characters characters

Cum il inveti pe preadolescent sa evite cumparaturile spontane

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2013    |   2071 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Sunt frecvente situatiile in care vedem in magazine obiecte care ne atrag atentia si pe care ni le dorim. Copiii cu atat mai mult se gasesc in aceasta situatie, dorindu-si foarte multe lucruri si foarte repede, daca se poate. O lectie importanta legata de managementul banilor este alegerea inteligenta a lucrurilor pe care chleltuim banii. Asadar, nu ezita sa vorbesti copilului despre cum poate evita cumparaturile spontane.

Ce sunt si cum pot fi evitate cumparaturile spontane


•    “Nu era pe lista de cumparaturi, dar imi place acest produs.“

Cumparaturile impulsive/spontane sunt unele dintre cele mai frecvente greseli de gestiune a banilor, nu doar in randul preadolescentilor sau adolescentilor. De aceea, este bine sa evidentiezi caracteristicile acestui comportament. Cumparaturile spontane sunt cele neplanuite, care sunt decise pe loc, in magazinul in care ai intrat pentru a cumpara altceva, de care ai nevoie. Cele mai frecvente cumparaturi spontane sunt dulciurile (asezate convenabil langa casa de marcat) sau, hainele si accesoriile- in randul persoanelor feminine. La baza lor, sta o alegere emotionala si dorinta de a primi o recompensa imediata. De aceea, multe dintre cumparaturile spontane sunt facute de catre sau la insistentele copiilor si adolescentilor.

•    Cum eviti cumparaturile spontane

Propune-i copilului tau sa isi petreaca timpul liber in alte locuri decat mall-ul. Multimea magazinelor si a ofertelor promotionale vor fi tentante si pot duce la cumpararea unor produse care nu erau planuite.

Respecta lista de cumparaturi cu care ai plecat de acasa.

Spune-i sa isi lase timp de gandire inainte de a cumpara ceva. Propune-i urmatoarea  regula: sa astepte sa treaca 10 zile pana cand va cumpara obiectul pe care si-l doreste. Astfel, va avea ocazia sa isi dea seama daca isi doreste cu adevarat obiectul.

•    “De ce cumpar acest produs?”/Cum iei decizia de a cumpara.

Invata-l sa evite sa ia decizia de a cumpara pe loc, imediat dupa ce a vazut un produs. Cel mai bine este sa amane decizia, sa isi rezerve timp de gandire si sa vada mai multe produse inainte de a alege. Inainte de a decide ca vrea sa cumpere un anumit obiect, sfatuieste-l sa se gandeasca la motivul pentru care are nevoie sau isi doreste acest lucru.

Pentru a nu cadea in capcana publicitatii sau a cumparaturilor spontane, o buna strategie este aceasta: inainte de a cumpara un produs, cere-i sa raspunda la intrebarile:
-    Am cu adevarat nevoie de acest produs?
-    Cu ce alte produse l-as putea inlocui?
-    Care sunt celelalte oferte pentru acest tip de produs?
-    Cati bani sunt dispus sa cheltuiesc pentru acest obiect?

Desigur, nu este o tragedie daca din cand in cand decidem sa cumparam un lucru doar pentru ca ne place, chiar daca nu era planuit. Insa, daca aceasta decizie devine un obicei, iar bugetul este destul de restrans, managementul banilor devine greu de realizat. Care este ultimul obiect cumparat spontan?

In Ghidul Banilor gasesti mai multe informatii despre managementul banilor pentru copii, din copilarie pana in adolescenta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe