Interviu EXCLUSIV cu ELA CRACIUN
Sustinem noile tendinte in parenting si intelegem totul despre iubirea neconditionata si empatie. Totusi, cand vine vorba de scoala, de multe ori pastram inca obiceiuri din vechiul sistem educational. Ela, tu ce abordare ai in ceea ce priveste scoala: ii educi pe copiii tai, Alex si Alesia, sa se concentreze pe note sau privesti mai degraba intregul parcurs educational?
Orice sistem educational se bazeaza pe valoarea si pasiunea dascalilor. Exista posibilitatea ca un copil sa performeze mai bine sau mai prost la scoala in functie de valorile pe care i le insufla profesorii.
Cred, mai degraba, in incurajarea curiozitatii copilului de a descoperi lucruri noi, indiferent care sunt acelea. Mai cred, de asemenea, ca in afara scolii parintele are si el un rol important.
Putem sa contribuim si noi la dezvoltarea educationala a copiilor prin activitati cum ar fi vizitele la muzeu sau jocurile creative in familie. Invatarea este un proces, nu o carte, iar succesul vine din manifestarea pasiunii in raport cu activitatile scolare.
Gandindu-ma la blogul tau, esti fara indoiala experta in tainele mediului virtual. Copiii tai in ce relatie sunt cu gadget-urile smart? Sunt pasionati de jocuri online? Gadget-urile smart sunt parte din viata noastra. Asa cum nu mi se mai pare nimic gresit sa caut pe Google in loc sa iau o enciclopedie din raft, nu cred ca unui copil trebuie sa i se interzica orice tip de acces la tehnologie.
Copiii mei folosesc tehnologia pentru a descoperi lucruri noi sau pentru a face proiecte de care sunt pasionati. Alesia se uita la tutoriale despre cum sa faci slime, ceea ce ne-a inspirat sa facem si noi doua unul.
Alex isi rezolva multe dintre proiectele de scoala folosind surse online. Nu sunt restrictiva, dar am gasit mereu o modalitate de a face si alte lucruri interesante cu ei, motiv pentru care nu pot spune ca sunt pasionati de jocurile pe calculator.
Chiar dimpotriva. Pentru Alex skiatul este oricand mai interesant ca un joc video, iar Alesia nu ar alege niciodata YouTube-ul in locul orelor ei de canto.
Se vorbeste adesea despre pericolele din digital si parintii sunt incurajati in primul rand sa se informeze. Care crezi ca este abordarea sanatoasa atunci cand vine vorba de siguranta copiilor nostri si cum putem profita doar de partea buna a online-ului?
Sunt resurse in mediul online care ne ajuta sa ramanem in controlul informatiei la care au acces cei mici. incepand cu setarile de control parental ale telefonului sau tabletei pe care o incredintam celui mic pana la instalarea unor soft-uri care protejeaza de expunerea la continut neadecvat, toate sunt la indemana parintilor.
Cred, insa, ca nici parintii nu sunt foarte bine informati atunci cand vine vorba despre instrumentele de control parental, iar aceasta este o discutie pe care sper sa o dezvolt mai mult pe viitor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: