INTERVIU “A fi parinte inseamna a te bucura de prezent”
1. Ce inseamna “a fi parinte” pentru tine?
In mod sigur a ne bucura: de prezent, in primul rand, de puritate, chiar de minunea de a fi!
2. Esti parinte sau devii, cu fiecare experienta, cu fiecare zi ce trece in aceasta postura?
Imi amintesc, cu drag, de o vorba a lui Dan Puric. Poti fi parinte in general sau te poti considera astfel, insa… parintele de care are nevoie copilul tau, practic mama LUI sau tatal LUI, doar frumoasa conectare cu el, clipa de clipa, te poate invata sa fii.
3. De ce crezi ca are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios? Pentru a deveni ceea ce unii numesc "copil de succes"?
Nu pot spune ca exista “copii de succes”.
Dar exista copii dezvoltati in armonie cu propriul ritm, nu bruscati, nu supusi de vointa unui factor de decizie extern. Cred ca pentru a ajunge la aceasta armonie, un copil are nevoie mai ales de a fi ascultat cu incredere. Noi am pus accent si pe participarea, chiar daca pasiva la inceput, apoi usor usor cat mai activa, la experientele noastre, la deliciosul cotidian.
4. Poti sa ne povestesti de o experienta in care ti-ai dat seama ce “dar” minunat e sa fii parinte? Dar si una in care ai realizat ca e o mare responsabilitate.
Cred ca un astfel de moment de constientizare maxima a responsabilitatii este cel in care bebe adoarme purtat in sling, in care isi abandoneaza cu o incredere coplesitoare micul corp caldut spre a fi purtat, plimbat, tinut cat mai aproape, in siguranta, practic cand devine una cu corpul celui dintre noi (parinti) care il poarta.
Fiecare zi este o binecuvantare, cu nesfarsitul ei lant de intamplari si descoperiri, noi cuceriri sau deja mici tabieturi instaurate: momente in care il cunosc, apoi il recunosc, deja stiu cum suna rasul lui si rasuna mult timp dupa ce inceteaza sau onoarea de a-l intovarasi cand descopera gustul de mere, gutui sau mirosul de lavanda cu chiote, mirandu-se.
5. Cum iti faci copilul fericit?
Bucurandu-ma de el, as indrazni sa spun.
6. Impreuna cu sotul tau, sunteti creatorii Work at Home Moms Romania. Vrem sa aflam mai multe despre initiativa.
Initiativa a luat nastere odata ce am realizat cat de reala si urgenta este nevoia mamelor de a putea lucra de acasa sau intr-un regim care sa le permita sa petreaca mult timp, cat mai mult alaturi de copiii lor.
Pana la actiune nu a mai fost decat un singur pas: cel care ne-a ajutat sa descoperim ca nu exista o piata calitativa a locurilor de munca de acasa, part time, project based pentru mame.
Ulterior, conceptul a capatat amploare si vizeaza atat servicii de consiliere profesionala, juridica, financiara, mentorat antreprenorial pentru mame (in curand:), job research, repezentanta zonala, cursuri practice, ateliere de lucru, traininguri de specializare, calificare etc.
Desigur, aceste servicii le putem pune la dispozitia comunitatii alaturi de frumoasa echipa de mame si specialisti care s-au implicat cu inima larga!
7. Cine se poate inscrie in comunitate si cat de simplu?
Din comunitate poate face parte fiecare mama care rezoneaza cu scopul initativei noastre sociale din considerente financiare (mame fara venit, cu venit minim, fara indemnizatie etc.), etice (mamele care doresc respecializarea datorita schimbarii setului de valori etc.) sau mamele antreprenoare care fie au dezvoltat un business personal, fie doresc sa dezvolte unul.
Le stam la dispozitie cu toate instrumentele create pana acum, plus multe altele in incubator:).
8. De ce este necesara o astfel de comunitate? Timpul e chiar un instrument asa valoros in meseria de parinte? De mama?
Comunitatea este necesara pentru bunul mers al unei astfel de initiative din mai multe puncte de vedere: empatie, solidaritate, sustinere reciproca, circularea informatiei la nivelul experientelor similare, identificarea nevoilor.
Timpul petrecut alaturi de copil este din punctul meu de vedere, nepretuit.
9. "Revelatiile" Work at Home Moms Romania. Ce ati realizat pana acum? Un top valoros de "ca mama mi-am dat seama de..."
Ca mama lui Vlad mi-am dat seama de multele resurse pe care le descopar si pe care nici nu le banuiam poate (curaj, disponibilitate, implicare prezenta, curiozitate, mirare continua alaturi de el). Ca “mama WAHM” mi-am dat seama ca suntem multe si avem foarte multa incredere nu in institutii publice care sa ne reprezinte, ci unele in altele.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Comentează:
Cand Doamne-Doamne imi va trimite si mie un ingeras, cu siguranta voi dori sa ma bucur de aceasta initiativa alaturi de tine si de alte mamici!
Te pup cu drag si dor si mult succes pe mai departe!!!