characters characters

Cum iti dai seama cand copilul tau este epuizat

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iulie 2011    |   5701 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copil obosit
Programul copiilor devine din ce in ce mai incarcat. In afara de scoala si de temele pentru acasa, care ocupa foarte mult timp pentru majoritatea dintre ei, in programul copiilor intra si cursuri extrascolare, hobby-uri, timpul petrecut la calculator sau in oras, cu prietenii. In acest context, este normal ca uneori copilul tau sa fie obosit, lipsit de energie sau indispus. Cum iti dai insa seama daca este doar o oboseala temporara sau copilul tau este intr-adevar epuizat?

 

Care sunt semnele epuizarii fizice si psihice la copii

Specialistii vorbesc de fenomenul de „burnout” sau de epuizare fizica si psihica, fenomen care afecteaza persoane de diferite varste, atunci cand acestea se supun unui efort constant si intens pe o perioada mai lunga de timp, fara perioade suficiente de refacere si odihna.
Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa iti dai seama daca fiul sau fiica ta sunt afectati de acest fenomen.

1. A devenit mai irascibil si mai agresiv in relatie cu cei din jur? Daca ati inceput sa va certati des, mai ales pe tema scolii sau a temelor pentru acasa, desi pana acum acest lucru nu se intampla, este bine sa acorzi mai multa atentie problemei.

2. Cand merge la scoala, este la fel de entuziasmat ca inainte? Simti ca s-a schimbat ceva din acest punct de vedere? Fa o comparatie intre starea lui de spirit de acum si cea de semestrul trecut, de exemplu. Identifica elementele diferite si incearca sa iti dai seama cat de diferite sunt starile lui. De exemplu, inainte se trezea dimineata inainte ca alarma ceasului sa sune,  se pregatea in timp util pentru scoala in timp ce acum are nevoie sa-si puna trei alarme pentru a fi sigur ca se trezeste la timp, se misca mai greu prin casa si are tendinta de a intarzia la scoala.

3. Se enerveaza atunci cand aude ca prietenii sau colegii de clasa si-au terminat deja temele? Pare satul de toti colegii care reusesc sa invete sau sa termine mai repede decat el diverse proiecte? Copilul epuizat devine si mai stresat atunci cand aude ca alti colegi se descurca mai bine si mai usor sau cand il intrebi cum merge proiectul la care lucreaza. Oboseala ne face mai sensibili la comparatiile cu cei din jur sau la verificarea progresului. Daca observi ca nu reuseste sa respecte termenele limita in timp ce alti colegi fac acest lucru cu usurinta, este bine sa afli de ce.

4. Notele de la scoala incep sa scada? Este posibil ca notele sa scada doar la unele materii sau sa oscileze in mod inexplicabil la aceeasi materie: azi a luat un 10 la matematica, iar la lucrarea de control de saptamana viitoare, ia un 5.

5. Profesorii se plang de performantele copilului, insa el pare sa nu fie interesat? Lipsa de motivatie este de obicei cauza principala. Afla ce l-a dezamagit si cum poti sa inlocuiesti ceea ce a pierdut. Cu ce altceva ar deveni copilul tau motivat sa isi reia obiceiul invatatului?

6. Desi depune mult efort pentru proiectele pe care le realizeaza, notele sunt scazute?  Atunci cand sunt afectati de epuizare, scade capacitatea de concentrare a atentiei si creativitatea copiilor. De aceea, copiii obtin rezultate mai scazute decat de obicei, desi au depus un efort considerabil pentru ele.

7. Petrece prea mult timp facand ceva care-i place? Unii copii devin atat de absorbiti de un hobby pe care il au incat, chiar daca tu crezi ca doarme, el poate sa ramana ore bune in timpul noptii, facand ceea ce ii place.

8. Isi amana temele la materiile care nu ii plac, iar numarul materiilor ”plictisitoare” sau ”neinteresante” este din ce in ce mai mare? Oboseala ii determina pe copii sa nu mai gaseasca nimic interesant in materiile la care au de invatat, pentru simplul motiv ca efortul de a invata este prea mare pentru ei. Asadar, atunci cand copilul este epuizat, este posibil ca materiile care ii placeau sa i se para acum plictisitoare sau inutile.

9. De ceva vreme il auzi plangandu-se de dureri de cap, dureri de stomac? Observi ca nu mai are pofta de mancare? Poate nici nu mai doarme asa cum dormea? Se trezeste de mai multe ori pe noapte ori doarme foarte multe ore si tot spune ca este obosit? Pofta de mancare si somnul sunt afectate atunci cand se instaleaza oboseala cronica, crescand excesiv sau scazand.

10. A devenit cinic in privinta profesorilor de la clasa, colegilor sau chiar cu el insusi? Cinismul reprezinta uneori o modalitate de a face fata cerintelor care par prea mari pentru resursele copilului si de a-si exprima frustrarile (prea putin timp liber, prea multe sarcini care nu ii fac placere). Asadar, daca adopta o atitudine ironica fata de ceilalti, este bine sa afli ce sta la baza acestei schimbari.


Daca banuiesti ca epuizarea este de vina pentru problemele copilului tau, incearca sa vorbesti cu el despre acest lucru si sa identifici cauzele epuizarii. Aparitia acesteia poate fi favorizata de mai multi factori, aceiasi care ii afecteaza si pe adulti.

Factorii care favorizeaza aparitia epuizarii fizice si psihice

  • Programul prea incarcat
  • Implicarea in activitati care nu ii fac placere
  • Incercarea de a atinge asteptari nerealist de inalte ale celor din jur
  • Imposibilitatea de a schimba o situatie care este importanta pentru copil
  • Incercarea de a rezolva probleme fara a dispune de resursele necesare
  • Stilul de viata nesanatos (alimentatie nesanatoasa, odihna insuficienta, sedentarism sau, dimpotriva, efort fizic exagerat)


Este posibil sa fiti nevoiti sa modificati programul sau zilnic, sa decideti impreuna la care activitati renunta, sa isi schimbe stilul de viata (alimentatia, odihna, practicarea unui sport) sau sa apelati la ajutor specializat.


Copilul tau cum face fata oboselii si programului incarcat?


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    21.07.2011 - 10:49
    E normal sa ne dorim progres rapid si atingerea unor obiective, dar cu ce costuri?Acesta intrebare este bine sa fie formulata de catre toti parintii care asteapta foarte mult de la copiii lor si le cer sa realizeze in permanenta activitati solicitante.De regula cand un copil a realizat o performanta, se grabesc sa formuleze alte pretentii, fara a-i da copilului ocazia sa se bucure de reusita.Daca solicitam unui copil ca, dupa orele de curs, pe langa teme pe care le are spre rezolvare, sa mai participe la orele de meditatii, concursuri sportive ... si nu avem in vedere dozarea efortului,vom ajunge la concluzia ca resursele energetice sunt si ele limitate!O stare de supraincarcare ,tensionare, dezadaptare a organismului va avea ca raspuns final scaderea performantei individului.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe