gusturile mai tarziu. Depinde de tine cand si le va schimba.” Acum, schimbarea poate fi in bine sau in faptul ca nu va mai citi deloc.

L-am intrebat pe fiul meu ce il determina pe el sa citeasca. Si mi-a raspuns acuzator: „Pentru ca tu nu ma lasi sa ma joc pe calculator sau sa ma uit la televizor la ora asta”. I-am zambit, mi-am luat cartea mea si i-am zis ca mai are 15 minute de citit pana ii sting lumina ca sa se culce.

Oricat de mult ne-am stradui si am impune copilului sa citeasca, daca el nu ne vede pe noi cu o carte in mana, o sa fie foarte, foarte  dificil sa dezvoltam in el aceasta placere.

Ca primi pasi pentru a ii determina pe adolescenti sa citeasca ar fi sa le scoatem televizorul din camera  si sa ne apucam si noi sa citim.

 

Copilul tau citeste in timpul liber sau atunci cand primeste teme de lectura? Cum il incurajezi sa citeasca?

Despina Vasile
Profesor, liceu teoretic, Bucuresti
Initial nu am dorit sa urmez traditia familiei de a deveni cadru didactic. Mi-am inceput cariera didactica acum 10 ani cu dorinta de a schimba ceva in vietile , in mentalitatea si in sufletele elevilor. Am doi copii minunati, un preadolescent rebel de 14 ani si o dulceata de pustoaica, pentru care lumea este o feerie de culoare si muzica, de 11 ani.

Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    09.07.2012 - 12:36
    Inca nu am copii adolescenti, dar daca ma gandesc acum cred ca i-as lasa sa citeasca ce vor, poate daca as avea timp as citi si eu aceeasi carte, insa apoi am comenta-o impreuna, incercand macar sa ii ajut sa gandeasca critic si nu sa accepte ne-digerat totul doar pentru ca este la moda.
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    28.06.2012 - 16:03
    Imi amintesc de copilarie...Din pacate(pentru linistea parintilor mei) pe primul plan era mingea si joaca alaturi de copiii de pe strada... cred ca, prin clasa a sasea, pe masura ce am crescut, am inceput sa descopar aceasta lume a cartilor...
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    10.06.2012 - 13:42
    Mirela, cred ca uneori, copiii mai au si ”toane”, asa cum spui(oare noi nu avem?...). Imi amintesc de mama, care era ingrijorata ca nu-mi place sa citesc... Cred ca prin clasa a cincea am descoperit aceasta minunata indeletnicire, lectura. Dupa acest ”prag”, seara venea sa-mi inchida lumina pentru ca, as fi citit pana dimineata... Poate ca la fel se va intampla si in cazul fetitei tale, mai ales ca te vede citind.
  • Utilizator Anonim
    mirela    10.05.2012 - 13:00
    Fetita mea este clasa a -II -a iar aceasta activitate o facem in functie de "toane".Are zile cand citeste cu placere,iar in altele nici nu vrea sa auda.
    Am incercat sa o determin sa facem aceasta activitate impreuna dar uneori ma lovesc de refuzul ei.
    Cum sa procedez astfel incat sa o determin sa citeasca mai mult si sa-i placa romana?Mentionez ca imi place sa citesc si fac acest lucru in fiecare seara-sperand intr-un exemplu pozitiv- dar nu reusesc !
    Am incercat si poeziile si descrierile.povestile....dar acestea sunt citite doar cand are ea chef!
    Chiar daca generatia tanara este de parere ca internetul rezolva totul-eu raman la parerea mea ;lectura este buna.ajutand elevul sa-si dezvolte vocabularul.
    SI...vorba lui Virgil Iantu ''PUNE-TI MANA PE CARTE CA NU URZICA!!!''
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    07.05.2012 - 19:35
    Ca parinte, mi-am convins copilul sa citeasca printr-o metoda eficienta: exemplul personal; eu citesc mereu, cat de putin. Ii spun sa nu ma deranjeze, ca am o carte interesanta si vreau s-o termin. Imi cere detalii, eu i-o prezint cat mai incitant, iar el vrea s-o citeasca. Ii spun ca nu e pentru el, dar ca pot sa-i recomand ceva "special". Asa intram amandoi in "clubul de lectura", ne punem muzica clasica si ne rasfatam.
    Ca invatatoare, le spun elevilor sa citeasca orice, numai sa citeasca. Lunar, fiecare isi prezinta cartea pe care tocmai o citesc. Prezentarea trebuie sa fie interesanta.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    01.05.2012 - 07:37
    Numai interesul pentru lectura nu este suficient pentru a face din orice copil zburdalnic, dornic de joc si voie buna, un cititor linistit, care se cufunda ore intregi in lectura unei carti.Preferintele copilului nu pot fi ignorate,citesc in general elevii care invata bine si la orele de curs,foarte multi refuza lectura in favoarea casetelor video sau un film la televizor,se urmaresc cartile care au poze colorate rasfoind si admirand pozele.O vina o poarta parintii care trateaza problema lecturii copiilor cu mare indiferenta.Unii dintre parinti aplica pedepse copiilor fiindca nu citesc: ii bruscheaza umilindu-i, interzicandu-le iesirea la joaca daca nu citesc ,refuzandu-le cumpararea unor obiecte promise. Cititul nu trebuie sa devina o corvoada ,pentru ca va fi un citit superficial.Copiii nostri trebuie sa ajunga sa citeasca din proprie initiativa, in fiecare zi,avand sentimentul satisfactiei si nu al unei obligativitati neplacute.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    01.05.2012 - 04:19
    Fiul meu este in clasa a IV-a. De cand era foarte mic ii placea sa-i citesc. Pe masura ce a crescut, am inceput sa citim pe rand. Doua-trei pagini eu, apoi el...Insa marea victorie in legatura cu cititul a venit datorita doamnei invatatoare. La ora de lectura, fiecare si-a adus cate o carte. Le-a recomandat sa citeasca si pauza, daca doresc. Fiul meu si-a ales ”Steaua sudului”,de Jules Verne si a fost...incantat!
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    26.04.2012 - 14:42
    Nu am zis ca sunt urate cartile pe care le citeste pitica mea...am zis ca mie nu imi plac(nu i-am interzis sa le citeasca si bineinteles ca nu i-am spus ca nu imi plac).Aveti mare dreptate cu lista de lectura de la scoala si sunt de acord cu ceea ce ati spus,dar din pacate copiii nostri au aproape aceleasi opere de studiat cum aveam si noi acum 20 de ani si lecturarea lor este necesara. Nu i-am citit cartile fetei mele(am citit doar Dune, impreuna), dar relatia dintre noi ne permite sa comunicam foarte usor si i-am inteles dorinta de a citi cartile de genul SF, sunt si multe filme aparute recent din acest gen ( Avatar ,de exemplu)...o sa vedem ce va fi cu lista de lectura de la vara si sper ca in clasele V-IX sa nu se exagereze cu aceasta lista...
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    25.04.2012 - 17:29
    In listele de lecturi de la scoala, apar carti pentru care copiii nu mai au astazi niciun interes, si din literatura romana si din cea straina. Sunt prea departe in timp, folosesc un limba plin de arhaisme si situatii pe care copiii nu si le pot reprezenta, personaje cu care nu se pot identifica.
    Fiecare generatie are cartile ei favorite, care ”vorbesc” despre problemele actuale si despre gandirea de atunci.
    Pentru a citi o carte scrisa demult, al carui subiect nu te intereseaza este nevoie deja de mult antrenament in a citi.
    Problema esentiala a cititului este capacitatea de identificre si de reprezentare. Daca nu putem sa ne ”ducem” in jungla, nu vom putea citi „Cartea junglei”.
    Exista si modalitati de stimulare cum ar fi discutiile dar pentru a le avea parintii trebuie sa fie suficient de aproape de copilul lor si sa fi citit cartile care ii plac lui.
    Daca spuneti ca sunt urate cartile pe care le citeste copilul si el va refuza sa le citeasca pe cele care va plac dvs.
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    25.04.2012 - 16:26
    sunt de acord cu tine...o las sa citeasca ce vrea ea...doar ca nu stiu ce o sa ma fac si in vara aceasta, daca o sa primeasca o lista lunga de lectura, pentru ca nu prea vrea sa citeasca nimic din ce i se cere la scoala...anul trecut singura carte obligatorie care a acceptat sa o citeasca a fost Legendele Olimpului, in rest...:)
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    25.04.2012 - 08:33
    :) dana, este o veste buna faptul ca fetita ta a gasit un gen literar care sa ii placa. toti copiii "cititori" incep prin a citi un anumit gen si continua in timp sa descopere si altele. Cred ca refuzul de a citi altceva poate sa insemne si ca nu ii place sa se simta constransa sa citeasca alte carti decat cele pe care le prefera. Fiica mea a refuzat sa citeasca o carte pe care i-am ales eu (Aventurile lui Huckleberry Finn)vreo doi ani de zile, pentru simplul motiv ca nu ea fusese cea care a ales cartea:). De atunci, am lasat-o sa isi aleaga singura lecturile si a fost cel mai bine asa.
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    24.04.2012 - 17:16
    Fata mea este clasa a IV-a. Citeste doar ce vrea ea...carti SF(...mie nu imi plac)pentru copii. Problema se pune in felul urmator:daca nu o las sa citeasca ce vrea si ce ii place ei, nu mai citeste deloc.Deci ...ce aleg!? Asa ca, ma bucur ca citeste...altii din generatia ei nu citesc deloc, doar jocuri pe calculator.Incerc doar sa ii sugerez si ma bucur ca ma asculta, unele carti care mi se par mai potrivite pentru varsta ei...
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe