characters characters

Cum il ajuti pe copil sa nu fie afectat de stresul colegilor inainte de examen?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 martie 2011    |   3783 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

cum sa nu te lasi influentat de stresul celorlaltiCu siguranta copilul tau a simtit deseori inainte de concurs cum intreg corpul sau reactioneaza la emotiile care il cuprind. Este bine sa il asiguri ca este absolut normal sa aiba emotii in astfel de situatii si ca nu este singurul care trece prin asa ceva. Prezenta celorlalti copii care participa la acelasi concurs ca si copilul tau poate intensifica stresul copilului, acesta preluand cu usurinta starile emotionale ale celor din jur.

 

Cum poate proceda copilul pentru a nu se lasa influentat de stresul celorlalti participanti?

Il poti ajuta vorbindu-i in prima faza despre ce inseamna stresul si cum se manifesta, pentru a-l putea identifica usor.
Stresul se refera la o stare de tensiune pe care o persoana o resimte la nivelul intregului organism atunci cand se afla intr-o situatie nu foarte confortabila. Stresul se manifesta prin mai multe tipuri de reactii.

 

Reactii fizice, la nivelul organismului:
  • tensiune musculara
  • indigestie
  • probleme cu somnul
  • batai ale inimii din ce in ce mai puternice
  • dureri in piept
  • senzatii de uscare a gurii

Reactii psihologice:

  • sentimentul de a te afla sub presiune
  • sentiment de tensiune si incapacitatea de a se relaxa
  • senzatia de a fi uitat totul
  • nervozitate si iritabilitate crescuta
  • incapacitatea de concentrare atunci cand realizezi o anumita sarcina

Ce poate face pentru ca stresul celor din jur sa nu il influenteze?

1.  Recomanda-i sa accepte modificarile care au loc la nivelul intregului organism atunci cand se simte stresat. Un prim pas pentru a trece peste emotii este sa le accepte ca facand parte din el insusi. Explica-i faptul ca a simti frica si ingrijorare, incertitudine cu privire la rezultatele pe care le va obtine este ceva normal.


2.  Invata-l sa utilizeze tehnica respiratiei in 4 timpi. Aceasta presupune sa inspire aer timp de 4 secunde, sa il tina in piept tot atatea secunde, dupa care sa il expire in 4 timpi. Chiar daca la inceput i se va parea destul de greu, dupa putina exersare totul va fi bine si se va simti mai relaxat. Invata-l sa nu se concentreze neaparat pe respectarea timpilor, ci sa isi formeze un automatism din acest mod de respiratie. Il va ajuta si in alte situatii .


3. Recomanda-i sa-si orienteze atentia catre altceva atunci cand simte ca stresul si emotiile negative incep sa il cuprinda. O solutie ar fi sa vorbeasca cu o alta persoana despre ceva care nu are legatura cu situatia de testare ori sa faca o alta activitate care nu are legatura cu examenul care urmeaza sa inceapa.


4. Daca simte ca intreaga atmosfera dinainte de testare este apasatoare (colegii care incep sa se planga pentru ca resimt emotiile), este bine sa se indeparteze de grup. Se poate indrepta spre geam si respira aer curat, poate privi tablourile sau ilustratiile din incapere, se poate gandi la o amintire frumoasa sau pur si simplu  poate exersa tehnica respiratiei expusa mai sus.


5. Este benefic sa caute un coleg sau un cunoscut cu care sa vorbeasca despre alte subiecte decat examenul sau concursul la care urmeaza sa participe. Multi copii aflati in situatia de testare resimt stresul celor din jur si sunt afectati de acesta, asa ca probabil ii va fi usor sa gaseasca pe cineva care vrea la fel de mult ca el sa se indeparteze de atmosfera apasatoare.


6. Invata-l sa evite discutiile despre subiectele care este posibil sa fie date sau sa incerce sa verifice daca isi aminteste ce a invatat. Aceste lucruri nu fac decat sa sporeasca stresul si anxietatea, care ii pot afecta apoi performanta.


7. O data ce concursul a inceput, este bine sa se concentreze asupra foii sale si asupra subiectelor. Recomanda-i sa evite sa verifice daca ceilalti colegi au inceput deja sa scrie, daca sunt inaintea lui sau daca au scris la un anumit subiect mai mult decat el. Daca timpul ii permite, este bine sa foloseasca ciornele pentru a nota punctele principale pe care le va atinge.  


Copilul tau cum reactioneaza inainte de concurs sau examen, cand emotiile celor din jur ating cote maxime? Reuseste sa se detaseze de cei din jur si sa isi pastreze calmul?



Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Silvia    16.06.2011 - 14:38
    Cat de utile ar fi cateva notiuni de psihologie predate in gimnaziu!
    Ca diriginte ii ajuti pe copii dar stiinta predata ar fi atat de utila pentru formarea tanarului.

    Tema este binevenita. O sa-mi sustin elevii(fostii elevi). Multumesc mult!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe