Cum il motivezi pe copil sa citeasca?
Lectura este deosebit de importanta pentru copil deoarece il ajuta sa-si dezvolte vocabularul, sa acumuleze cunostinte, sa-si formeze atitudini si sa se comporte in modalitati diferite, in functie de situatie.
Unul dintre rolurile foarte importante pe care lectura il are este si dezvoltarea creativitatii. Prin citirea legendelor sau a povestilor, copiii intra intr-un alt univers, isi imagineaza o lume noua, cu personaje si intamplari miraculoase. Un rol educativ ridicat il au acele povesti care au la final o morala, dar din fiecare poveste se pot extrage invataminte. Lectura copilului este o activitate de care este bine sa se ocupe in primul rand parintii si mai apoi cadrele didactice. In familie, copilul isi dezvolta placerea pentru lectura. De aceea, este bine ca parintii sa ii obisnuiasca in fiecare seara cu povesti.
Asta inseamna ca inainte de ora de culcare, sa-i citesti celui mic cateva pagini de poveste. Atunci cand alegi cartile, cauta-le pe cele cu multe ilustrate, care au in josul paginii scrisa povestea. In acest fel poti sa-i arati celui mic imaginile si chiar sa-i ceri sa construiasca el sirul intamplarilor. Aceasta metoda se numeste la gradinita „lectura dupa imagine” si are rolul de a-l provoca pe copil sa gandeasca si sa-si imagineze povestea. In mediul scolar, copiii invata nu doar sa citeasca, ci si sa aleaga cele mai potrivite carti.
E bine sa te intereseze preferintele copilului tau pentru a evita alegerile nepotrivite. Interesul tau il poate determina si pe cel mic sa-si dezvolte pasiunea pentru lectura.
Iata cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont daca-ti doresti ca lectura sa fie una din principalele activitati cu care copilul tau isi ocupa timpul liber:
- Creeaza-ti o biblioteca proprie oferindu-te astfel ca model pentru copilul tau.
- Daca doresti sa-i cumperi carti, consulta invatatorul, bibliotecarul, logopedul, consilierul, librarul sau ghidurile pentru parinti.
- Daca vrei sa alegi o carte care sa ii trezeasca interesul pentru lectura, poti incepe de la preocuparile pe care le are copilul tau. De exemplu, daca este fascinat de dinozauri, cumpara-i o carte care sa abordeze acest subiect.
- Viziteaza in mod frecvent librariile pentru a fi la curent cu noile aparitii.
- Incearca sa nu-ti impui gustul pentru lectura. Oamenii sunt diferiti si e bine sa respecti alegerile copilului tau. Un lucru important pe care l-ai putea face ar fi sa-i oferi o paleta larga de genuri astfel incat, citind din fiecare, sa-si poata forma o preferinta.
- Daca nu stii totusi ce carti sa-i cumperi celui mic, consulta-te si cu alti parinti.
- Incurajeaza-l pe copil sa citeasca si arata-te interesat de ceea ce citeste.
- Inscrie copilul la o biblioteca, dar nu-l forta sa mearga daca nu vrea. Gaseste alte metode prin care sa-i trezesti interesul pentru lectura.
Care sunt primele carti pe care le-ai cumparat copilului tau? Primele doua. Iti mai aduci aminte? Asteptam cu interes raspunsul tau.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Comentează:6 comentarii