characters characters

Cum il motivezi pe copil sa citeasca?

Propus de: Echipa Intuitext   |   19 noiembrie 2009    |   9780 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Lectura este deosebit de importanta pentru copil deoarece il ajuta sa-si dezvolte vocabularul, sa acumuleze cunostinte, sa-si formeze atitudini si sa se comporte in modalitati diferite, in functie de situatie.

Unul dintre rolurile foarte importante pe care lectura il are este si dezvoltarea creativitatii. Prin citirea legendelor sau a povestilor, copiii intra intr-un alt univers, isi imagineaza o lume noua, cu personaje si intamplari miraculoase. Un rol educativ ridicat il au acele povesti care au la final o morala, dar din fiecare poveste se pot extrage invataminte. Lectura copilului este o activitate de care este bine sa se ocupe in primul rand parintii si mai apoi cadrele didactice. In familie, copilul isi dezvolta placerea pentru lectura. De aceea, este bine ca parintii sa ii obisnuiasca in fiecare seara cu povesti.

Asta inseamna ca inainte de ora de culcare, sa-i citesti celui mic cateva pagini de poveste. Atunci cand alegi cartile, cauta-le pe cele cu multe ilustrate, care au in josul paginii scrisa povestea. In acest fel poti sa-i arati celui mic imaginile si chiar sa-i ceri sa construiasca el sirul intamplarilor. Aceasta metoda se numeste la gradinita „lectura dupa imagine” si are rolul de a-l provoca pe copil sa gandeasca si sa-si imagineze povestea. In mediul scolar, copiii invata nu doar sa citeasca, ci si sa aleaga cele mai potrivite carti.

E bine sa te intereseze preferintele copilului tau pentru a evita alegerile nepotrivite. Interesul tau il poate determina si pe cel mic sa-si dezvolte pasiunea pentru lectura.

Iata cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont daca-ti doresti ca lectura sa fie una din principalele activitati cu care copilul tau isi ocupa timpul liber:

  • Creeaza-ti o biblioteca proprie oferindu-te astfel ca model pentru copilul tau.
  • Daca doresti sa-i cumperi carti, consulta invatatorul, bibliotecarul, logopedul, consilierul, librarul sau ghidurile pentru parinti.
  • Daca vrei sa alegi o carte care sa ii trezeasca interesul pentru lectura, poti incepe de la preocuparile pe care le are copilul tau. De exemplu, daca este fascinat de dinozauri, cumpara-i o carte care sa abordeze acest subiect.
  • Viziteaza in mod frecvent librariile pentru a fi la curent cu noile aparitii.
  • Incearca sa nu-ti impui gustul pentru lectura. Oamenii sunt diferiti si e bine sa respecti alegerile copilului tau. Un lucru important pe care l-ai putea face ar fi sa-i oferi o paleta larga de genuri astfel incat, citind din fiecare, sa-si poata forma o preferinta.
  • Daca nu stii totusi ce carti sa-i cumperi celui mic, consulta-te si cu alti parinti.
  • Incurajeaza-l pe copil sa citeasca si arata-te interesat de ceea ce citeste.
  • Inscrie copilul la o biblioteca, dar nu-l forta sa mearga daca nu vrea. Gaseste alte metode prin care sa-i trezesti interesul pentru lectura.

Care sunt primele carti pe care le-ai cumparat copilului tau? Primele doua. Iti mai aduci aminte? Asteptam cu interes raspunsul tau.

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    tanase Jenica    05.02.2011 - 13:07
    Prima carte pe care a avut-o baietelul meu si pe care a indragit-o pe loc a fost ce aadusa de bunul Mos Craciun TITANIC.In primele faze( ale formarii gustului pentru lectrura )a inceput sa citeasca imaginile, dupa acrea a denvenit din ce in ce mai intesat de informatiile pe care l;e ascundea scrisul , asa ca a venit la mine ca sa ii citesc Cand copilul a spus de la sine" mama, vreau sa citesc aceata carte " , pentru mine a fost un indiciu ca sunetm pe drumul placut si bun al lecturii asa ca am inceput sa ii citesc cu intonatie cateva propozitii. Cartea, finnd insotita de imagini, mi-a fost un sprijin de netagaduit pentru ca imi adaptam vocea dupa cursul imaginilor. In cel mai scurt timp am constatat cu mare bucurie ca Mihut, baietelul din povestea mea a inceput singurel sa citeasca, sa lege silabele in cuvinte , sa le rosteasca cu intonatie si sa inteleaga mesajul.Voia sa citeasca si el asa ca mama lui si tot citind cu voce tare si-a format aceasta abilitate de a citi.Acum facem frecvent concurs de cel mai bun cititor si bineinteles ca mereu este pe primul loc(aprecierea pozitiva este punctul forte daca vrei sa il atragi pe copil spre lectura).
  • dulea claudia-carmen
    dulea claudia-carmen    19.06.2010 - 21:21
    Fiicei mele mai mari, Maria, i-a placut foarte mult o carticica in versuri "Piu-Piu isi cauta mama", era foarte dragut ilustrata si avea un dispozitiv sonor care la apasare facea ca un puisor foarte dulce si placut. Avea atunci un an si jumatate. Au urmat cam pana la doi ani diferite carticele cu animale iar dupa aceea lunga perioada a printeselor. Pe la cinci ani si jumatate au inceput sa-i placa si alte subiecte precum natura, geografia, biologia. E minunat sa descoperi lumea prin ochii copiilor. Acum are 6 ani si 3 luni si ma tot intreaba despre moarte, viata si Dumnezeu.
  • Florescu Alexandra
    Florescu Alexandra    27.11.2009 - 12:28
    Primele povesti nu se uita niciodata, iar alegerile tale, mcm, sunt foarte potrivite, dupa parerea mea. Intr-adevar, momentele petrecute citind povesti copilului tau sunt de neinlocuit. Prima poveste pe care a citit-o fiica mea a fost "Punguta cu doi bani"..i-a placut atat de mult incat apoi o povestea celor care voiau sa o asculte:)
  • JURJ CRISTINA
    JURJ CRISTINA    26.11.2009 - 20:57
    Prima carte a Stefaniei a fost ,,Basme- de C.H.Andersen, Grimm, Perrault si am cumparat-o cand avea 5 luni. Citim in fiecare zi si daca sunt obosita imi ,,citeste,, dupa imagini. Cea de a doua a fost ,,Capra cu trei iezi,,. In fiecare luna cumparam cate o carte si le grijim cu sfintenie.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    26.11.2009 - 14:38
    foarte frumos, vor creste si vor deveni "mari cititori", au inceput bine. felicitari:)
  • Alecsandra Virghileanu
    Alecsandra Virghileanu    25.11.2009 - 11:49
    Prima poveste citita lui Matei a fost Pinochio. Insa nu acest lucru mi se pare spectaculos, ci faptul ca Teo, baietelul meu cel mare, a inceput singur sa-i citeasca lui Matei, dupa imagini, Scufita rosie. Nu pot sa va spun cate poti citi in ochii copiilor tai: bucurie, amuzament, satisfactie...Cand vine seara e o adevarata placere: Teo povesteste, iar Matei tine cartea - asa cum poate - si uneori da pagina fara sa o rupa.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe