Increderea in sine in primii trei ani de viata
Ai putea crede ca in primii trei ani de viata, copiii sunt prea mici pentru a te gandi la concepte precum increderea in sine sau imagine de sine. Insa bazele pentru acestea se pun incepand cu aceasta perioada, asa ca este important sa stii care sunt cateva dintre sursele increderii in sine a copiilor.
Relatia cu parintii
Imaginea de sine a copilului se construieste in functie de reactiile parintilor la comportamentul acestuia si in functie de iubirea pe care o primeste. De aceea, pentru a incuraja increderea in sine a copilului tau, inca din primii ani de viata, este bine sa: ii fii aproape in momentele dificile (cand plange, cand este speriat sau furios), sa faci diferenta dintre comportamentul lui si persoana lui („Nu este voie sa lovim alti copii.” versus: „Esti un copil rau!”), sa dai dovada de rabdare cand invata lucruri noi si sa nu ai asteptari exagerate de la el.
Temperamentul
Cand vine vorba de increderea in sine si nivelul de fericire, temperamentul joaca un rol important, pe care multi parinti il ignora. Studiile arata insa ca bebelusii care plang foarte mult si foarte usor, dand dovada de un temperament anxios, au foarte multe sanse sa pastreze acest temperament si in copilarie si adolescenta. Anxietatea ridicata si tendinta de a avea emotii negative (tristete, teama, frustrare) sau oscilante (cu treceri bruste de la o stare emotionala la cealalta) afecteaza in mod direct si indirect increderea in sine. Temperamenutul poate fi modelat insa, in functie de interactiunile cu mediul, iar reactiile parintilor sunt factori importanti in acest sens. Asadar, daca ai un copil cu un temperament intens sau dificil, este important sa il ajuti sa se calmeze in momentele de intensitate emotionala (nu sa il certi sau sa ii ignori starea), sa iti pastrezi la randul tau calmul si sa il pregatesti pentru situatiile noi sau care il pot speria.
Competentele
Competentele sunt o alta sursa importanta a increderii in sine. In primii trei ani de viata, este important sa incurajezi incercarile copilului tau de a fi autonom (sa manance singur, sa se imbrace singur etc.), pe cat este posibil. Copiii au nevoie si sa simta bucuria reusitei, asa ca da-i ocazia sa invete lucruri noi, potrivite varstei sale si bucura-te impreuna cu el cand reuseste. In cazul esecurilor, incurajeaza-l sa mai incerce o data si ghideaza-l catre o abordare mai eficienta (de exemplu, pentru a construi un turn din cuburi, este bine ca baza sa fie mai mare decat varful).
Alegerile si autonomia
Multi copiii la aceasta varsta au deja preferinte puternice pentru culori, haine sau gusturi. Increderea in sine se construieste si atunci cand aceste preferinte sunt respectate de catre parinti. Cei mici invata ca ceea ce vor ei conteaza si ca au puterea sa decida, doua aspecte esentiale ale increderii in sine. Cei mici fac alegeri si atunci cand se joaca, de aceea este important ca joaca sa fie condusa de copil, chiar si atunci cand participa si parintele.
Acceptarea copilului tau asa cum este si curiozitatea de a-l cunoaste
Copilul tau va avea o multime de calitati pe care le vei aprecia, dar si calitati care te vor pune in dificultate. Incercarea de a controla intregul comportament al copilului tau sau respingerea lui, atunci cand nu corespunde asteptarilor tale, ii pot afecta increderea in sine. Accepta-l pe copil asa cum este el, invata sa il observi si sa te lasi surprins de ideile si actiunile lui si fii curios sa il cunosti. Acest lucru nu inseamna sa nu te implici in educatia lui ori sa nu intervii cand comportamentele lui sunt inadecvate, ci inseamna ca ii oferi copilului tau siguranta ca este iubit neconditionat. Iar iubirea ta neconditionata va pune bazele increderii sale in el insusi si acceptarii de sine.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: