5 gesturi de generozitate pe care le pot face toti copiii
Generozitatea face parte din natura umana, iar gesturile de generozitate, oricat de mici ar fi ele, ne aduc o satisfactie si multumire speciala. Generozitatea se invata prin exemplu personal si prin exercitiu, iar cu cat copiii sunt mai expusi la gesturi de generozitate, cu atat aceasta va deveni o valoare personala dupa care se vor ghida in viata.
Citeste si:
Darul impartelii – generozitatea la copii
Generozitate si moralitate. Cum crestem copii cu astfel de valori
Despre generozitate in copilarie
Generozitatea, alaturi de toace celelalte valori morale, se invata in copilarie, iar modelul oferit de parinti este esential. Desigur, temperamentul si nivelul de sensibilitate al copiilor sunt de asemenea factori importanti cand vine vorba de comportamentele morale, unii copii avand un nivel ridicat de empatie care ii face sa fie atenti la cei din jur fara sa aiba nevoie de foarte multa incurajare. Indiferent de tendintele naturale ale fiecarui copil, generozitatea poate fi incurajata la scoala, la locul de joaca sau in familie.
La scoala, generozitatea poate insemna a tine usa deschisa pentru a permite unui alt coleg sa treaca, a lasa pe altcineva sa treaca in fata la joaca, a ajuta un coleg cu temele care a fost bolnav, a strange de pe jos ambalajele chiar daca altcineva le-a aruncat, a da unui coleg un creion daca acesta si-a uitat penarul acasa, a spune cuiva o gluma daca acesta pare suparat etc.
La locul de joaca, generozitatea inseamna a imparti cu ceilalti copii jucariile sau echipamentele de joaca, a sari in ajutor cand cineva s-a ranit, a include in joaca toti copiii prezenti, a lua apararea unui copil hartuit etc..
In comunitate, generozitatea inseamna a face voluntariat, a dona haine, carti sau alte obiecte persoanelor care au nevoie sau a contribui la curatenia si protejarea spatiilor verzi.
In familie, generozitatea se traduce mai ales in timpul si ajutorul oferit parintilor sau fratilor: ajutorul la sarcinile casnice, surprizele placute pentru cei dragi, ingrijirea animalului de companie, impartirea jucariilor cu fratii sau surorile etc..
5 gesturi de generozitate pe care le pot face toti copiii
Iata 5 gesturi de generozitate pe care orice copil le poate face indiferent de varsta sa:
Donatiile
Ajuta-l pe copil sa doneze hainele, cartile sau jucariile pe care nu le mai foloseste si pe care s-ar bucura sa le ofere altor copii. Este important ca acestea sa fie inca in stare bune, iar renuntarea la ele sa nu trezeasca tristete sau furie copilului. Vorbeste cu copilul tau despre cum crede ca se vor bucura alti copii de aceste obiecte si ce a apreciat el insusi cel mai mult la acestea.
Voluntariatul
De la varste mici, copiii pot participa alaturi de parinti la actiuni de voluntariat diverse, dedicate protejarii naturii, persoanelor vulnerabile sau comunitatii. Chiar daca la varste mici copiii nu vor contribui in mod semnificativ la activitati, in timp vor invata sa priveasca voluntariatul ca pe o parte normala a vietii si ca pe o modalitate naturala de a exprima generozitatea.
Gesturile mici de amabilitate
A tine usa deschisa pentru o persoana cu multe bagaje, a imparti o gustare cu un copil sau a ajuta la teme un coleg sunt gesturi zilnice de generozitate care nu doar ca il ajuta pe copil sa aiba relatii sociale mai armonioase, dar ii ofera si un sentiment de putere personala.
Ajutorul la treburile casnice
Sarcinile casnice pot deveni cu usurinta o sursa de frustrare pentru copii, daca sunt privite ca o responsabilitate impusa de parinti. Cand sunt privite insa ca o modalitate de a ajuta parintii si de a contribui la binele intregii familii, putem forma o atitudine mai pozitiva fata de ele.
Complimentele
Generozitatea in relatiile cu cei din jur inseamna si a le arata ca ii apreciem sau admiram. Incurajeaza-l pe copil sa observe calitatile pozitive ale celor cu care interactioneaza si sa isi exprime in mod sincer aprecierea fata de acestea.
Este bine de retinut ca generozitatea nu se invata fortand copilul sa ofere celor din jur ceea ce nu vrea sa ofere, ci incurajandu-i empatia, oferindu-i afectiune in mod neconditionat si oferindu-i exemple de comportamente pozitive. Aratandu-le copiilor ca generozitatea este o alegere pe care o facem noi insine, ii incurajam sa adopte acelasi comportament.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
Adauga tu primul comentariu: