Cum poti dezvolta simtul umorului la copilul tau?
"Nu mai face pe clovnul, esti plictisitor
Nu te mai stramba, o sa ramai asa!
Nu mai face galagie, ne spargi timpanele!"
Iti oferim cateva sugestii pe care le poti pune in aplicare pentru a-l face pe copil sa zambeasca mai des:
- Observa toate aspectele mai putin placute ale vietii de zi cu zi si incearca sa faci haz de necaz. Spre exemplu, atunci cand se impiedica si urmeaza o cazatura fara urmari prea grave, zambiti-i usor si nu-i fa observatie pentru a nu-l nelinisti. In acest fel, prin imitare va prelua aceasta atitudine si o va transfera si in alte contexte.
- Scoateti in evidenta partea pozitiva a situatiilor: chiar daca nu este intotdeauna imediat vizibila, incearca sa o gasesti.
- Tachineaza-l cu blandete ca sa isi piarda incet temerile si nesiguranta si lasa-l sa te tachineze si el.
- Incearca sa te amuzi atunci cand ai gresit ceva; a rade de tine insuti sta la baza umorului.
- Nu ezita sa va „prostiti" impreuna, sa va jucati de-a monstrul, piratii sau ratustele.
- Poti sa razi impreuna cu copilul tau, chiar daca nu stii motivul pentru care el rade, este suficient sa-l stie el. Sunt excelent dotati pentru a se bucura de viata. Rasul este cea mai buna terapie si cel mai bun obicei familial.
- Fii chiar tu un model pentru el. Fa glume, amuzati-va impreuna, relateaza-i povestiri amuzante din copilaria ta, faceti haz de micile stangacii .
- Incurajeaza-i umorul, chiar daca gluma pe care o spune nu este atat de amuzanta. Incurajeaza-i orice incercare de a fi amuzant si lauda-l ori de cate ori reuseste.
- Spune-i ca si copiii pot sa faca glume, la fel ca si adultii.
- Creeaza-i un mediu adecvat: cumpara-i carti cu povesti, ghicitori si imagini amuzante, benzi desenate, CD-uri cu filme de comedie etc.
In concluzie, nu subestima importanta umorului in viata copilului tau. Un simt al umorului dezvoltat il va ajuta sa faca fata mai usor provocarilor, sa abordeze cu calm situatiile dificile si, implicit, sa aiba succes.
Cat de frecvent glumesti si razi impreuna cu copiii tai? Aveti povesti amuzante de care va amintiti cu drag? Cat de important este umorul in familia voastra? Asteptam cu drag comentariile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Simtul umorului, o superputere a parintilor
Rasul ne face sa ne simtim bine, ne distrage atentia de la problemele noastre si ne ajuta sa vedem lucrurile intr-o perspectiva mai luminoasa.
-
Umorul in perioada de izolare. De ce e important sa nu uitam sa radem
Pentru multi dintre noi, nu este usor sa gasim motive de ras sau gluma in aceasta perioada. Dar studiile (si experienta personala a fiecaruia dintre noi) arata in mod incontestabil beneficiile umorului in perioadele dificile sau stresante.
-
Activitati distractive pentru intreaga familie in perioada de izolare
Cum aduci veselia si rasul in familie in perioada petrecuta in casa? Iata cateva idei de la care poti incepe.
Adauga tu primul comentariu: