Cum il inveti despre decizii?
Deciziile pe care le luam stau la baza modului in care decurge viata noastra. Cu totii ne amintim alegerile gresite pe care le-am facut de-a lungul timpului si consecintele pe care le-au avut. Asadar, stim cat de important este sa ii invatam pe copii cum sa ia o decizie in mod rational.
*Fotografia apartine utilizatorului Tufeanu Loredana
Chiar daca un copil inca nu are capacitatea de a rationa si de cele mai multe ori va lua decizii in functie de factorul emotional, este bine sa il inveti pe copil despre cum se iau deciziile si sa il ajuti sa exerseze aceasta abilitate.
7 recomandari pentru a invata un copil sa ia decizii
- De ce vreau sa fac acest lucru?
- Care sunt optiunile mele?
- Care vor fi consecintele fiecarei actiuni?
- Cum ii va afecta pe ceilalti decizia mea?
2. Ajuta-l sa isi dea seama daca a facut sau nu o alegere buna. Evaluarea deciziilor luate este un pas esential pentru a invata sa ia decizii potrivite. Este important sa abordezi aceasta evaluare intr-un mod pozitiv si constructiv. Daca alegerea facuta de copilul tau nu a fost una potrivita, cea mai buna solutie este sa il ajuti sa inteleaga de ce nu a fost o decizie buna, cum ar putea remedia situatia si cum va proceda pe viitor cand va avea de luat o decizie. Pedeapsa, reprosurile sau criticile nu au ca efect decat scaderea increderii copilului in el insusi.
3. Vorbeste-i copilului despre felul in care iei tu deciziile- de la cele mai simple la cele mai importante. Arata-i care sunt factorii pe care ii iei in calcul, cum analizezi fiecare optiune, cu avantajele si dezavantajele ei si care sunt persoanele carora le ceri ajutorul daca ai nevoie de un sfat. Astfel, atunci cand copilul tau va fi nevoit sa ia o decizie singur, va avea un model de „actiune” dupa care sa se poata orienta.
4. O decizie nu trebuie sa fie luata in graba, decat atunci cand situatiile o cer. Copiii si adolescentii nu isi acorda mult timp pentru a lua o decizie, intrucat au tendinta, normala la varsta lor, de a-si urma impulsurile. Chiar daca nu va reusi de fiecare data sa iti urmeze recomandarea, este bine sa accentuezi importanta timpului acordat luarii unei decizii.
5. Permite-i sa faca alegeri si sa ia decizii care nu pot avea consecinte grave. Ce haine va purta maine la scoala? Ce rechizite prefera? Ce cursuri extrascolare urmeaza? Care sunt prietenii pe care ii va invita la ziua lui de nastera? Acestea sunt cateva exemple de situatii in care ii poti acorda copilului libertatea de a decide.
6. Foloseste jocul si povestile pentru a exersa aceasta abilitate. Creeaza situatii de joc in care anumite personaje sunt nevoite sa ia diverse decizii. Atunci cand ii citesti o poveste sau cand iti povesteste despre lecturile sale, discuta cu cel mic despre motivele care au stat la baza deciziilor pe care le-au luat personajele. „Cum altfel ar fi putut proceda?”, „Care au fost consecintele?”, „Cum ar fi procedat copilul tau daca ar fi fost in aceeasi situatie?” sunt doar cateva dintre intrebarile pe care i le poti adresa.
7. Invata-l despre responsabilitatea care insoteste toate deciziile pe care le luam. Asumarea responsabilitatii pentru deciziile luate pare a fi o chestiune a oamenilor „mari”, dar este bine sa incepi cat mai devreme sa il inveti pe copil despre acest lucru. Te vei asigura astfel ca mai tarziu, va deveni un adult de incredere si sigur pe sine.
Copilul tau ce decizii ia? Cum l-ai invatat sa faca acest lucru?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Adauga tu primul comentariu: