characters characters

Adolescentii si deciziile iresponsabile

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 martie 2011    |   7110 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

adolescentii si deciziile iresponsabileCiteste urmatoarea povestioara: ”Ionut, fiul meu, este elev in clasa a IX-a. Vinerea are programul la scoala de la ora 8.00 si pana la 13.00. Mi s-a intamplat de cateva saptamani sa ma intalnesc cu diferite persoane care mi-au spus ca l-au vazut pe Ionut in oras, vinerea, la ora 11. Intr-una din zile, l-am intrebat daca fuge de la scoala si, la avertismentul meu ca voi merge sa vad absentele din catalog, mi-a repetat ca sigur a fost confundat. El este la scoala pana la ora 13.00. Intr-una din zile am sunat-o pe diriginta. Mi-a spus ca Ionut e incantat de orele de vioara din fiecare zi de vineri. „- Care ore?, zic eu.””- Cele pentru care il invoiesc de la desen si muzica, orele de la scoala, de la 11 la 12 si de la 12 la 13.” Mi-am dat seama ca adolescentul meu ma minte. A inceput sa ia decizii iresponsabile.”

Probabil cazul de mai sus nu este unul singular. Se intampla deseori ca dirigintii sa sune parintii pentru a-i anunta despre absentele si notele mici pe care copiii le primesc la scoala. S-ar putea sa ai impresia ca stii totul despre copilul tau. Ca este matur si mereu a luat decizii responsabile. Uneori, chiar si cei mai responsabili adolescenti iau decizii care vor avea consecinte neplacute.

Patru motive pentru care adolescentii ajung sa ia decizii iresponsabile

1. Adolescentii iau multe decizii fara a se gandi aproape deloc la consecinte, urmandu-si impulsul sau pornirile emotionale. Acest lucru se datoreaza faptului ca pana la varsta de aproximativ 20 ani, controlul asupra emotiilor nu este complet. Regiunile responsabile de analiza rationala nu sunt complet formate in perioada adolescentei.

2. Adeseori nu cer ajutor atunci cand au de luat o decizie serioasa pentru a dovedi celor din jur ca sunt suficient de maturi pentru a alege singuri.

3. Chiar daca se gandesc la consecintele pe termen lung pentru propria persoana si/sau pentru cei din jur, de multe ori argumentul „Pare interesant sa incerc acest lucru si daca se intampla ceva, nu o sa mai repet experienta.” ii „ajuta” sa ia totusi decizia iresponsabila.

4. „Toata lumea face asta” este inca unul din rationamentele care stau in spatele deciziilor gresite pe care le iau adolescentii.

Cum poti sa il ajuti pe adolescenti sa ia decizii responsabile

1. Vorbeste-i despre comportamentele de risc (consumul de droguri, de alcool, de tutun), ce inseamna adoptarea lor si care sunt potentialele consecinte pe care acestea le implica.

2. Este important sa vorbesti cu el despre tipul de persoane care se implica in comportamente de risc. Incearca sa iti dai seama ce parere are despre adolescentii care beau, fumeaza sau se drogheaza, daca i se par „interesanti” sau „ratati”. Ajuta-l sa inteleaga ce sta de fapt in spatele acestor comportamente (probleme emotionale, probleme de familie, lipsa unor repere morale, lipsa increderii in sine etc) si ce ii poate astepta pe acesti copii daca nu se opresc la timp: ratarea profesionala, tulburari psihice de diverse feluri sau chiar delincventa. Adolescentii iau decizia de a urma un comportament de risc in functie de imaginea pe care o au despre persoanele care urmeaza in general aceste comportamente.

3. Pune intrebari pentru a-l ajuta sa ia decizii, in loc de a da indicatii despre cum anume se face sau ar trebui sa procedeze. Atunci cand nu stie ce decizie sa ia, indruma-l prin intrebari catre o analiza completa a situatiei. Ajuta-l sa gaseasca raspusuri la intrebari precum „Care sunt dezavantajele si avantajele fiecarei optiuni? Ce pierd si ce castig procedand intr-un anumit fel?”, „Cum pot verifica daca solutia pe care o aleg este cea potrivita?”, „Cui pot sa ii cer ajutorul in aceasta situatie?” etc.

4. Daca stii ca adolescentul tau este pe cale sa ia o decizie gresita, da-i libertatea sa faca acest lucru, daca stii ca urmarile nu ii vor afecta integritatea fizica sau psihica. Permite-i sa greseasca pentru ca numai asa va invata. Ulterior, subliniaza-i greseala si consecintele ei pentru a-si da seama cat de neplacute sunt deciziile luate fara a realiza o analiza corecta a intregii situatii. De asemenea, este important sa il ajuti sa remedieze situatia si sa reduca urmarile neplacute ale greselii sale.

5. Nu apela la critica, reprosuri sau pedepse exagerate atunci cand adolescentul greseste. Vei reusi sa il indepartezi si sa ii zdruncini increderea in sine. Ajuta-l sa vada unde a gresit, cum ar fi putut evita greseala si ce poate face pentru a o indrepta. Arata-i ca ai incredere in el, ca data viitoare nu va mai repeta aceeasi eroare.

6. Implica-l, atunci cand este cazul, in deciziile pe care le iei. Ii vei da astfel ocazia sa vada cum analizezi o situatie, care sunt factorii pe care ii iei in considerare (avantaje, dezavantaje) si cum alegi solutia cea mai buna. Astfel, vei deveni modelul copilului tau si din acest punct de vedere.

7. Ofera-i posibilitatea de a lua singur decizii in situatii simple de viata, de zi cu zi. Cum isi va cheltui banii de buzunar, cum isi organizeaza timpul liber, ce cursuri extrascolare alege sunt exemple de alegeri care ii vor exersa copilului abilitatea de a lua decizii responsabile.

8. La aceasta varsta, pedepsele nu mai functioneaza asa cum o faceau atunci cand copilul era mai mic. Incearca sa folosesti in primul rand explicatia, exemplul, demonstratia si oferirea de informatii. Doar daca aceste metode nu dau rezultate este de dorit sa apelezi la retragerea unor beneficii pentru a sanctiona anumite comportamente.

Tu cum ai reactiona daca ai fi in situatia parintelui de mai sus? Cum ai proceda daca te-ai confrunta cu un astfel de comportament din partea copilului tau?




Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe