Greselile frecvente ale tatilor in relatia cu fiicele lor
Tatii joaca un rol deosebit de important in viata baietilor, insa deopotriva de important si in viata fetelor. O relatie pozitiva tata-fiica poate avea un impact extrem de puternic asupra fetei, ajutand-o sa se dezvolte intr-o femeie puternica si increzatoare. Influenta tatalui in viata fetei ii contureaza acesteia stima de sine, imaginea de sine, increderea in propria persoana si parerea pe care si-o formeaza despre barbati. Modul in care tatal se comporta cu fiica sa, o va ajuta sa isi aleaga perspectiva din care va privi viata. Totusi, in relatia tata-fiica exista o serie de greseli comune pe care tatii le comit, constient si de cele mai multe ori, inconstient.
Citeste si:
Greselile frecvente ale tatilor in relatia cu fiii lor
Cum pot tatii sa creasca fiice puternice
Absenta sau prezenta limitata in viata fiicei lor. Implicarea limitata a tatilor apare mai ales cand tatii au convingerea ca „nu stiu cum sa creasca o fata”, asa ca o lasa pe mama sa aiba un rol predominant. Nu exista un mod anume de a creste o fata – este important doar ca aceasta sa petreaca timp alaturi de tatal ei. Indiferent daca e vorba de dimineti in care iau micul dejun impreuna, de iesiri cu bicicleta, la o inghetata, mici discutii inainte de culcare sau implicarea fiicei in activitatile de bricolaj, timpul petrecut alaturi de tata va fi esential pentru dezvoltarea emotionala a fiicei tale. Lipsa tatalui in activitatile zilnice sau neimplicarea lui, vor avea ca rezultat o racire a relatiei tata-fiica, cu efecte pe termen lung.
Lipsa disponibilitatii emotionale. Discutiile despre emotii si sentimente nu sunt punctul forte al multor tati. Cu toate acestea, fiicele au de castigat daca isi pot exprima starile emotionale in relatia cu tatii lor, pentru ca pot sa observe o perspectiva diferita asupra acestora. In plus, disponibilitatea emotionala a tatilor garanteaza apropierea emotionala de fiicele lor.
Dezinteresul fata de parerea fiicei sau invalidarea opiniilor acesteia. Un nivel ridicat de autoritate, teama ca vor pierde respectul copiilor lor sau pur si simplu o lipsa de apreciere a calitatilor fiicelor lor pot sta la baza acestei greseli frecvente a tatilor. Pe termen lung insa, fiicele ale caror idei sau opinii sunt respinse de catre tati se vor indeparta de acestia, iar in alte contexte sociale vor tinde fie sa nu isi exprime ideile, fie sa le sustina cu agresivitate excesiva.
Indepartarea fizica de fiica pe masura ce aceasta creste. Faptul ca fetele cresc si se dezvolta, ii determina pe tati sa reduca drastic imbratisarile si pupicii. Tatii pot pastra apropierea fizica fata de fiicele lor daca sunt atenti la nevoile si granitele interpersonale ale acestora. Desigur ca multe gesturi de afectiune sau de joaca fizica preferate de fiica ta in primii ani de viata nu vor mai fi acceptabile in adolescenta, dar acest lucru nu inseamna ca nu mai are nevoie de imbratisarile tale cand este trista sau fericita, cand isi ia la revedere sau cand te intampina acasa dupa o absenta mai lunga.
Atitudini extreme cand vine vorba de relatiile romantice ale fiicei. Unii tati tind sa fie extrem de exigenti si rigizi cand vine vorba de relatiile romantice din adolescenta, controland si implicandu-se excesiv in relatiile sociale ale fiicei lor, altii tind sa evite cu totul subiectul si sa evite discutii inconfortabile, lasand-o pe mama sa abordeze acest aspect.
Lipsa aprecierii pentru frumusetea fizica. Multi tati evita sa faca complimente fiicelor lor pe masura ce acestea cresc, pentru a evita sa le incurajeze vanitatea. O tunsoare noua, o tinuta noua sau o alegere vestimentara pe care o apreciezi cu adevarat sunt insa ocazii de a-i consolida increderea in ea insasi.
Prejudecati si discriminare subtila de gen. Din pacate, fara sa ne dam seama, putem cadea in capcana discriminarii de gen in relatia cu propriile noastre fiice. Atat timp cat nu constientizam influenta sociala asupra propriului nostru comportament, nu ne vom da seama cand si daca gresim in acest sens. Glumele despre rolul unei femei in familie, despre sarcinile casnice care revin doar femeilor sau avertizarile privind siguranta fizica a femeilor nu fac decat sa contribuie la discriminare si inegalitatea de gen.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: