characters characters

De ce este bine sa-l duci pe copil la gradinita la varsta de 3 ani

Propus de: Rodica Alexandru   |   02 martie 2010    |   8452 vizualizări

Varsta: 2 - 3 ani.

Parintii trebuie sa fie convinsi ca este bine sa faca primul pas in scolarizarea copilului, inscriind copilul la gradinita la varsta de 3 ani. Gradinita ii invata pe cei mici sa relationeze, sa aiba un program ordonat, sa respecte niste reguli, ajutandu-i astfel sa faca fata scolii de mai tarziu. In lipsa acestor rutine ei devin hiperactivi si parintii se plang ca sunt obraznici si nu mai fac fata capriciilor acestora. Parintii ar trebui sa mai stie ca un rol important in dezvoltarea cognitiva a copilului il are relatia cu copiii de aceeasi varsta; ei invata unii de la altii mai usor decat de la adulti. Cu cat este dus mai tarziu in colectivitate, cu atat se va obisnui mai greu, va accepta mai greu schimbarea si nu va invata sa fie independent. 


In prima zi de gradinita copilul nu are un comportament anume. Curiozitatea este mare, noutatile sunt multe si este posibil sa se sperie putin. Din a treia zi majoritatea incep sa planga, sa refuze a mai veni la gradinita deoarece ei simt ca au intrat intr-o rutina. Este bine ca parintii sa nu renunte ci sa ceara ajutorul educatoarelor care au metodele lor de a-i ajuta sa se integreze, sa se adapteze mai usor. Acomodarea dureaza aproximativ o luna.


Oricat ar fi de dificila, aceasta perioada trece, daca respectati cateva recomandari:

  • Nu-l grabi dimineata, nu te enerva si nu-i vorbi apasat;
  • Sugereaza-i sa-si ia de acasa un ,,prieten” drag, o jucarie preferata ;
  • Explica-i atunci cand este calm, dispus sa vorbeasca despre doamna educatoare, despre noii prieteni, ca de fapt merge si el la serviciu asa cum fac toti cei mari;
  • Pastreaza o stransa legatura cu educatoarea pentru a cunoaste multe din metodele folosite de aceasta in munca sa, ca si tot ce fac zilnic. In felul acesta copilul,care este sensibil la comunicarea cu educatoarea, intelege cumva ca poate avea incredere in cei doi factori de sprijin;
  • Lauda-l, de fiecare data, cand face un lucru bun acasa, sau la gradinita, oricat de neisemnat ar parea pentru un adult;
  • Daca vezi insa ca este apatic, lipsit de energie, nu doarme bine si te convingi ca nu este bolnav, consulta un psiholog.
  • Nu renunta la a frecventa gradinita. Este adevarat ca multi se mai imbolnavesc, dar nu este bine sa consideri ca acolo ar fi un ,,focar de infectie”si  sa nu-l mai duci pentru ,,a-l proteja”. Odata cu trecrea timpului, creste si imunitatea organismului.

Am o experinta de peste 30 de ani si pot spune ca nu este adevarat ceea ce se poate citi prin diferite publicatii pentru parinti ca ,,exista copii care nu se adapteaza la gradinita”. In nici un caz! Doar ca perioada de acomodare difera de la un copil la altul, cred insa ca acesta ar constitui un alt subiect de abordat.

 

Rodica Alexandru

Am absolvit Liceul Pedagogic,,Spiru Haret"-Buzau in anul 1978,deci am o vechime in inv. de 31 de ani.Am indragit aceasta meserie din ce in ce mai mult.Odata cu trecerea anilor am devenit mai calma, mai dedicata acestei meserii. Au fost momente dificile in corectarea unui comportament nedorit la un copil sau altul;de fiecare data gaseam rezolvarea in carti de specialitate.Acesta a fost motivul pentru care m-am inscris la inv.la distanta,Facultatea de Psihologie,pe care am absolvit-o vara trecuta.
Pe plan personal sunt o femeie si o mama implinita:am doi copii minunati de 28 si 23 ani, amandoi absolventi ai unor facultati de renume.
Doresc sa calatoresc mai mult,sa cunosc locuri pe care ,pana acum, n-am reusit sa le vad decat pe net. Dar cel mai mult doresc sa fiu sanatoasa,sa pot practica cu usurinta si placere meseria de dascal, mesera de ,,doamna"-asa cum imi spun cei mici.

 

Comentează:
9 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Ana U    02.04.2016 - 08:33
    Am un băiat care nu s-a adaptat la grad i 3 ani!A plâns continuu cu pauze f scurte de timp. La recomandarea educatorilor am continuat sa il duc zilnic. A fost consultat si de consilierul psiholog al scolii si nici o schimbare. Acum am o fetita pe care am inscris-o la grad i la toamnă. Am încercat sa o duc câteva zile de acum sa ia contact cu grad i. În prima zi am stat eu cu ea si a fost ok. A facut activitățile cerute de dan si din când in când se asigura ca sunt pe scăunel. A doua zi am lasat-o si dan a zis ca a plâns. A treia zi nu am reusit sa o mai las. Cum am plecat eu din clasa a iesit si ea pe usa ca ea vrea la mamii. Ar fi stat daca stateam si eu cu ea!imi e teama sa nu patesc ca si cu baiatul. Cum e mai bine sa procedez? In cazul băiatului am gresit ca el a rămas o fire închisă,speriată si nesigură. Poate imi dati un sfat. Fata împlineste in august 3 ani. Am inscris-o la prog de 4 ore.
  • Clara Popescu
    Clara Popescu    25.09.2015 - 11:20
    Alice, cred ca in timp copilul tau va invata ca nu este bine sa ii muste pe ceilalti copii, fie ca merge la gradinita, fie ca nu. Dar ar fi util ca educatoarea sa coopereze cu tine si sa incerce sa ia masuri si ea la gradinita, pentru a-l invata pe copil sa nu reactioneze astfel. In general, ii poti spune copilului care sunt emotiile care il fac sa ii muste pe copii, de ex: "Te-ai enervat pe el pentru ca ti-a luat jucaria si l-ai muscat.", apoi sa ii sugerezi alte modalitati in care ar putea reactiona "Dar cand ne enervam, nu muscam copiii. Uite, poti sa pleci de langa el daca te-a suparat sau poti sa il rogi frumos sa iti dea jucaria inapoi.". Ii poti spune ca daca ii musca pe copii, acestia nu se vor juca cu el si nu va fi deloc distractiv la gradinita.:) Cu rabdare si calm, cred ca e posibil sa il inveti pe copil sa reactioneze mai putin violent.
  • Fără foto
    alice goslan    23.09.2015 - 11:09
    Copilul meu are 3ani si a inceput sa muste copii la gradinita, ce masuri trebue sa iau pentru a renunta la acest "viciu" ? Mi sa spus sa il iau casa ca face probleme si sa revin la anu
  • Utilizator Anonim
    Maria    30.01.2013 - 14:22
    Eu l-am dus la gradinita la 3 ani.
    La inceput a fost ok, a plans vreo 3 zile, dupa care ajungea si uita de noi, direct la doamna; il lua bunica la ora 12.
    S-a imbolnavit de vreo trei ori, deci a stat vreo 10 zile la gradi, apoi l-am operat de polipi si am facut pauza o luna jumate.
    Din ianuarie am inceput din nou, de data asta cu program prelungit, l-am lasat si la somn.
    Primele zile ok, apoi plange acasa, acolo, deja de 2 saptamani.
    Acasa dintr-o data incepe sa planga si cand il iau ca nu se duce la gradi, este si violent, suspina,noaptea adoarme greu, este cumplit si ju stiu ce sa fac.
    Doamna zice ca nu plange mult, dar el nu mai este asa vesel , este abatut, plange din orice......Oare este ok , il traumatizez, este stresat. Cat mai dureaza cosmarul asta?
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    15.09.2010 - 15:34
    Draga Monica,
    Nu trebuie sa te descurajezi, deoarece dupa doar 3 zile este normal ca fetita ta sa aiba aceste reactii intr-un mediu nou, nefamiliar, inconjurata de persoane necunoscute. Are nevoie de un timp mai indelungat de adaptare, avand in vedere si varsta ei micuta. Incurajeaz-o in continuare explicandu-i cat timp va sta acolo, pe ceas, pentru a intelege mai bine. Legat de toaleta, puteti stabili impreuna acasa o modalitate prin care sa semnaleze ca are nevoie la wc. Poate fi un cartonas pe care sa ti-l dea, puteti folosi o jucarie sau o papusa, un sunet. Acelasi lucru il poate apoi folosi la gradinita, ar putea sa-i fie mai usor in relatia cu educatoarea. Poti vorbi cu aceasta ca sa stie despre aceasta modalitate. Este util ca fetita ta sa isi ia cu ea de acasa jucaria sau plusul preferat, care sa ii dea comfort si siguranta atunci cand este stresata. Este foarte important sa fii tu insati optimista, sa ai incredere in fetita ta ca se va descurca si sa ca acordati timp pentru acomodarea cu noua situatie. Mult succes!
  • Utilizator Anonim
    Monica    15.09.2010 - 09:41
    noi am inceput caminul de 3 zile si sincer,e f.f. greu.fetita mea are 2 ani si 8 luni,e harnica,se imbraca singura,mananca frumos de pampers am scapat de mai bine de n an deja dar acum la camin refuza totul.nu vrea sa iasa la toaleta cu doamnele,mai bine face pe ea,nu vrea sa manance si e trista,ma doare sufletul cand o vad asa.a stat pana cum doar cu mine,nici 5 minute nu a fost cu o alta persoana in afara de tata bineinteles,am pregatit-o din timp,i-am povestit,am fost la camin in vizita,totul a inceput bine.dar acum nu stiu cum sa procedez.cum sa-i explic ca trebuie sa se ceara la veceu si sa primeasca ajutorul doamnelor daca ea refuza automat,nu vrea.ajutati-ma cu un sfat va rog frumos!!!
  • gabi72_teo
    gabi72_teo    07.03.2010 - 12:36
    eu am dus-o pe ancutza de la 3ani si 2 luni.ii place si s-a acomodat rapid cu masa si cu somnul.are,totusi,perioade de 3-4 zile cind nu mai vrea si ii respect dorintza.n-as vrea sa devina o corvoada pt ea si,am constatat ca,dupa o absentza,cere singura la camin si i se face dor.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    02.03.2010 - 15:52
    In general, copiii sunt doritori sa se intalneasca si cu alti copii, iar intrarea in gradinita este absolut benefica si binevenita pentru dezvoltarea personalitatii sale. Este foarte important insa cum este pregatit inainte pentru aceasta schimbare majora din viata lui, exact cum ne spune si autoarea articolului. Cauzele neadaptarii copilului la colectivitate trebuie cautate de cele mai multe ori in atitudinea parintelui si nu in cea a copilului.
  • Ciobotaru Laura
    Ciobotaru Laura    02.03.2010 - 10:52
    Eu l-am dus la gradinita la 2 ani si 7 luni si din pacate nu s-a acomodat, cred ca si din cauza faptului ca era cel mai mic din grupa. Vom incerca din nou anul acesta.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Activitate artistico-plastica
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Activitate artistico-plastica
    29 februarie 2012   

    Iata care sunt abilitatile si informatiile pe care trebuie sa le detina copilul tau la finalul grupei mici, in ceea ce priveste activitatea artistico- plastica. Ritmul de formare a acestor abilitati depinde de dezvoltarea fiecarui copil, precum si de tipul activitatilor organizate la gradinita. Asadar, este bine sa privesti aceste informatii intr-un mod orientativ.

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Educatie muzicala
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Educatie muzicala
    28 februarie 2012   

    Copiilor le place in general muzica. Afla ce informatii si abilitati trebuie sa detina un copil la finalul grupi mici, in cadrul domeniului "Educatie muzicala". Priveste aceste informatii intr-un mod orientativ si nu te ingrijora prea tare daca baiatul sau fetita ta inca nu si-au format toate aceste abilitati. In functie de ritmul de dezvoltare si de activitatile organizate la gradinita in grupele urmatoare, copiii recupereaza usor notiunile pe care nu le stapanesc inca.

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Domeniul Om si Societate
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Domeniul Om si Societate
    28 februarie 2012   

    Citeste despre ce trebuie sa stie copilul la finalul grupei mici, in domeniul "Om si societate". In cadrul activitatilor din acest domeniu, copilul invata desrep comportamentele acceptabile in grup, despre familie si prieteni si despre modalitati de interactiune sociala.Copiii invata toate aceste lucruri in propriul ritm, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei constata ca cel mic inca nu si-a format toate abilitatile de mai jos.

Mai multe