Intrebarea zilei: Pentru tine temele de lectura ale copilului sunt moment de relaxare sau motiv de nemultumire?
A fost vacanta. Unii au avut mai multe teme de rezolvat, altii mai putine. Dar mai toti au avut de citit, mai mult sau mai putin. Depinde de scoala, de profesor, de dorinta copilului si nu in ultimul rand, de parinti. Si problema incepe de prin clasa a sasea, iar cand ajung la liceu e un dezastru.
Daca ii intrebi pe majoritatea elevilor de liceu cand au citit ultima carte, iti vor raspunde dupa un moment de ezitare ca nu isi aduc aminte sau iti vor spune o data in urma cu patru – cinci ani.
Am spus ca problema apare prin clasa a sasea. Din pacate, ii consideram pe copii de clasa a sasea destul de mari incat sa nu le mai controlam in amanunt temele. Si ei, ca si adultii, cauta calea cea mai scurta in rezolvarea unei probleme. In acest caz, calea cea mai scurta inseamna ca vor cam sari peste citit. Vor alerga repede le calculator sa caute un rezumat, pe care de cele mai multe ori nici nu il trec prin filtrul gandirii lor.
Ii aud pe foarte multi profesori de romana ca renunta a le mai recomanda elevilor o lista de lectura.
Tema de vacanta la romana a copilului meu suna cam asa: „ De citit pentru vacanta (cea de doua saptamani + o saptamana „Scoala Altfel”) cel putin doua carti”. Intrebandu-l pe fiul meu, elev in clasa a saptea, despre tema de la romana, el mi-a cerut doua carti care din punctul meu de vedere nu au nici o valoare. Si cum generatia actuala este o generatie de buni negociatori, am negociat: una ca el si una ca mine. Dar mai intai sa o citeasca pe cea sugerata de mine. De fapt, nu i-am impus o anumita carte. Am mers la biblioteca din sufragerie si i-am recomandat mai multe carti. El avea o singura intrebare: „Tu ai citit-o pe asta?”. Din cele cateva carti recomandate, si-a ales „Caderea Constantinopolului” – de Vintila Corbul si, culmea, chiar i-a placut. Cea de a doua carte citita a fost „Un volum de povestiri SF cu tusa horror a maestrului mondial al literaturii fantasy, G.R.R. Martin, Zburatorii noptii.” (descriere preluata de aici). Aceasta carte a castigat premiile Hugo si Locus. Intr-o discutie cu profesorul de romana, plangandu-ma despre anumite carti pe care le citeste fiul meu, acesta ma linisteste zicandu-mi: ”Lasa, e foarte bine ca citeste. O sa isi schimbe gusturile mai tarziu. Depinde de tine cand si le va schimba.” Acum, schimbarea poate fi in bine sau in faptul ca nu va mai citi deloc.
L-am intrebat pe fiul meu ce il determina pe el sa citeasca. Si mi-a raspuns acuzator: „Pentru ca tu nu ma lasi sa ma joc pe calculator sau sa ma uit la televizor la ora asta”. I-am zambit, mi-am luat cartea mea si i-am zis ca mai are 15 minute de citit pana ii sting lumina ca sa se culce.
Oricat de mult ne-am stradui si am impune copilului sa citeasca, daca el nu ne vede pe noi cu o carte in mana, o sa fie foarte, foarte dificil sa dezvoltam in el aceasta placere.
Ca primi pasi pentru a ii determina pe adolescenti sa citeasca ar fi sa le scoatem televizorul din camera si sa ne apucam si noi sa citim.
Copilul tau citeste in timpul liber sau atunci cand primeste teme de lectura? Cum il incurajezi sa citeasca?
Profesor, liceu teoretic, Bucuresti
Initial nu am dorit sa urmez traditia familiei de a deveni cadru didactic. Mi-am inceput cariera didactica acum 10 ani cu dorinta de a schimba ceva in vietile , in mentalitatea si in sufletele elevilor. Am doi copii minunati, un preadolescent rebel de 14 ani si o dulceata de pustoaica, pentru care lumea este o feerie de culoare si muzica, de 11 ani.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Comentează:12 comentarii
Am incercat sa o determin sa facem aceasta activitate impreuna dar uneori ma lovesc de refuzul ei.
Cum sa procedez astfel incat sa o determin sa citeasca mai mult si sa-i placa romana?Mentionez ca imi place sa citesc si fac acest lucru in fiecare seara-sperand intr-un exemplu pozitiv- dar nu reusesc !
Am incercat si poeziile si descrierile.povestile....dar acestea sunt citite doar cand are ea chef!
Chiar daca generatia tanara este de parere ca internetul rezolva totul-eu raman la parerea mea ;lectura este buna.ajutand elevul sa-si dezvolte vocabularul.
SI...vorba lui Virgil Iantu ''PUNE-TI MANA PE CARTE CA NU URZICA!!!''
Ca invatatoare, le spun elevilor sa citeasca orice, numai sa citeasca. Lunar, fiecare isi prezinta cartea pe care tocmai o citesc. Prezentarea trebuie sa fie interesanta.