Frica de straini la prescolari
Frica fata de straini apare atunci cand de copil se apropie o persoana pe care nu o cunoaste si de care se simte speriat sau intimidat. Ea poate sa apara chiar si atunci cand copilul se afla alaturi de un parinte sau de un adult in care are incredere si poate fi observata mai usor decat anxietatea de separare.
Semne ale fricii fata de straini
- In preajma persoanei straine tace brusc si se uita la ea cu frica
- Poate deveni foarte emotiv, incepe sa planga si devine nervos si agitat
- In unele cazuri, copiii se ascund in spatele parintelui cu care se afla, cer sa fie luati in brate pentru a se simti protejati si isi ascund fata de persoana straina
Aparitia fricii fata de straini
Acest tip de teama nu apare dintr-o data, ci gradual. Ea se construieste in timp, e un rezultat al stadiilor de dezvoltare, al temperamentului copilului si a experientelor sale de viata.
- la 4 luni: preferinta pentru adultul de referinta sau parinte si evitarea persoanelor straine
- la 7-8 luni: apare mai frecvent iritarea si frustrarea in preajma persoanelor necunoscute mai ales ca acum devine constient de mediul din jur
- la 1 an: apare preocuparea ridicata fata de persoanele straine si deseori copilul cauta refugiu in bratele parintilor
Solutii pentru frica fata de straini
- In primul rand e important sa intelegi ca aceasta temere face parte din traseul normal de dezvoltare al copilului. Nu este o problema care trebuie tratata neaparat, dar poti incerca unele strategii pentru a reduce din efectele acesteia asupra copilului.
- Cere adultilor pe care copilul tau nu ii cunoaste sa se apropie incet de copil, fara sa-l bruscheze sau sa il atinga, daca cel mic este precaut de obicei in fata strainilor.
- Tine copilul de mana sau in brate atunci cand va intalniti cu persoane straine lui si fa prezentarile.
- Incearca inca de la cele mai mici varste sa il familiarizezi pe copil cu multe persoane.
- Ai rabdare in acest process pentru ca a interactiona cu alte persoane inseamna a avea un set de abilitati sociale care se dezvolta in timp si prin exersare.
- Evita sa iti etichetezi copilul sau sa il certi pentru ca nu s-a comportat asa cum ti-ai fi dorit in preajma persoanelor pe care nu le cunoaste.
Unii copii manifesta si simptome ale anxietatii intense fata de straini. Aceasta este o stare mult mai intensa si include urmatoarele comportamente:
- Copilul se ascunde in casa atunci cand cineva strain vine in vizita si refuza sa iasa
- Ingrijorare si spaima pe fata copilului
- Suparare extrema in prezenta strainului
- Tipete si comportamente de impingere si refuz al strainului daca acesta il atinge sau vrea sa il ia in brate
Daca pe masura ce trece timpul, comportamentul si starile emotionale ale copilului tau nu se imbunatatesc in preajma strainilor, psihologii recomanda sa cauti ajutor de specialitate.
Copilul tau a manifestat anxietate fata de straini?
*Sursa foto: David Castillo Dominici , FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
Comentează: