characters characters

Cum dezvolti vointa copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 mai 2012    |   9733 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Cum dezvolti vointa copiluluiA voi nu inseamna sa spui ca vrei, inseamna sa lucrezi”(Andre Maurois)
Poate fi frustrant pentru tine sa vezi ca fiica ta renunta foarte usor la un curs doar pentru ca a devenit mai dificil sau ca fiul tau refuza sa depuna efort in plus pentru o nota mai buna la un examen care ii poate influenta intreaga evolutie viitoare. Pentru ca a renunta sau a nu incerca deloc inseamna de multe ori “calea usoara”, copiii prefera sa o urmeze, iar parintii raman cu intrebarea “Cum sa il fac pe copilul meu sa aiba mai multa vointa?”. In randurile care urmeaza, incercam sa aflam raspunsul impreuna la aceasta intrebare
.

Ce este bine sa stii despre vointa

  • Cercetarile arata ca pentru obtinerea rezultatelor scolare, vointa si autodisciplina sunt mai importante decat coeficientul de inteligenta al copilului.
  • Vointa se poate educa sau exersa si este consolidata de odihna suficienta, de experientele emotionale pozitive si de experientele in care persoana are ocazia de a se afirma.
  • Vointa depinde de nivelul de glucoza din sange.

Cum poti consolida vointa copilului

1. Invata-l sa aplice principiul “inca putin”. S-a plictisit sa mai citeasca? Atunci cand simte ca nu mai are chef si vrea sa inchida cartea, sfatuieste-l sa mai citeasca inca o pagina ori sa lase cartea din mana doar cand temina capitolul respectiv, de exemplu. Acest principiu se poate aplica in orice situatie in care copilul ar prefera sa renunte. Arata-i situatiile in care procedezi si tu astfel si explica-i faptul ca procedand astfel, reusim sa ne depasim “limitele”.

2. A incerca o data si inca o  data nu este ceva gresit. A nu renunta in ciuda esecurilor sau obstacolelor inseamna a fi perseverent. Atunci cand nu reuseste din prima incercare (sau din a doua sau din a treia
), arata-i ca poate incerca pana reuseste, indiferent despre ce activitate este vorba: o problema la matematica, cativa pasi de dans sau un exercitiu nou la pian.

3. Scapa de plictiseala. Tuturor ne este mai usor sa facem lucrurile care ne plac. Asadar, de obicei, asociem efortul de vointa cu acele actiuni care nu ne fac placere. Acesta este si cazul copilului tau. Transformand activitatile care nu ii plac in ceva interesant sau inedit, il poti motiva pe copilul tau sa le realizeze si sa nu le perceapa ca dificile sau solicitante.

4. Apreciaza efortul depus de copil. Multi parinti sunt tentati sa laude calitatile copilului (inteligenta, simtul responsabilitatii etc.), insa aceste aprecieri nu vor consolida vointa copilului. Spunandu-i copilului ca apreciezi efortul depus pentru nota buna la test si nu inteligenta sa, il vei incuraja ca data viitoare sa munceasca la fel de mult pentru un rezultat bun. (“Sunt impresionata de cat ai muncit pentru lucrarea asta de control! Bravo, stiam ca poti reusi!” versus “Esti un copil inteligent, sigur ca ai luat o nota mare!”). De asemenea, este preferabil sa apelezi la recompensele verbale atunci cand copilul tau are un comportament dezirabil si sa le eviti pe cele materiale.

Este nevoie de multa rabdare, tact si intelegere pentru a-l ajuta pe copil sa descopere ca isi poate depasi limitele sau ca efortul depus pentru un rezultat mai bun este de fapt “moneda” pentru bucuria reusitei. Mai ales, este nevoie sa fii alaturi de copilul tau, sa ii arati ca ai incredere in el si sa fii modelul sau si in aceasta privinta. Tu ce solutii ai gasit pentru a consolida vointa copilului tau?

Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    05.07.2012 - 11:42
    da, si eu pot sa pun pariu ca cei mici vor invata mai repede ca noi:)
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    04.07.2012 - 16:30
    O idee minunata, gabriella! Invatam sa inotam impreuna cu copii nostri! Stiu deja cine va invata mai repede...
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    27.06.2012 - 07:46
    @lluminita: nici eu nu stiu sa inot:)) ar trebui sa facem grupul parintilor care nu stiu sa inoate si sa mergem la cursuri impreuna!:)
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    27.06.2012 - 07:41
    larisa, ma bucur mult pentru vestile bune!:) inseamna ca a fost vorba doar de teama de nou, de necunoscut. sper sa ii placa fetitei tale la inot si sa fie interesata si de alte cursuri de acum inainte- cred ca important este sa inteleaga singura de ce i-ar placea sa participe la cursuri si sa isi doreasca ea sa faca acest lucru. sa ne tii la curent cu progresele facute:)
  • Larisa368
    Larisa368    27.06.2012 - 06:11
    revin cu vesti bune!
    am dus-o pe capsunica (asa o alint eu pe fetita mea ) la inot cu o ora mai devreme, impreuna cu o prietena de a ei.
    antrenoarea a facut mai mult socializare cu ele, decat cursuri de inot, s-au jucat si rezultataul a fost chiar foarte bun!
    acasa ne-a spus ca pana la urma e distractiv inotul, ca nu va mai plange si ca ar vrea sa merga in fiecare zi...(am trecut de la o extrema la alta)
    am stabilit cu profesoara sa tina de acum inainte, macar jumatate din abonament, cursurile doar cu ele doua,vom merge mai devreme decat programul normal si sper ca pana la urma sa fie bine.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    25.06.2012 - 12:49
    Larisa368,ma bucur ca ai gasit omul potrivit! In acelasi timp, am si eu nevoie de antrenor! Sa-ti spun un secret: fiul meu stie sa inoate, eu,nu!... Asa ca, daca fetita ta se ofera, vin sa iau lectii de la ea! Bafta multa! Sa ne spui cum decurg lectiile, te rog! Multumesc!
  • Larisa368
    Larisa368    25.06.2012 - 07:35
    lluminita, sunt de aceeasi parere cu tine, trebuie sa existe o conexiune intre profesor si copil.
    antrenoarea fetei mele este o persoana placuta, ne-a si propus sa incerce sa faca individual cu ea, dupa terminarea orei cu ceilalti copii , chiar saptamana aceasta vom face prima incercare.
    ieri spre exemplu am dus-o la strand si i-am propus sa ne jucam de-a orele de inot, ea fiind antrenoarea si noi elevii...a fost detul de incantata...acuma vedem ce se intampla la urmatoarea zi de bazin...
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    22.06.2012 - 11:05
    Larisa368, si noi am incercat sa ne ducem copilul la inot, pe la 5 ani.Instructorul era o persoana destul de serioasa, astfel incat, cu prima ocazie, a incercat sa fuga din bazin. L-a prins de picioare si l-a dus inapoi in bazin. M-a strigat de cateva ori, sa-l ajut, dar, primisem indicatii clare, sa nu intervin. Dupa 10-15 minute, s-a mai ivit o ocazie, pe care a fructificat-o din plin!... A venit la mine, m-a certat ca nu l-am ajutat si a vrut sa plecam, ceea ce am si facut! Dupa doi ani, a acceptat sa mergem din nou la bazin cu conditia ca, daca nu se simte bine sa plecam. Din fericire, am descoperit o echipa minunata, care se ocupa de ei cu daruire si pricepere, astfel incat, de atunci merge la inot o luna pe an, vara. E drept ca i-ar placea sa mearga mai des... Cred ca fiecare copil are ritmul sau si este foarte important sa gasesti omul potrivit, in orice activitate!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    21.06.2012 - 13:07
    cand se simt presati sa faca ceva, copiii vor reactiona prin refuz, cel mai probabil:) sunt de acord ca este bine pentru copii sa invete sa realizeze activitati in cadru organizat si multi parinti vad in joaca fara scop a copilului o pierdere de vreme. este insa si ea importanta,ii dezvolta imaginatia mai mult decat un joc sau un curs organizat. dar, ca de obicei, este bine sa existe un echilibru intre jocul liber si activitatile organizate:). incearca sa afli de la fetita ta ce anume o deranjeaza, de ce se teme sau ce nu ii place la un curs, fara a-i da insa senzatia sa vrei sa o convingi sa mearga. De asemenea, daca este posibil sa mearga impreuna cu o prietena la un curs, poate ar incanta-o mai mult ideea:). Mult succes!
  • Larisa368
    Larisa368    21.06.2012 - 12:54
    i-am explicat si inainte sa mergem si a obiectat , iar eu am fortat lucrurile putin, sa zic asa si tot am dus-o...
    probabil ca , spre deosebire de alti copii, ea inca nu si-a descoperit placerea in astfel de lucruri...
    motivul pentru care am insistat este ca nu doresc sa ii incurajez lipsa de activitatea organizata intr-un cadru disciplinat...
    prefer sa faca anumite cursuri care sa-i dezvolte educatia, imaginatia, fizicul decat sa piarda marea majoritate a timpului jucandu-se fara un scop.
    probabil ca la 4 ani nu este o problema atat de mare pentru noi acest aspect,insa mi-e frica sa nu se invete sa refuze mereu daca vede ca noi parintii ii incurajam mereu optiunile, indiferent daca suntem sau nu de acord cu ele.
    multumesc insa pt sfat...nu m-am gandit niciodata sa mergem doar sa privim cum se distreaza ceilalti copii, am sa incerc si revin cu informatii :)
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    21.06.2012 - 11:35
    la 4 ani, copiilor inca le place mai mult ca orice sa se joace...probabil de-asta se bucura atat de mult fiica ta cand poate dansa cum vrea sau cand se joaca in apa.poate este prea mica inca sa ia parte la cursuri de acest fel. i-ai vorbit inainte de a o inscrie la cursuri despre cum vor decurge ele? este important sa stie la ce sa se astepte..eventual, puteti merge o data doar sa observati impreuna un curs de dans sau de inot si apoi sa o intrebi daca vrea sa se inscrie si ea. sau poate cel mai bine e sa mai astepti putin, sa mai creasca:)
  • Larisa368
    Larisa368    21.06.2012 - 11:13
    problema legata de vointa pe care o am eu cu fetita mea de 4 ani este ca nu doreste sa participe la nici una dintre activitatile prospuse de mine, caracteristice varstei ei.
    adora muzica, danseaza toata ziua in fata televizorului, dar cand am dus-o la cursuri de dans a refuzat sa stea, ba dimpotriva a plans non-stop pe perioada primului curs.
    ii place foarte mult apa, marea, strandul dar cand am dus-o la cursuri de inot a reactionat la fel de negativ ca si in cazul dansului.
    de cursuri de limba engleza nici sa n-auda....
    nu reusesc sa gasesc o modalitate prin care sa o conving sa participe la acest gen de activitati si nu inteleg care ar fi motivul pentru care refuza, deoarece ea este un copil foarte sociabil, nu este deloc introvertita, ii plac copiii, petrece foarte mult timp cu prietenele ei....este foarte emancipata pentru varsta ei si destul de matura pt cei 4 ani pe care ii are.
    astept sugestii,pareri, sfaturi , exemple din partea tuturor care ma pot ajuta in acest sens....
    nu am renuntat la ideea de a o duce la cursuri,sper in continuare ca se va obisnui, insa nici nu doresc sa-i creez un continuu disconfort psihic...sa o oblig sa faca ceva impotriva vointei ei...
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe