characters characters

Procesul de individuatie

Cand copilul isi formeaza o identitate separata de familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2022    |   992 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

individuatie
Procesul de individuatie se refera la dezvoltarea unei personalitati stabile si la crearea unei identitati personale separate si diferite de cea a parintilor, prietenilor sau altor persoane apropiate.

Citeste si:


Cum incurajezi unicitatea si independenta copilului tau


Autenticitatea - de ce este importanta pentru echilibrul emotional


Procesul de individuatie – cand copilul devine o persoana separata de parinti


In psihologie, conceptul de individuatie a fost definit de Carl Jung pentru a descrie etapa din dezvoltarea personalitatii in care adolescentul sau adultul isi formeaza un sine separat de influentele exterioare (familie, grup de prieteni, societate). Individuatia nu este un proces care se incheie la o anumita varsta, ci continua de-a lungul intregii vieti, in acelasi timp cu procesul de autocunoastere. Atat preadolescentii, cat si adolescentii si adultii descopera in timp valorile care sunt importante pentru ei si fac alegeri in concordanta cu acestea – studii, profesie, hobby-uri, activitati sociale etc.

Procesul de individuatie incepe in general in adolescenta si se manifesta prin:

  • orientare catre sine. Aceasta poate fi interpretata ca egoism si lipsa de empatie, dar este un rezultat al nevoii adolescentului de a se cunoaste mai bine. Deseori, adolescentii isi vor exprima emotiile fara a lua in considerare perspectivele altor persoane si vor pune in prim plan doar propriile nevoi.
  • timp petrecut in solitudine si protejarea intimitatii. Adolescentii incep sa petreaca mai mult timp singuri si alegcu atentie informatiile pe care vor sa le impartaseasca cu parintii sau chiar cu prietenii.
  • revolta, critica si respingere a regulilor si principiilor din familie. Parintii observa cel mai usor aceasta caracteristica a adolescentei, pentru ca deseori ii vizeaza in mod direct. Preferintele, ideile, valorile si obiceiurile parintilor sunt deseori criticate sau respinse de catre adolescent in mod direct.
  • nevoia de a-si crea o imagine fizica diferita. Alegerile vestimentare diferite, schimbarile de stil si infatisare fizica sunt expresia exterioara a modificarilor interioare care au loc in adolescenta. De aceea, este important pentru adolescenti sa aiba libertatea de a explora si de a face alegeri in privinta infatisarii fizice.


Cum pot sprijini parintii procesul de individuatie

Aceasta etapa poate da nastere la conflicte intre parinti si copii, care daca nu sunt gestionate in mod constructiv, vor impiedica dezvoltarea armonioasa a adolescentilor. De aceea, parintii au un rol esential in aceasta etapa. Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa treci ca parinte mai usor prin acest proces.


Aminteste-ti ca este o etapa normala de dezvoltare a copilului tau, nu o sfidare personala. Critica din partea adolescentilor si respingerea valorilor sau normelor adoptate de parinti pot fi privite ca un afront personal, insa sunt doar o parte naturala a desprinderii copilului de familie.


Exerseaza acceptarea de sine si acceptarea celor din jur. Exista o multime de cai prin care oamenii pot fi fericiti, nu este nevoie ca adolescentii sa urmeze o singura cale, cea pe care parintii o considera cea mai buna.


Aminteste-ti ca rolul tau de parinte este sa cresti un copil capabil sa fie independent. Este esential sa nu privesti relatia dintre tine si copil ca principala sursa de sprijin sau implinire emotionala. Relatia parinte-copil este desigur importanta, dar pentru echilibrul fiecaruia dintre voi, este nevoie sa ai si alte relatii, cu alti adulti, care iti implinesc nevoile emotionale.

Lipsa individuatiei – efectele pe termen lung

Cand adolescentii nu trec prin procesul de individuatie, efectele pe termen lung sunt negative:

  • stima de sine si incredere in sine scazute
  • confuzie si dificultati in luarea deciziilor
  • probleme in relatiile interpersonale, cu un risc crescut de alegere si tolerare a relatiilor abuzive
  • motivatie scazuta si, implicit, probleme legate de disciplina si autocontrol
  • satisfactie scazuta fata de propria viata
  • probleme emotionale precum depresia si anxietatea


Deseori, parintii au dificultati in a accepta individuatia copiilor, pentru ca propriul lor proces de individuatie a fost marcat de conflicte sau blocaje. Daca esti parinte de adolescent, este un moment potrivit sa te gandesti la propria ta adolescenta, la felul in care ai reusit sa te desprinzi emotional si cognitiv de familie si la cum poti continua acest proces la maturitate.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe