characters characters

Generatia Y - copiii digitali

Propus de: Echipa Intuitext   |   28 aprilie 2009    |   10157 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescenta la laptop
Cum au evoluat generatiile
, o data cu tehnologia
Oare cand imaginile si animatiile au devenit atat de importante in viata noastra? De ce noi cand eram in scoala puteam invata cu manuale fara imagini colorate si fara exemple si jocuri la fiecare pas, iar copiii nostri refuza sa faca acest lucru? Un prim raspuns ar fi ca mintea umana evolueaza cu fiecare generatie si, urmand regula, copiii isi depasesc parintii. Sa ne gandim insa la ultimele trei generatii identificate de cercetatori.

Persoanele care acum au varsta intre 45 si 60, numiti si Baby Boomers, erau obisnuiti cu datele si informatiile tehnice, copiii Baby Boomers citeau dupa manuale pline de informatii teoretice si ascultau indicatiile profesorului. Erau obisnuiti sa fie disciplinati si erau influentati de parinti in alegerile legate de scoala si prieteni. Adultii care acum au intre 30 si 45 de ani fac parte din generatia X. Spre deosebire de cei din Occident, la noi generatia X a crescut in timpul perioadei socialiste, cu acces la televizor doar doua ore pe zi. Cu toate acestea, fata de generatia anterioara imaginile si demonstratiile apar mai des in lectie, la fel si discutiile cu profesorii si colegii. Cei nascuti dupa anul 1980 la noi in tara fac parte din generatia Y sau din Era Internetului, unde intalnirile cu prietenii nu mai au loc in fata blocului, ci in comunitati virtuale cum sunt facebook, myspace, hi5 sau pe chat.


Cercetatorul Mark Prensky ii numeste pe copiii care au crescut inconjurati de televizor, calculator, Internet si telefonul mobil – generatie digitala. Daca in occident, generatia digitala a aparut odata cu primele jocuri pe calculator, la noi in tara, digitali sunt copii nascuti dupa anul 1990. Astazi Internetul uneste aceste generatii printr-un singur click, oameni de pe continente diferite pot comunica exact ca si cum s-ar afla in aceeasi incapere.


Copiii generatiei de azi cresc expusi la o imensitate de mesaje si stimuli fara a fi deranjati in vreun fel de acest lucru. Daca noua ne-ar fi greu ca in timp ce citim, sa ascultam muzica si sa discutam cu prietenii pe chat, copiii zilelor noastre fac acest lucru in mod natural. Sunt atrasi sa faca mai multe activitati in acelasi timp si reusesc sa isi distribuie atentia atata timp cat au un interes. Astfel, cresc inconjurati de imagini, filme, muzica, animatii si devin atrasi din ce in ce mai mult de acestea, iar mintea lor cauta informatii asemanatoare celor cu care sunt deja obisnuiti.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/45688888@N08/5868477998

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe