Dana Butnaru: “O relatie frumoasa intre mama si copil se cladeste cu multa iubire”
...din campania “Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite…la infinit”
1. Esti mereu cu zambetul pe buze. Cum reusesti? Cum ai invata un copil sa zambeasca mult, sa aiba pofta de viata, sa fie bucuros si cu o stare buna?
Sunt mereu cu zambetul pe buze pentru ca asa este felul meu, nu las sa mi se citeasca pe chip supararile pe care le mai am din cand in cand. Sunt un om optimist. Copilul trebuie sa simta ca este iubit, sa se bucure cand te vede ca ai ajuns acasa. Sa simta ca cea mai buna prietena i-a intrat pe usa.
2. Ce a schimbat in viata ta Rolul de Mama?
Sunt multi ani de cand am devenit mama, nu mai stiu cum era inainte. Glumesc. Mi-am dorit sa devin mama de fetita si visul mi s-a indeplinit. Viata mi s-a schimbat radical. Copilul te schimba, te face sa iti schimbi prioritatile, el devine centrul existentei.
3. In opinia ta, cum se creste frumos un copil? Stim ca nu exista retete, dar cateva sugestii cred ca ar ajuta.
Un copil se creste cu dragoste, rabdare si ingaduinta. Noi trebuie sa ii educam, sa le calauzim pasii, sa le spunem ce credem despre bine si rau dar sa ii lasam sa ia singuri propriile decizii.
4. Ce crezi ca le lipseste, din punct de vedere educational/comportament copiilor de astazi?
Sincer? Majoritatea copiilor nu au cei 7 ani de acasa. Parintii sunt stresati, stau prea multe ore la serviciu, au o gramada de probleme cotidiene si nu au suficient timp sa le acorde copiilor atentia cuvenita. Chiar daca au bunici, bone sau sunt la gradinita copiii vor sa isi simta parintii langa ei. Chiar zilele trecute fiica mea imi spunea ca abia astepta sa ajung acasa, ca imi simtea lipsa chiar daca o avea alaturi pe bunica, o persoana speciala, care i-a facut toate poftele.
5. Sa ne imaginam ca in fata ta e o cutiuta superba pe care scrie: "Revelatiile Danei Butnaru ca mama". Ce idei crezi ca ar trebui sa fie acolo?
Doar intr-o cutiuta nu stiu daca ar avea loc tot ce as pune la pastrat. Pe scurt sunt: emotiile pe care le-am simtit cand mi-am tinut prima oara fetita in brate, incantarea cand am vazut ca face primii pasi, satisfactia simtita cand era in clasa intai si a luat primul premiu cu coronita, mandria care m-a cuprins la festivitatea de absolvire a facultatii si nu in ultimul rand sentimentul zilnic – fericirea, sunt fericita ca am in copilul meu cel mai bun prieten.
5. Nu exista OM perfect si nici mama perfecta. Ce i-ai spune unei femei care trece prin momente mai grele ca mama?
Asa este, nu exista mama perfecta. Nu stiu la ce fel de greutati te referi ca sa pot raspunde exact dar intodeauna o femeie care este mama trebuie sa se gandesca la copil, sa incerce sa biruie greutatile sa isi poata creste puiul.
7. Daca ar fi sa alcatuiesti un top al valorilor esentiale-ghid pentru comportamentul unui copil, care ar fi acestea?
Respect, incredere, asumarea responsabilitatilor (in functie de varsta), libertatea de exprimare, loialitate, sinceritate, cunoastere.
“O relatie frumoasa intre mama si copil se cladeste…”continua tu, te rog, propozitia.
O relatie frumoasa intre mama si copil se cladeste cu multa iubire. Din punctul meu de vedere mai multe cuvinte sunt de prisos.
Dana Butnaru este Project Manager Adevarul Holding si mama Alexandrei. Este un om optimist si cu pofta de viata.
Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite…la infinit este campania pe care SuntParinte.ro v-o propune pentru un inceput de primavara minunat si un 8 martie pe care il meritati cu adevarat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
Adauga tu primul comentariu: